anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak podejść do tematu gdy sprzedawca wysyła podróbkę??

Krwawy5
#7 Wielbiciel#

Hej!

dziękuję za przeczytanie tego postu. Więc tak zamówiłem oryginalnego case'a Mercury od pewnego sprzedawcy. Na aukcji było napisane że jest to oryginał i nie znalazłem żadnej wzmianki (nawet drobnym drukiem) że jest to jakiś zamiennik. Otrzymałem zamiast oryginalnego case'a Mercury podróbę o nazwie "Roar". Zgłosiłem to do sprzedającego myśląc że to pomyłka ponieważ na paragonie jest napisane czarno na białym że to case Mercury! Napisałem do sklepu, w odpowiedzi dostałem taką o to propozycję. W skrócie że jest to taki sam case jak oryginał. Wystawiłem negatywną opinię i następnie dostałem propozycję zwrotu całe kosztu za zakup, bez odsyłania case'u w zamian za usunięcie negatywa. Uważam to za szczyt bezczelności ponieważ super case za darmo, ale co z tego skoro nadal będą prowadzili takie oszustwo i wiele osób pewnie na to nie zwróci uwagi! Co byście zrobili w takim wypadku? Gdzie napisać do Allegro w takiej sprawie? Jakie konsekwencje grożą sklepowi?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

xyz96
#21 Demiurg#

@Krwawy5 Ja też uważam, że taka propozycja sprzedawcy to wyjątkowa bezczelność. Nie usuwaj komentarza, nie daj się przekupić. Ostrzegasz tym sposobem innych kupujących przed nabyciem podróbki. Przekupstwo związane z komentarzem możesz zgłosić tu;  https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=1aab3926-a59f-4f0a-b91a-ab3d4e469201&subjectId=0cf36533-0... dołączając korespondencję ze sklepem, ale na wiele nie licz. Allegro, moim zdaniem, nie podejmie żadnych skutecznych działań w tej sprawie. Gdyby sprzedawca nie chciał Ci oddać pieniędzy, mógłbyś wystąpić o ich zwrot z Programu Ochrony Kupujących, który obejmuje także podróbki.

Aukcję sprzedającego możesz zgłaszać tutaj; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=a2f3ea49-2579-47d5-87f4-6d96a42e3e86&subjectId=ae7b20da-e... dołączając jego pisemne oświadczenie, że sprzedany towar nie jest oryginalny. Po pewnym czasie, po wielu zgłoszeniach w tej samej korespondencji, Allegro być może zacznie usuwać tę ofertę, o ile uzna, że ma wystarczające dowody na nieoryginalność produktu, choć powinno zareagować po pierwszym zgłoszeniu, ponieważ sprzedawca sam oświadcza, że sprzedaje podróbkę.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jeśli jak piszesz nie było żadnej wzmianki o tym że nie jest to jakiś zamiennik czy podróbka a przedmiot był wystawiony jako oryginał najlepiej z takim sprzedawcą nie wchodzić w układy ,zostawić mu tę negatywną opinie ku przestrodze innych aby nie ulegli pokusie zakupu u niego .Sprzedawca winien sprzedawać uczciwie tak by obie strony były zadowolone.

oznacz moderatorów