anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

jak kontaktować się ze sprzedającym przez Allegro, jeśli "zapytaj o zakup" nie działa?

wiekszy
#10 Popularyzator#

Wczoraj, kilka godzin po zakupie (od firmy) przez Allegro dostałem SMS (w zasadzie wiadomość wysłaną przez shortcode/krótki kod więc nie da się łatwo stwierdzić kto jest jej nadawcą). 

W treści wiadomości nie ma nic, co świadczyłoby o tym, że nadawca wie jak się nazywam, gdzie mieszkam itd - ma mój numer telefonu i wie co kupiłem bo pisze że "wysyłka może się nieznacznie opóźnić" i podaje nazwę produktu z zamówienia.

Na koniec nadawca wiadomości proponuje kontakt poza Allegro żeby zreazlizować zamówienie w "trybie ekspresowym".

Trochę mnie to zaskoczyło (shortcode zamiast normalnego numeru, kontakt na telefon zamiast centrum wiadomości) ale uznałem że to może nie spam ani atak typu "kliknij w link" więc spróbowałem się skontaktować (przez Moje zakupy > Szczegóły... > Zapytaj o zakup) i napisałem:

"Dzień dobry, dostałem SMS z informacją, że "wysyłka ... zamówienia może się nieznacznie opóźnić" zachęcającą do kontaktu poza Allegro.
Jeśli są Państwo nadawcą tego SMSa proszę podać realną datę wysyłki w odpowiedzi na tę wiadomość.

W sprawie zakupów przez Allegro proszę o kontakt wyłącznie za pośrednictwem wiadomości Allegro."

i pod moją wiadomoscią dostałem informację, że:

"Ta wiadomość nie została wysłana.
Wiadomość jest niezgodna z naszymi zasadami. Twój rozmówca jej nie zobaczy."

Czytam te podlinkowane zasady i nadal nie rozumiem w jaki sposób moja wiadomość je narusza. Co w mojej wiadomości jest niezgodne z zasadami?
@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Czy w takiej sytuacji (nie da się wysłać normalnej wiadomości) otwarcie dyskusji to jedyna alternatywa na Allegro?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@wiekszy Użyłeś magicznych słów "poza Allegro", więc Alina zablokowała wiadomość 🐭 Spróbuj ewentualnie sformułować pytanie w inny sposób. Poza tym masz dane kontaktowe do sprzedawcy, w tym numer telefonu 

Tak czy inaczej, ta wiadomość SMS wygląda na podejrzanie, możliwa próba wyłudzenia danych albo i pieniędzy.

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

wiekszy
#10 Popularyzator#

serio ten filtr jest tak prymitywny że wycina zdania typu:
"Nie kontaktuj się ze mną poza Allegro"
musiałbym się silić np na:
"Nie kontaktuj się ze mną poza centrum wiadomości najlepszego na świecie serwisu niegdyś aukcyjnego, Allegro"?
czy to też nie przejdzie
@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Przecież to wygląda na jakiś przekręt. Każde zapytanie w ofercie od firmy, jeśli to zakup na Allegro działa, także oferty firm mają dane o sprzedającym i tam są dane kontaktowe.

oznacz moderatorów

wiekszy
#10 Popularyzator#

ja jestem raczej dobrej myśli - zapłaciłem za paczkę kawy, zapas w domu starczy jeszcze na tydzień, w razie czego pójdę do sklepu i tam kupię jakąś inną albo żeby podnieść sobie ciśnienie zacznę eksperymentować z tymi filtrami na czacie 😉

co do tego czy to przekręt czy nie to chciałbym po prostu mieć możliwość zadania pytania sprzedawcy i poczekac na odpowiedź: jeśli to nie oni wysyłają tą wiadomość to faktycznie, ktoś się pod nich podszywa i jeszcze ma wgląd w część danych o zamówieniu...

Ale może po prostu mają opóźnienie i z jakiegoś powodu informują o tym omijając Allegro (może ewentualnie chcą w ten sposób zachęcić do zakupu bezpośrednio przez własną stronę - i kto wie... może to nie jest zgodne z regulaminem Allegro)

Zadałem wczoraj to samo pytanie w dysksji (skoro przez Zapytaj... nie przeszło) i na razie mam dwie automatyczne odpowiedzi że mój sprzedawca pracuje od 9.00 - tu zero info od  @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ więc pewnie @SpeedyGonzalezz trafił w punkt z Aliną)

Nie lubię wydzwaniać po sprzedawcach, może w 24h coś się wyjaśni w dyskusji. A przy okazji: często się zdarzają jakieś ataki/przekręty właśnie "na wiemy jaką paczkę zamowiłeś z Allegro" (a nie te typowe na dopłać do kuriera, kliknij żeby potwierdzić dostawę itd?)

oznacz moderatorów

wiekszy
#10 Popularyzator#

może komuś się przyda: tak, ten filtr rzeczywiście jest tak prymitywny - wiadomość zaczynająca się od:
"Dzień dobry, dostałem wczoraj SMS (shortcode) z informacją, że "wysyłka ... zamówienia może się nieznacznie opóźnić" zachęcającą do kontaktu bezpośrednio, a nie przez wiadomości Allegro.
Jeśli są Państwo nadawcą..."

przeszła, a wczorajsza:

"Dzień dobry, dostałem SMS z informacją, że "wysyłka ... zamówienia może się nieznacznie opóźnić" zachęcającą do kontaktu poza Allegro.
Jeśli są Państwo nadawcą..."

jest niezgodna z regulaminem...

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@wiekszy  Allina jest tak zamotana, że raz mówi tak, a innym razem  inaczej😉

tutaj przykład gdzie rozmowa jest cały czas o tej samej wysyłce

alll2.png

oznacz moderatorów