Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, zamówiłem wczoraj strzyżarke za 193 zł, z opcją smart, jako dostawę wybrałem kuriera. Dzisiaj dostałem maila od sprzedającego z taką treścią. Płatności dokonałem karta. Czy sprzedający próbuje coś kręcić czy ja czegoś nie rozumiem, będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam.
Podaj tekst, zdjęcie jest ukryte, widzisz je tylko Ty.
"Jeśli posiadasz pakiet allegro smart! Płatności za zamówienie musisz dokonać poprzez ponowienie płatności przez system payu. W przeciwnym razie, koniec,na będzie dopłata za przesyłkę. Koszt transportu zostanie naliczony zgodnie ze stawkami na aukcji. Taka informacje otrzymasz od nas w kolejne wiadomości. Zamówienie będzie oczekiwać z realizacją do czasu zaksięgowania wszystkich opłat."
Jeśli masz zakup opłacony i była to wysyłka Smart, czyli podczas płatności system nie naliczył Ci kosztów wysyłki, zignoruj tą wiadomość. W takiej sytuacji sprzedawca nie może Ci naliczać żadnych dodatkowych kosztów wysyłki, a Ty nie musisz ponawiać żadnych płatności.
@Ab_u dziwny ten mail, jakiś taki "niegramatyczny" nie podoba mi się, może ktoś próbuje wyłudzić ponowną opłatę ??
W tym mailu jest jeszcze, że ten kurier będzie kosztował 8zl, na innym wątku pisze, że to jest w kwestii sprzedającego wszystko. Oczywiście sprawdziłem wcześniej opinie o tym sprzedawcy i nie było żadnych negatywnych dotyczących wyłudzenia. Z jednej strony 8 zł to nie majątek z drugiej po coś to allegro smart jest.
Żeby otrzymać darmową dostawę SMART musisz zapłacić z góry! Jeśli wybrałeś kuriera z myślą o pobraniu to nie będziesz miał przesyłki bezpłatnej.
Zakup został opłacony "z góry" przy pomocy karty. Problem w tym, że sprzedający ma jakos problem, w podsumowaniu nie otrzymałem żadnych kosztów wysyłki więc zrozumiałem, że jest darmowa.
@Ab_u, pewnie chce się upewnić że przesyłka pójdzie smartem 🙂
bo mój jedyny smart ostatnio ustawiony tak wyszedł, że.. koleś zapłacił, a ja specjalnie ustawiłem bezpłatną wysyłkę ze zwrotem 14d 😞 pewnie nie aktywował darmowego 😮
Napisałem do niego, zobaczymy. Najwyżej proszę o zwrot kosztów i tyle.
Ja nie mam żadnych problemów z płatnościami kartą za zakupy z wysyłką smart. Ten mail coś śmierdzi. Jeżeli sprzedawca będzie się upierał przy dopłatach zawsze jeszcze można odstąpić od umowy i walnąć mu negatywa za kombinatorstwo. I jeszcze zgłosić do allegro.
@Ab_u widzę, że wszystko opłaciłeś prawidłowo i zgodnie z ofertą. Nie są potrzebne żadne dopłaty.
@msniezek , to w takim razie sprawdźcie kto tego maila wysłał. Jeżeli sprzedawca, to należy go zdyscyplinować. Jeżeli ktoś inny, to macie lukę w zabezpieczeniach którą należy zlikwidować.
Przypuszczam, że transakcja miala status "rozpoczęta" już jakiś czas.
Niestety jest to częste gdy płatność sie "zawiesi"
Wg mnie sprzedający słusznie zareagował pisząc takiego maila
Jesli kupująca wybrała płatność i platność bylaby niedokonczona, tym samym pozniej wykona przelew bezposredni to przesylka bedzie płatna
System nie przyjmie takiej wpłaty = brak mozliwosci wydrukowania darmowej etykiety w przypadku inpost / brak dopłaty 8zł od allegro w przypadku np kuriera DPD
oczywiscie mógł dodać, że coś nie tak z platnością i możliwe, że bedzie trzeba kliknąć anuluj i ponowić płatność
@Ab_u Bardzo dobry mail od sprzedawcy, tylko wysłał Ci go za późno. Moja klientka nie mogła zapłacić przez AF, wiec poprosiła o numer konta. Wpłaciła bez kosztów przesyłki, bo .... przecież ma Smarta. Odpuściłam, ale tylko dlatego, że wylicytowała za dobrą cenę.
Nie jest "bardzo dobry" bo wygląda jak usiłowanie wyłudzenia ponownej zapłaty za ten sam przedmiot. A nie wyglądałby tak gdyby sprzedawca wyraźnie napisał że wysyła tą wiadomość dlatego że płatność przez allegro finanse się nie powiodła.
Wszystko jest ok, sprzedawca odpowiedział, że wszystko jest w porządku z moja płatnością i nie trzeba nic dopłacać. Nie wiem dlaczego coś takiego pojawiło się w tym mailu no ale. Dzięki za odpowiedzi;)
@Ab_u Widocznie ma tę wiadomość ustawioną automatycznie i idzie do każdego po zakupie.
Nie twierdzę że MIAŁ złe intencje, twierdzę że przez kulawe skonstruowanie wiadomości niefajnie to wygląda.
@glenmoranghie A, tam.... zaraz wyłudzenie. Nie przemyślał do końca, ale wydaje mi się, że złych intencji nie miał.