anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebranie przesyłki i problem ze zwrotem

Zuzankaccc
#1 Nowicjusz#

Witam.Mam nadtępujący problem: w lipcu dokonałam zakupu na kwotę ok 300zł,jednak nie odebrałam przesyłki.Z moich wcześniejszych doświadzczeń wynikało,że sprzedajacy sami zwracali pieniądze po otrzymaniu przesyłki dlatego nie zdążyłam kliknąć zwrotu produktu.Po kilku miesiącach wróciłam do sprawy,bo zorientowałam się,że nie dostałam zwrotu pieniędzy.Sprzedajacy kazał wysłać odstąpienie,wysłałam je,po czym stwierdził,że on nie dostał zwrotnej przesyłki i mam się kontaktować z inpost.Czy mimo,że nie zgłosiłam zwrotu towaru to należy mi się zwrot pieniędzy? Kto ponosi winę w tym przypadku?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

komis-bell
#21 Demiurg#

Samo nieodebranie przesyłki nie jest podstawą do zwrotu pieniędzy - będąc dokładnym to sprzedający nie ma prawa zwracać pieniędzy w takim wypadku.

Do momentu złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy towar cały czas stanowi Twoją własność niezależnie od tego gdzie się aktualnie znajduje. 

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@Zuzankaccc Jeśli przesłałaś odstąpienie od umowy, a przesyłki nie odbierałaś, to brak przesyłki jest problemem sprzedającego i on powinien sobie ustalić, gdzie jest paczka.

W zakładce "Moje zakupy" powinnaś mieć ten zakup i tam także możesz zgłosić zwrot

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@fox_paws owszem, ale zapominasz o zapisie Ustawodawcy i określonych w nich prawach sprzedawcy , pewnie to znasz więc zacytuję wyrywkowo 

,,....do powrotu rzeczy lub ..... .... dowodu odesłania rzeczy  ,w tym przypadku nie wystąpił żaden warunek .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria i nie wystąpi

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@mdrogeria @az1rael Dowodem odesłania rzeczy jest zwrot operacyjny paczki do nadawcy.

W tym momencie kupujący już nie ma możliwości zawrócenia paczki, a nadawca składa reklamację i otrzymuje towar lub odszkodowanie.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@fox_paws  "Dowodem odesłania rzeczy jest zwrot operacyjny paczki do nadawcy." - tutaj niekoniecznie sie zgodze - system czesto pokazuje nieprawdziwe informacje zwłaszcza w paczkach nieodebranych gdzie stała współprace miedzy kurierem a nadawcą moze powodowac różne "dziwne " sytuacje.  Sami kiedyś mieliśmy przypadek ża nasz kurier ( zresztą dobry chłopak) kliknął że odebralismy paczke i przez zapomnienie woził ją w kabinie. Na szczescie nasz kupujacy szybko sie upomniał o zwrot kasy i łatwo wyjaśniliśmy sprawe.

Natomiast w tym przypadku moim zdaniem kluczowym problemem jest czas i to że mineło kilka miesięcy. A to już niedopatrzenie kupującego.

O ile sprawe przesyłki do dwóch tygodni można wyjasnić relatywnie łatwo to już po kilku miesiącach nie jest już to takie proste a niestety za ten upływ czasu można winić kupującego.

Broń Boże nie biore tu na siłe w obrone sprzedawcy. Po prostu próbuje sie postawić na jego miejscu. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@fox_paws nie podjęta przesyłka wracając do nadawcy otrzymuje nową etykietę z nowym numerem  ,sprzedawca może nie mieć żadnych informacji o przesyłce jeśli zaginęła tuż po próbie doręczenia 

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@mdrogeria Na etykiecie jest numer paczki pierwotnej. Przychodzi też wiadomość o zwrocie nieodebranej przesyłki. Ponadto, jeśli ktoś używa Baselinkera, to przy odpowiednim ustawieniu w ciągu kilku godzin jest w stanie wyłapać nową przesyłkę, która nie została odebrana i wraca, a nawet takie, które są opóźnione.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@fox_paws przykład ,,, nie podjęta przesyłka zostaje wyciągnięta z paczkomatu przez kuriera , nie dociera na oddział  ,w śledzeniu jej status ,, zwrot do nadawcy ,, nie ma jeszcze nowej etykiety i ginie , info o zwrotce sprzedawca otrzymuje po zeskanowaniu na oddziale nowej etykiety czyli wydaniu paczku kurieowi

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@mdrogeria Po pierwsze: warto zadbać o swoje interesy. Ja o takiej przesyłce wiem, że nie została odebrana, bo widzę to w Baselinkerze.
Po drugie: reklamację można składać przez rok od nadania i nie ma możliwości, żeby przewoźnik stwierdził, że np. po pół roku od wysłania paczki już jest za późno na znalezienie przesyłki.

oznacz moderatorów

Zuzankaccc
#1 Nowicjusz#

Tylko kto ma złożyć taką reklamacje? Sprzedający czy kupujacy?

oznacz moderatorów

Zuzankaccc
#1 Nowicjusz#

Chciałam edytować: przesylka byla w paczkomacie ok. 20.07.2024 a napsialam wiadomsoc do sprzedajacego meisiac pozbiej 23.08.2024 kiedy moge sie spodziewac zwrotu swrodkow,na co odpowiedzial ze najpierw musze wyslac odstapienie od umowy,ktore wyslalam jakeis dwa meisiace pozniej.

oznacz moderatorów