Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ potrzebuję wgląd do oferty zakupu z dnia 17 pażdziernik 2022 bo podczas klikania z panelu moje zakupy wyskakuje strona allegro nic tu nie ma, a probuję zgłosić skutecznie reklamację. W mailu też nie mam szczegółów zakupu. Dokładnie potrzebuję znac czas gwarancji podany przez sprzedawcę na tamten dzień zakupu w ofercie.
@az1rael W mailu "kupiłeś i zapłaciłeś...." są załączniki a w nich info o gwarancji. Chyba, że nie ma takiego załącznika to znaczy że nie było gwarancji.
No mam maila i nic w nim nie ma a jak wbijam w szczegóły zakupu to mam ten screen co wyżej. Założylem dyskusję sprzedawca twierdzi że w ofercie było 12 miesięcy gwarancji w nazwijmy to roboczo ulotce dołączonej do produktu jest wskazany gwarant - sprzedawca ale nie ma wskazanego czasu gwarancji czyli w domniemaniu 2 lata wedlug uokiku. @komis-bell
@az1rael W mailu o tytule "Kupiłeś i zapłaciłeś..." zawsze są załączniki - przykład mój zakup z wczoraj:
Tylko, że załączniki dotyczące gwarancji są wtedy kiedy gwarancja jest udzielona - jeśli jej nie było to załącznika nie będzie.
Problem w tym czy takie załączniki były dodawane w dniu zakupu bo mail jest z 22.10.2022 tzw kupiłeś i zapłaciłeś
@az1rael Są zawsze dodawane - sprawdziłem właśnie kilka maili z początku 2022 roku i w każdym są załączniki.
No są na telefonie słabo widać że mail ma załączniki no to teraz pytanie co się liczy bo warunki gwarancji sprzedawca ma podać na piśmie wg uokiku w mailu 12 miesięcy w instrukcji / karcie gwarancyjnej brak terminu domniemanie 2lata wg uokiku. @komis-bell pamiętam że swego czasu też czytałem o gwarancjach i pewny nie jestem ale wedlug prawa chyba gwarancja jako swiadczenie dobrowolne nie mogła być gorsza niż rękojmia wiec termin to min 2lata, ale jak pisze pewien nie jestem i chętnie skonsultuję.
@az1rael Wiele firm stosuje np. rok gwarancji i nigdy nikt tego nie kwestionował więc nie wydaje mi się, że musi to być minimum 2 lata.
@komis-bell to zostaje rozbieżność między tym co na allegro 12 miesięcy a co w gwarancji. Jakbym to kupił stacjonarnie to mialbym 2 lata a jak z allegro to 1 rok? A jakbym to dał z paragonem jako prezent i reklamował to obdarowany na podstawie paragonu?
@az1rael Nie musi być w ogóle gwarancji, ona jest dobrowolna. Skoro miałeś podane na aukcji 12 miesięcy i wysłane w załącznika na mailu, to masz to na piśmie. A jak masz tam na karcie gwarancyjnej inaczej, to sobie przeczytaj kto jest tym gwarantem i tam bij.
Czasem gwarancje są dłuższe, są producenci co przedłużają np gwarancje do 3 lat, ale po kupnie sprzętu należy się u nich z nim zarejestrować. I wtedy jak w 3 roku padnie sprzęt, to idziesz do gwaranta, czyli producenta.
@drekenzes no właśnie sprzedawca i gwarant to ta sama firma i mam na piśmie 2 różne rzeczy co innego w załączniku co innego w gwarancji a właściwie to nazwałbym to instrukcją gdzie podano dane gwaranta i nie podano terminu trwania gwarancji więc domniemanie 2 lata wg uokik
@az1rael poprosiłam już o sprawdzenie tych danych i jak tylko je otrzymam, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@az1rael jak obiecałam wracam z info, że w tej ofercie w dniu Twojego zakupu gwarancja dla klientów indywidualnych to 12 miesięcy, natomiast dla firm 6 miesięcy.