anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak mogę odzyskać swój towar od kupującego po zgłoszeniu dyskusji?

MAMY ROZWIĄZANIE!
emp3dd
#8 Zapaleniec

Jestem sprzedawcą - kupujący zgłosił sprawę o niezgodność towaru.

Żąda zwrotu pieniędzy a jak chciałbym odzyskać swój towar, przy czym kupujący nie chce go oddać i ignoruje moje prośby o zwrot towaru

Teraz kupujący korzysta z Ochrony Kupujacych a ja jestem obciążony kosztami a nadal nie mam towaru.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12
N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane

@emp3dd Podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy sprawa. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
emp3dd
#8 Zapaleniec

Zamówienie z 19.11.2025
86ef3df2-c58a-11f0-b582-4d20893a0701

oznacz moderatorów
N_Nitka28

@emp3dd Z tego co widzę dyskusja nadal trwa. Wniosek o Allegro Ochrona Kupujących nie został jeszcze rozpatrzony. Poczekaj na informację ze strony kupującego. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
emp3dd
#8 Zapaleniec

Tak, tylko do tej pory prosiłem 5 albo 6 razy o zwrot towaru. Kupujący ignoruje te prośby. 
Ze strony allegro, wszystkie odpowiedzi dotyczyły tylko informacji od kupującego. Kupujący jest chroniony a co ze sprzedajacym? 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@emp3dd powinieneś wygenerować etykietę zwrotną w dyskusji i jak nie odeśle odrzuć reklamację 14dnia w przypadku obciążenia cię protect przywłaszczenie mienia na policji 

oznacz moderatorów
emp3dd
#8 Zapaleniec

Ok, tak zrobię jeśli będę miał podobny problem w przyszłości - dzięki za podpowiedz
Zobaczymy co teraz będzie

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@emp3dd a w jaki sposób proponowałeś odbiór towaru osobiście, kurierem czy automat paczkowy?

Reklamacje odrzuciłeś w terminie?

oznacz moderatorów
emp3dd
#8 Zapaleniec

Nie było możliwośći odrzucenia - reklamacja była zgłoszona przez dyskusję przez co nie miałem jak jej odrzucić.
Zwrot proponowałem przez SMART (zgodnie z regulaminem allegro)

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@emp3dd niezgodność towaru to wg. mnie reklamacja i należy w ciągu 14 dni wydać decyzje pozytywna lub negatywna nawet w dyskusji

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@emp3dd byk !! to jest reklamacja , miałeś obowiązek odebrać od klienta przedmiot jeśli wymagałeś zwrotu , dlatego zostałeś obciążony , teraz coraz więcej cwanych klientów ....pora stąd spadać 

oznacz moderatorów
emp3dd
#8 Zapaleniec

Kupujący otwiera dyskusję ale jako reklamacja - w sumie allegro jest pod tym względem niespójne:

Powód otwarcia dyskusji: niezgodny z opisem

Opis problemu: bleble....

Oczekiwane rozwiązanie: zwrot pieniędzy,
warunki reklamacji: gwarancja sprzedającego

Przy dyskusji jest tylko opis, nie ma zadnego przycisku, odnośnika o przyjeciu odrzuceniu reklamacji.

Ja odpisałem tak 3 tygodnie temu , ale nic to nie zmieniło
Decyzja: zgoda na odstąpienie od umowy
Zwrot: zakup SMARt - darmowy zwrot allegro
Pieniądze: po otrzymianu przesyłki, zlecę zwrot
oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@emp3dd 

Tu jedna uwaga. Gwarancja sprzedawcy, to nie jest to samo co odpowiedzialność z tytułu niezgodności z umową. Warunki gwarancji, w tym termin rozpatrzenia reklamacji, naprawy, zasady wysyłki itp. określa sama gwarancja, a kwestie nieuregulowane w gwarancji reguluje KC (do reklamacji gwarancyjnej nie stosuje się UoPK).

oznacz moderatorów