anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy zasłużyłem na upomnienie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
zOrg666
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry. Zakupiłem sprzęt audio w kwocie 500zł. Pięć minut po wygranej aukcji otrzymałem telefon od firmy sprzedającej z informacją, żeby absolutnie nie uiszczać wpłaty za pośrednictwem Allegro Finanse, tylko bezpośrednio na ich konto. Początkowo zgodziłem się, natomiast później dopadły mnie wątpliwości i obawy. W związku z tym, że tyle się słyszy o oszustwach internetowych uznałem, że wysyłanie pieniędzy poza systemem Allegro Finanse nie będzie jednak bezpieczne. Napisałem wiadomość do sprzedającego, że jestem gotów uiścić umówioną opłatę, ale tylko przez system Allegro Finanse. W odpowiedzi dostałem wiadomość pełną manipulacji i zastraszania, włącznie z tym, że jeśli nie dokonam wpłaty zgodnie z umową (czyli poza systemem Allegro Finanse) zostanę zgłoszony do Allegro i dostanę upomnienie. Zarówno żądanie wpłaty poza systemem Allegro Finanse, jak i forma odpowiedzi pozwalają mi wnioskować, że niestety nie mam do czynienia z uczciwym sprzedawcą. Czy rzeczywiście z punktu widzenia regulaminu Allegro jestem zobowiązany do wysłania sprzedającemu umówionej kwoty poza systemem płatności Allegro? Na dowód, że nie odmawiałem zapłaty, niepokoiła mnie tylko jej forma, przytaczam wymianę wiadomości między mną a sprzedającym [edytowano]:

"dzień dobry
niestety nie mogę zgodzić się na opłacenie zakupu w sposób który pan sugeruje, czyli przelewem tradycyjnym poza systemem payu, ponieważ zrezygnowałbym tym samym z programu ochrony kupujących allegro.
oczywiście mogę opłacić przelewem tradycyjnym poprzez allegro lub w innej wymienionej tam formie.
jeżeli nie akceptuje pan na płatność za pośrednictwem allegro zmuszony będę zrezygnować z zakupu.
z poważaniem"

a w odpowiedzi dostałem:

"Hello!
Kupił Pan sprzęt od Korporacji i to Pana był obowiązek się zapoznać z warunkami zakupu bo info o płatności
przelewem tradycyjnym widnieje w opcjach dostawy.
Po za tym kupił Pan sprzęt od jednej z najbardziej znanych firm z branży audio, więc takie podejście do sprawy obraża nas.
Po drugie program ochrony kupujących nie ma zastosowania w tym przypadku ponieważ umowa kupna zawarta jest wg. prawa stanu Wyoming jest taka informacja prawna na naszym Fam Page - Facebook.
To że Pan nie doczytał warunków nie zwalnia Pana z odpowidzialności wobec naszej firmy.

Po za tym rozmawiał Pan z naszym menadżerem tel. więc w czym Pan widzi problem , każdy u nas tak płaci , allegro nie ma możliwości przekazania nam wpłaty z systemu Payu.

Będziemy zmuszeni powiadomić serwis allegro o tym incydencie, co skutkować będzie upomnieniem."

oznacz moderatorów
48 ODPOWIEDZI 48
zOrg666
#9 Pomysłodawca#

ubawiłem się z samego rana:

masz nową wiadomość od [edycja]

Wiadomość od sprzedającego

''Szanowny Panie. Pan straszy Amerykańską Korporację Polskim kodeksem karnym ? wiele w naszej historii słyszeliśmy cudownych wypowiedzi konfidentów i donosicieli ale Pan już przeszedł samego siebie. Zgadza się w 2020 roku doszło do fuzji trzech Amerykańskich firm z czego powstała obecna Korporacja. Jesteśmy legalnie działającą Korporacją płacącą podatki w Stanach Zjednoczonych dysponującą corocznym certyfikatem Good of the Standing zatrudniającą ponad 200 pracowników na całym świecie. Wszelkie certyfikaty są dostępne na stronie Departamentu Stanu. Opłacamy też wszystkie prowizje na portalach internetowych w tym też na Allegro jak każdy. Zgodnie z Polską ustawą o pośrednictwie płatności nie ma obowiązku korzystania z systemu płatności jaką oferuje serwis Allegro. Każdy ma prawo wybrać sposób zapłaty przelewem tradycyjnym i z tego prawa korzysta. My nie korzystamy z Polskich systemów płatności ze względów bezpieczeństwa oraz z braku zaufania wobec instytucji finansowych. Pan się chyba za dużo TVP na oglądał jak to wasz minister pozywa TSUE do Polskiego Sądu. Jedyną instytucją której podlegamy jest Sąd Stanu Wyoming który reaguje tylko i wyłącznie w przypadku malwersacji finansowych na terenie USA oraz podejrzenie terroryzmu. Jeśli ma Pan dowody na posiadanie przez nas strony w Federacji Rosyjskiej chętnie się z nimi zapoznamy bo nam nic o tym nie wiadomo. Jak już pisaliśmy temat uważamy za zakończony i każdą następną Pańską wypowiedź uznamy za nękanie i zastraszanie a w tym przypadku będziemy zmuszeni do powiadomienia Wydziału Korporacyjnego FBI w Warszawie. Nie będzie wtedy Panu do śmiechu i żarty się skończą. Best Regards General Manager [edycja]''

Nie ukrywam że wciąga mnie zabawa.

Ciekawe co będzie kiedy jego rodzice się dowiedzą... bo nie wierze, że rozmawiam z dorosłym człowiekiem.

oznacz moderatorów
zOrg666
#9 Pomysłodawca#

zaryzykuję konfrontacje z wydziałem korporacyjnym fbi w warszawie dodam jeszcze coś:
moją odpowiedź:
Widzę, że poczucie humoru szanownego pana nie opuszcza. Wyjaśnijmy sobie coś. Jest pan drobnym sprzedawcą staroci a nie żadną korporacją. Nie tak dawno ta pańska największa na świecie korporacja w branży audio sprzedawała z tego konta trzewiki damskie na futerku.. no sorki. Co do sprzedaży na rosyjskich serwisach.. to że w Polsce strony rosyjskie są blokowanie nie znaczy że ich nie ma. Czy to nie strona użytkownika z pańskim loginem i tymi samymi ofertami na rosyjskim serwisie aukcyjnym?
[edycja]

oznacz moderatorów
zOrg666
#9 Pomysłodawca#

Zaryzykuję konfrontacje z wydziałem korporacyjnym FBI w Warszawie dodam jeszcze coś,
moją odpowiedź:
Widzę, że poczucie humoru szanownego pana nie opuszcza. Wyjaśnijmy sobie coś. Jest pan drobnym sprzedawcą staroci a nie żadną korporacją. Nie tak dawno ta pańska największa na świecie korporacja w branży audio sprzedawała z tego konta trzewiki damskie na futerku.. no sorki. Co do sprzedaży na rosyjskich serwisach.. to że w Polsce strony rosyjskie są blokowanie nie znaczy że ich nie ma. Czy to nie strona użytkownika z pańskim loginem i tymi samymi ofertami na rosyjskim serwisie aukcyjnym?
[edycja]

oznacz moderatorów
zOrg666
#9 Pomysłodawca#
odpowiedź Allegro w moim sporze z nieuczciwym sprzedającym:
"30 marca 2023 10:31
W związku z brakiem problemu transakcyjnego dyskusję uważam za zamkniętą.
30 marca 2023 10:31
Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu."

No nie, problem nie jest rozwiązany i zamykanie dyskusji niczego nie zmieni. Sprzedawca nadal działa na Allegro i może wykorzystywać nieświadomych kupujących jak również serwis.
Nawet w ostatnim wpisie w tej dyskusji wskazuję kolejne naruszenia regulaminu przez sprzedającego a serwis zamyka dyskusje i nie widzi problemu!
Jest problem transakcyjny bo sprzedający jawnie żąda finalizacji sprzedaży poza Allegro!
Pal sześć waszą prowizje, nie powinno mnie to obchodzić bo to nie moja strata (niby nie powinno a jednak obchodzi) ale szkoda mi potencjalnych kupujących, którzy natną się na oszusta i zostaną bez pieniędzy za to z niedziałającym sprzętem.
Może zamiast ponoszenia kosztów związanych z programem ochrony kupujących Allegro powinno bacznie przyjrzeć się zarejestrowanym użytkownikom, zwłaszcza takim wobec których kupujący zgłaszają zastrzeżenia...
oznacz moderatorów
gooralll
#1 Nowicjusz#

od ponad 10 lat śledzę  auckje Pana z Wrocławia ,[edycja] czy jakoś ... wszystko jest jedną wielką fikcją ..  Kiedyś Pan ów coś sprzedawał i w opisie podał  , ze ma  model mk2 , napisalem ,ze nie ma  takiego modelu a on mi napisał : jest...w stopie metalu panela przedniego jest  oprócz aluminium dodatkowe 20 % magnezu .  hehehe i takie **piiip**ołki... dziś pojawiła się aukcja nowa..coś napisałem z humorem ,że jak zgradzi mi gdzie jest  laboratorium ich  firmy to zapłacę  10 tys zl ...i mi odpisał :  

To jest prywatne studio do testowania sprzętu
i naszych konstrukcji głośnikowych.
Nie podajemy adresu , ze względu na technologię
wykraczającą po za możliwości obecnych producentów
nie ujawniamy miejsc produkcji ani testowania.
Po za tym po 11 września taka jest nasza polityka Amerykańskiej
spółki.
Proszę napisać do Apple może dadzą Panu adres
prezesa firmy 🙂
Jeśli się Panu nudzi proszę obejrzeć jakiś ciekawy program w TV
I proszę sobie więcej żartów nie robić bo zgłosimy Pana IP
jako nękanie.

Best Regards
General Manager

[edycja]
---  
hmmm. czemu nie ma  takiej firmy w  calym internecie ? aaaa  tajne...11 wrzesnia...to  tak..zapomnialem /......
oznacz moderatorów
gooralll
#1 Nowicjusz#

Wiele sprzętów  rtv , które ów Pan z Wrocławia wystawia i opisuje jako NÓWKI , lezaki  magazynowe , expozycje byly wcześnej  zakupione na allegro od moich znajomych , te same nr  seryjne . A PAn je slicznie odpicował  i są ..nówki 🙂

oznacz moderatorów
zOrg666
#9 Pomysłodawca#

Dzięki za przypomnienie. Jutro odgrzeje temat italodiscopetera. 

oznacz moderatorów
gooralll
#1 Nowicjusz#

https://forum.stereo-hifi.com/topic/4830-czy-ktoś-zetknął-się-z-[edycja]/?_fromLogin=1#replyForm

oznacz moderatorów
zOrg666
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję. 

oznacz moderatorów