Allegro zmieniło mi domyślny sposób dostawy z InPost na DHL. Kupiłem karmę dla psa która miała dojść przed weekendem. Oczywiście DHL spóźnił się z odbiorem od nadawcy i zostałem na lodzie. Ten serwis jest mega zawodny i staram się z niego nie korzystać. Nie jestem w stanie dotrzeć do zgłoszenia reklamacji w tej sprawie.
Cóż, jeżeli zależy Ci na Inpost, to będzie trzeba chyba poszukać innych miejsc, które tę formę dostawy oferują.
Allegro ma "kosę" z Inpost, ich umowa trwa bodajże do 2027 roku, a do tego czasu Allegro skutecznie utrudnia Inpostowi wybór ich usług przez klientów.
Po pierwsze, zacznijmy od tego, czy w ogóle doszło do opóźnienia w doręczeniu przesyłki. Zgodnie z prawem za opóźnioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w gwarantowanym w regulaminie terminie. Natomiast termin doręczenia podany w ofercie, to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro, a nie gwarancja dostawy w rozumieniu ustawy.
Co do zgłoszenia to reklamację z tytułu opóźnienia przesyłki składa się do operatora pocztowego, który realizuje daną usługę, nie wcześniej niż po upływie regulaminowego terminu doręczenia.
Jeżeli chodzi o terminy doręczenia to wynoszą one
- Allegro Delivery - D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)
- Allegro Paczkomaty Inpost - D+1 (przewidywany), brak gwarancji doręczenia w określonym terminie.
- Allegro Kurier Inpost - D+1 (przewidywany), brak gwarancji doręczenia w określonym terminie
- Inpost Paczkomaty - D+2 (przewidywany), D+7 (gwarantowany)
- Inpost Kurier - D+2 (przewidywany), D+5 (gwarantowany).
-DHL eCommerce D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)
- DPD Kurier - D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)
- DPD Pickup - D+1 (przewidywany), D+5 (gwarantowany)
D - dzień nadania, obowiązuje godzina graniczna. Przesyłki nadane po godzinie granicznej i w dni wolne, traktuje się jako nadane w następnym dniu roboczym.
A i co ważne. Allegro Delivery Kurier DHL i DHL eCommerce, to dwie różne firmy kurierskie, nawet jak przesyłkę Allegro Delivery fizycznie doręcza kurier z DHL eCommerce. Dla DHL eCommerce, mimo tego, że to oni doręczają fizycznie przesyłkę, jest to przesyłka obca.