anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DOSTAŁEM MINIATURKĘ TEGO CO ZAMAWIAŁEM

MAMY ROZWIĄZANIE!
pit39pit39
#9 Pomysłodawca

Dotrzymałem przesyłkę zamówienia materaca 390X275 cm a dostałem 10X mniejszy 39x27cm

mogę odesłać ale co Chin koszt 350-500zł , zgłosiłem sprzedającemu żeby wysłał mi etykiete to  wyśle tam gdzie ,,trzeba" odpowiedź : zgłoś się do allegro powiedzą jak wysłać!? zgłaszam się do ALLEGRO, odpowiedź : radź sobie sam ( tak w skrócie)

i co SPOŁECZNOŚĆ  na to???obraz_2025-09-05_123026984.png20250901_101056.jpg

oznacz moderatorów
37 ODPOWIEDZI 37
Mido
#12 Orędownik

Załóż dyskusję reklamacyjną (dokładnie opisz niezgodnosć z opisem). Sprzedający musi się ustosunkować do niej w ciągu 14 dni. Jeśli sprzedający odrzuci reklamację, poproś w dyskusji o pomoc Allegro - wystąp do Allegro Protect (czy jak im tam obecnie) o ewentualną rekompensatę.

oznacz moderatorów
serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pit39pit39 

Nie widać, zdjęć, moderacja musi je zatwierdzić. Wklej z ciekawości link oferty.

oznacz moderatorów
owady-
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Daj linka do oferty aż wierzyc sie nie chce

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

@pit39pit39 Zgłaszasz reklamację na niezgodność towaru z umową, informujesz sprzedawcę że udostępniasz mu towar do odbioru i ma sobie załatwić odbiór towaru na własną rękę. I że ma się dostosować do obowiązujących tutaj przepisów, skoro wystawił towar na rynku UE. 

Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@pit39pit39 przykro mi, ale tak jak napisaliśmy w dyskusji, odstąpiłeś od umowy, zgłaszając zwrot, a w takim przypadku odesłanie zamówienia do sprzedającego jest po Twojej stronie. 
W ofercie jest informacja, że zwroty należy kierować na adres w Chinach. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

może trzeba nadmuchać 🤣

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To samo zamówiłem kiedyś z T-emu za dokładnie 6,67 zł 😅

oznacz moderatorów
Mido
#12 Orędownik

@pit39pit39 

Ten sam "materac" jest na  ofertach innych sprzedajacych opisany jako mata do siedzenia. Oferty sa widoczne i łatwe do porównania, w cenach zupełnie nieadekwatnych do cen prawdziwych materaców.

Chińczyk (być może nieumyślnie)  źle przetłumaczył i źle podał wymiary co go nie zwalnia od odpowiedzialności za błędny opis, ale.... albo nie kupuje się od Chińczyka (i tak najlepiej bo potem najczęściej są problemy), albo sprawdza się bardzo dokładnie kilka razy co się kupuje, porównując inne oferty  A jeśli wybrałeś zwrot zamiast reklamacji.. cóz pozostaje się pogodzić ze stratą (pewnie niewielką finansowo) i następnym razem dobrze się zastanowić czy warto ryzykować zakup z Chin.

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pit39pit39 Ktoś popełnił błąd wpisując "cm" zamiast "mm" > a Tobie nie chciało się przeczytać opisu aukcji

Zrzut ekranu 2025-09-05 153515.jpgPrzeczytałeś tytuł i cenę, która była b. niska > jak Ci się wydawało > chciałeś skorzystać z okazji > niestety nie udało się.

Do kupowania od majfriendów służą inne portale > one są przynajmniej wiarygodne.

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz

@Ziolko39 Ty już tak nie mądruj, bo Tobie tez całego opisu aukcji nie chciało się przeczytać i wkleić. Podane parametry w centymetrach są dwukrotnie - w tytule i opisie przedmiotu, a później zamienili na milimetry.

materac.jpg

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes Owszem przeczytałem całą aukcję > założę się, że kupił tylko po samym tytule > więc po co było wklejać cały opis > mądrej głowie dość dwie słowie

oznacz moderatorów
pit39pit39
#9 Pomysłodawca

nie bądź taki mundrala ...a co złego że korzysta się z ,,okazji" , ale w tym przypadku nie było okazji, było allegro o 3zł /szt. więcej ale ALLEGRO!!! MYŚLAŁEM ŻE TO LEPSZA OPCJA okazuje się że nie 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zastanawiam się jak ty tą ofertę przeglądałeś bo na zdjęciach widać flakon z kwiatkiem obok tego materaca a jakoś mi się nie wydaje by produkowali tak duże flakony i kwiatki by nie wzbudziło to wątpliwości u kupującego. Za to coraz więcej ludzi kupuje na zasadzie materac - tanio - biere bo pewnie jeleń cenę źle wpisał i reszta nie ważna... to nic że dorosły... po co mam myśleć co robię... po co znać prawo by mnie ktoś nie zrobił w wała... i potem takie kwiatki sorry ale zwrotu raz zgłoszonego odwołać się nie da więc nadajesz i wysyłasz protecta nie będzie

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@pit39pit39 @br. 

Zasadniczy problem jest w tym, że (o ile moderacja się nie myli) ODSTĄPIŁEŚ OD UMOWY.

W przypadku odstąpienia od umowy zwrot towaru do sprzedawcy jeśli chodzi o koszt jak i o zorganizowanie jest po stronie nabywcy. Wysyłka do Chin tania nie jest, ale w przypadku tak małego przedmiotu podany przez Ciebie zakres 350-500 złotych jest chyba ciut przesadzony. Co prawda ile by nie kosztowała, to i tak zapewne będzie droższa niż sam przedmiot, więc odsyłanie produktu mija się z ekonomicznie uzasadnionym celem.

Mógłbyś oczekiwać, że sprzedawca odbierze produkt na własny koszt gdybyś zgłosił REKLAMACJĘ NA NIEZGODNOŚĆ OTRZYMANEGO PRODUKTU Z OFERTĄ.

W świetle obowiązującego obecnie prawa z chwilą odstąpienia od umowy przestałeś być właścicielem przedmiotu, a tym samym utraciłeś do niego wszelkie prawa w tym prawa do składania reklamacji.

Niestety Allegro ze swoimi zakładeczkami "w dyskusji" i niejasnymi podpowiedziami nie pomaga, a konsekwencje niejasnych sformułowań ponoszą użytkownicy.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MOJEGRATY5   Wiem,  więc  ja usunąłem wpis gdy się  kapnąłem że to było ponoć odstąpienie.  Ale tak naprawdę pewności nie mam bo kliknięcie Zwrot równie dobrze może oznaczać reklamację - niezgodność z umową.

Myślą że Allegro specjalnie stworzyło tyle różnych opcji zwrotu żeby mieli łatwiej decydować zależnie  z której strony wiatr zawieje...

oznacz moderatorów
jabollus
#12 Orędownik

W tytule aukcji wymiary są podane w cm, ale w opisie przedmiotu - w mm.

Ważniejszy jest tytuł, czy opis przedmiotu?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Client:137741515 

RAZ ZŁOŻONE OŚWIADCZENIE O ODSTĄPIENIU OD UMOWY JEST WIĄŻĄCE I NIEODWOŁYWALNE. Nabywca nie jest już właścicielem przedmiotu i żadne pisanie do Allegro nie zmieni tego stanu, bo to nie regulamin Allegro o tym decyduje, lecz ustawa.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów