anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Faktura na 0% z Francii

MAMY ROZWIĄZANIE!
kinlib
#7 Wielbiciel#

Sprzedający w opisie podał że wystawia fakturę VAT.Zdecydowałem się na zakup z myślą o zwrocie Vatu na firmę 23%.Przed zakupem wystosowałem zapytanie o fakturę VAT,co sprzedający potwierdził twierdząco.Po zakupie wystawił mi niczego wartą fakturę na O%,z Francji.Tym sposobem w zasadzie oszukał mnie na około 400zł.

Zataił przedemną fakt,że faktura na nic mi się nie przyda.

Jakie mam wyjście w obecnej sytuacji?

oznacz moderatorów
65 ODPOWIEDZI 65
Skill_Player
#14 Krzewiciel#

@Ziolko39 zagłębiłem się bardziej i spojrzałem też na komentarze tego sprzedającego.

Niestety, ale sprzedający - firma ma sporo negatywnych komentarzy. Obecnie najstarszy którego widać też jest za ten 0% VAT. Jeżeli kupujący (nie ważne kim jest czy kupuje na firmę czy nie) pytał się o fakturę to powinien mu ten sprzedawca w 100% powiedzieć jak rzecz się ma. W tym momencie wiarygodność tego sprzedającego jest poważnie nadszarpnięta gdyż to recydywa.

Oprócz tego mają inne negatywy świadczące o niezbyt mocnej obsłudze klienta a sprzedają rzeczy wartościowe. Nie jakieś za przeproszeniem - "pi.er.doły" po 30-50zł za szt.

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@Skill_Player Ok. Ale to jeszcze bardziej działa na niekorzyść kupującego > albo czytał komentarze i olał je > albo nie czytał tak jak innych zakładek. Nadal uważam, że pomimo iż sprzedający postępuje nieetycznie to jednak należało poczytać i opinie, i "o sprzedającym"

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Walczyć z cwaniactwem.

I żerowaniu na ludziach.

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@kinlib żadna nieuczciwość

Kupując produkt z vatem 23% odpisujesz sobie ten VAT. W związku z tym że ty kupiłeś na FV transakcji wewnątrzunijnej otrzymałeś towar w cenie netto. Fakturę możesz wliczyć w koszty a ponieważ VAT nie był w Polsce odprowadzony to nie możesz go sobie odliczyć

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

@_Likos_ no właśnie nie dostał w cenie netto, a brutto na fakturę VAT drożej o obowiązujący podatek VAT we Francji.

Uściślijmy, aby zakwalifikować to jako sprzedaż wewnątrz unijną zarówno sprzedający jak i kupujący musi prowadzić działalność gospodarczą i być zarejestrowanymi do VAT Eu. 

A co z pozostałymi klientami np. detalicznymi, czy im również wystawia fakturę VAT 0% ? - powinien mieć wliczony podatek w cenę. 

Jeśli dla klienta detalicznego podatek jest wliczony, to dla dostawy EU powinien na fakturze być pomniejszony, a różnica zwrócona.

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Tylko ze nigdzie nie pisało że to transakcja wewnątrzunijna, o tym sprzedający nie zamierzał się chwalić,bo to by było na jego niekorzyść. 

oznacz moderatorów