Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, proszę o rozdzielenie moich ostatnich dwóch zakupów w zakładce "kupione". System mi nalicza wyższą cenę wysyłki, niż jakbym zapłacił osobno.
Proponuje w tej sprawie skontaktować się z Allegro.
Liczyłem na odpowiedź moderatora,tak jak jest to w wątku z ukrytymi zakupami
@nieobrany_borsuk Zapewne są różne metody dostaw. @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Nie ma. Po połączeniu zniknęły.
@nieobrany_borsuk Bo koszt przesyłki przekracza 40 zł!!! jak to jest Smart.https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/dostawa-z-allegro-smart/dlaczego-przesylka-jest-platna-skoro...
Nie. Nie pisałem nic o smart. Kontaktowałem się z allegro. Algorytm obliczania ceny błędnie zadziałał i teraz zostaje tylko dogadywanie się że sprzedającym poza systemowo
Błąd algorytmu ? To jest ciekawe.
Nie będę Cię podpytywał co kupiłeś, ale czy możesz podać koszt wysyłek z osobna i koszt wysyłki razem ? Może chodziło o limit sztuk w paczce wg cenników dostawy.
Pierwszy przedmiot:
- Paczkmomat 8.99 max 5 sztuk. Kolejna sztuka 0zl.
- GLS 19zł max 5 sztuk. Kolejna sztuka 2zł.
Drugi przedmiot:
- GLS 19zł max 2 sztuki. Kolejna sztuka 3zł
Jako użytkownik czytający tę rozpiskę zakładam, że zapłacę za GLS 19+3zł
Allegro dało do wyboru tylko GLS za 38 zł i nie da się tego cofnąć (dałbym pierwszy przedmiot do paczkomatu i ew. coś dokupił)
Po kontakcie z allegro dostałem odpowiedź, że kiedyś może dodadzą możliwość cofnięcia grupowania. Z tego co widzę na tym forum, wiele osób miało z tym problem i to już od dawna.
Faktycznie.
Żeby algorytm gubił się na takich prostych wyliczeniach ? Jeszcze bym zrozumiał gdyby dotyczyło to zakupu trzech przedmiotów (przy limicie do 5) i dodatkowego z innej oferty (z limitem do 3), bo wtedy nie byłoby jasne "czy się zmieści", ale w obydwu pasuje i błąd ?
@nieobrany_borsuk Masz jak mi się wydaje, dwie formy dostawy:
paczkomat i kurier.
Chyba, że nie zrozumiałem.
Może w tym tkwi problem?
Jeśli w obu wybrałeś tak samo: kurier/paczkomat, to tylko prosimy o wyjaśnienie Moderatorów. @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Problemem jest grupowanie. Gdybym opłacił każdy przedmiot z osobna to jedno poszło by kurierem, a drugie paczkomatem. Gdy zaznaczyłem kilka przedmiotów i kliknąłem opłać to już mogiła. Mam do wyboru tylko taką dostanę jaka występuje na wszystkich przedmiotach. I nie da się tego cofnać.
Zakładam, że jakby na którymś z przedmiotów był tylko odbiór osobisty, to próbując opłacić przedmioty razem całkowicie straciłbym możliwość opłacenia wysyłki przez formularz, bez możliwości powrotu.
Skontaktowałem się ze sprzedającym tak jak mi poradziła konsultantka z allegro. Jego odpowiedź:
"koszt wysyłki powinien zostać automatycznie wyliczony po wypełnieniu formularza dostawy i płatności"
więc teraz jemu tłumaczę całą historią od nowa.
A miało być jedno kliknięcie i ekspresowa wysyłka....
@nieobrany_borsuk@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_@nieobrany_borsuk Na moje krzywe oko, system ma błąd. Nie powinien pozwolić na grupowanie dwóch metod wysyłki, a przynamniej wyświetlić ostrzeżenie. Zgadywałem, że masz dwie metody dostawy i powinny zostać oddzielone z automatu.
Zgrupowałeś i masz jedną metodę dostawy, "kurier", bo w przypadku drugiego zakupu paczkomatu nie było.
Przede wszystkim system powinien dać możliwość wycofania wyboru po zaznaczeniu kilku przedmiotów i przejściu do płatności. Co ciekawe zawsze można dodać kolejny przedmiot do tych zgrupowanych, ale odjąć już nie. Użytkownik nie wie co wybiera. Kilka 1,3,5ty przedmiot, klika "opłać", a potem maszyna losująca daje wynik ile zapłaci i jakie ma opcje dostawy 🙂
Jakbym kupił 30 przedmiotów, to musiałbym przepisać wszystkie opcje do excela i wyestymować, co wyjdzie zanim zacznę cokolwiek wybierać na formularzu zapłaty. Jednak jak widać na omawianym tu przykładzie przestudiowanie formularzy możliwych wysyłek dla przedmiotów też pewności, co do wyniku, nie daje.
Kurier, a więc powinno policzyć 19+3 (w najgorszym przypadku), ale widocznie rozbieżności dopłat (2 i 3 zł) za kolejne sztuki (dla limitów 5 i 2 ; nieprzekroczonych !) powoduje, że system głupieje i na wszelki wypadek liczy 2 x 19 zł.
Wniosek z tego taki, że dopłaty i limity za kolejne sztuki muszą być jednakowe, a dodatkowo taki sam rodzaj dostawy, bo system "rozłoży ręce" 🤔
@cookie000 @nieobrany_borsuk Niestety obaj macie rację. System ma kłopoty z głową. Wezwałem moderatorów, ale pewnie też głowią się jak to ugryźć i odpowiedzi na razie nie ma.
@nieobrany_borsuk @DECO-MASTER @cookie000 to jak system policzy takie zamówienie, w którym są ustawione różne koszty dostawy zależy od tego, co sprzedający ustawi w sposobie obliczania kosztów dostawy. Można tam wybrać jedną z trzech opcji: kupujący płaci kwotę najdroższej dostawy, najtańszej dostawy lub przesyłki zostaną nadane osobno, a koszty zsumują się.
W obu ofertach wspólnym kosztem dostawy był kurier GLS za 19 zł w tej samej kwocie, więc powinno zadziałać łączenie cenników i to jest ten błąd algorytmu, o którym pisała moja koleżanka na czacie.
@nieobrany_borsuk jeszcze a propos hipotetycznej sytuacji z opcją odbioru osobistego, w takim przypadku jeśli w cennikach jedyną wspólną metodą dostawy będzie odbiór osobisty w punkcie sprzedawcy, kupujący bmoże ręcznie wpisać koszt dostawy, bez względu na ustawienia w cennikach sprzedającego.
Mam nadzieję, że uda się wyjaśnić to ze sprzedającym. Również przekazałam dalej sugestię o wprowadzenie możliwości rozdzielania zakupów.
@la_nika @DECO-MASTER @nieobrany_borsuk
Mam rozwiązanie dlaczego system może zostać usprawiedliwiony.
Wyobraź sobie jeden karton np 5 na 6 (jednostki nieistotne), do którego wchodzi 3 sztuk produktów A o wymiarach 2 na 5. Drugi produkt B, o wymiarach 5 na 5 jest pakowany do kartonu o wymiarach 5 na 10. Wejdzie ich dwa. Nie da się spakować po jednym produkcie A i B do żadnego za kartonów.
To takie zabezpieczenie systemowe, chociaż nie wiem na ile zamierzone 😉
PS Trzeci wymiar pominąłem celowo 😜
@la_nika Nie wiem jak i dlaczego @nieobrany_borsuk ma to wyjaśniać ze sprzedającym. Allegro chapnie od sprzedającego prowizję od kosztów wysyłki, takiej jaka została naliczona, jak też zapłaci za taką wysyłkę. Raczej się nie ucieszy.
@la_nika Sprzedający poinformował mnie, że to są dwie różne paczki. No i ok., ma do tego prawo. Ale teraz jestem zmuszony do wybrania droższej (GLS), chociaż wcześniej był możliwy do wyboru paczkomat dla jednej z paczek.
Sprzedający prowadzi rozliczenia tylko przez allegro i nie dał mi możliwości dogadania kosztów wysyłki poza systemem. Zatem mam do wyboru:
- zrezygnować z zakupów
- zapłacić łącznie za GLS 38zł, bo paczkomat przestał być już dostępny.