Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Jakiś czas temu zakupiłem produkt u sprzedawcy,który towaru nie posiada na magazynie tylko podał moje dane osobowe innemu sprzedawcy na konkurencyjnej platformie sprzedażowej Am....Czy takie praktyki są zgodne z regulaminem Allegro i najważniejsze czy mógł podać moje dane osobowe innemu podmiotowi gospodarczemu bez mojej zgody? Pytam bo napisałem negatywną ocene sprzedającemu i otrzymałem pismo straszące pozwem śądowym. Mam wszystkie skany przesyłek potwierdzające to co napisałem. Wpisu nie zamierzam usuwać,ale interesuje mnie czy nie zostały przekroczne zapisy RODO?
@szadok34 nie może bez Twojej zgody , jeśli bawi się w taką sprzedaż powinien przesyłkę podjąć na siebie i przeadresować na Twoje dane , a w odpiwiedzi na pismo zapytaj czy zdaje sobie sprawę z konsekwenji udostępnienia danych osobowych osobom trzecim ...
I właśnie zadałem sprzedawcy to pytanie. Czekam teraz na odpowiedź. Z drugiej strony dziwię się,że allegro godzi się na takie praktyki.
@szadok34 allegro ni ma jak tego zweryfikować , trzeba zgłaszać , zaczekaj na obsługę @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Dziękuję za odpowiedź. Zobaczymy czy ktoś z obsługi zainteresuje się ta sprawą,mam nadzieję,że tak.
@szadok34 sprawdź zakładkę o sprzedającym, Ci co zwierają umowę w Twoim imieniu z reguły mają to w regulaminie 🙂 A jak nie to kłania się RODO i możesz mu odpisać że w zamian za pismo sądowe zgłaszasz sprawę do UODO przetwarzanie Twoich danych bez zgody i przekazywanie osobom trzecim 😄
@kostas11 tak z ciekawości, masz w swoim regulaminie, że przekazujesz dane kupującego przewoźnikom i innym podmiotom? Dopisałeś, że mogą to być różne podmioty jak allegro one losuje Tobie przewoźnika?
Przed zakupem w sklepie osa dokładnie wiesz kto wykona umowę wysyłki z magazynu zewnętrznego?
Kupujący przy zakupie zgadza się na przekazanie danych w celu wykonania umowy.
Sprzedawca ma prawo poinformować Kupującego, że ten narusza jego dobra osobiste
i wezwać do zaprzestania takich czynności, a gdy to nie pomoże może założyć sprawę w sądzie, który zdecyduje, kto ma rację
@szadok34 spróbuj śledzić przesyłki allegro one\
Publiczna aktywność, wpisy o innych osobach i firmach - to wszystko może podlegać ocenie prawnej, a komentarz mogło usunąć allegro bo reklamujesz w nim ich konkurencję
@szadok34 czy możesz za pomocą formularza przesłać zrzuty ekranu (gdy wybierzesz kontakt przez e-mail, pojawi się możliwość dodania załącznika) z wiadomościami od sprzedającego z których wynika, że sprzedaż wygląda tak jak opisałeś?
Wysłałem screny. Pierwszy to numer przesyłki poczty polskiej o numerze EE111688654PL,który został odebrany w Zielonej Górze dnia 11.06.2024 o godzinie 12.04.43. kolejny scren to moja aplikacja inpost gdzie paczka ruszyła dopiero 11.06.2024r o godz 20:48 i przesyłka jest z **piiip**a. Otrzymałem ją 12.06.2024 o 13:03 i odesłałem ją dnia 12.06.2024 o godz 14:42 (błędny wymiar)
Zagmatwane, więc poczekam na ruch moderacji.🤔
Zgadza się ale jeśli wszystko poskłada się do kupy dzień,godzina to wszystko staje się jasne. Wszystkie numery przesyłek dotyczą mojego zamówienia
@szadok34 dziękuję! Poczekaj proszę na odpowiedź w wiadomości e-mail, gdyby pojawiły się jakieś problemy, daj znać 🙂
Dziękuję za pomoc.
Jeszcze jedno pytanie.Zmieniłem poczatek negatywnej opini ponieważ w piśmie było wezwanie o usunięcie ....Już ktoś.... i tylko to zmieniłem lecz teraz moja negatywna ocena zniknęła. Co sie stało?Nie zamierzałem usuwać mojej oceny. Czy jest możliwość aby przywrócić moją negatywną ocenę? Przepraszam zmiana w ocenie zmienia datę oceny. Wszystko w porzadku
@szadok34 Twoja ocena jest widoczna na koncie sprzedającego.