Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Jak zmienić domyślną formę płatności na Allegro?
Dokonuję zakupu - przestawiam z BLIKa na Google Pay finalizuję zakup.
Robię kolejny zakup - ponownie mam zapłać BLIKiem i muszę przestawiać na Google Pay
Możliwe że BLIK masz w zapamiętanych sklepów, tu Allegro.
Niue mam zapisanego BLIKa w danym sklepie bo kupuje inną rzecz od sprzedawcy od którego nigdy nie kupowałem. Wolałbym mieć Google Pay domyślne bo wystarczyło by dać kup i zapłać a tak muszę pamiętać żeby przestawić przed zakupem.
Taką odpowiedź dostałem z suportu:
Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość, już wyjaśniam.
Nie ma możliwości zmiany domyślnej metody płatności. Ukazuję się ona Panu automatycznie na podstawie najczęściej używanej metody podczas Pana zakupów.
Zachęcam do częstego używania Google Pay jako metody płatności, wtedy system domyślnie ją zmieni w przyszłości.
Życzę miłego dnia.
Tylko teraz pytanie. Jak ostatnie 10 miesięcy płaciłem BLIKiem to po jakim czasie mi się zmieni?
@Tasiorsa ot... bardzo dziwne , nigdy kupując na allegro nie płacviłem BLIK-em / bo jestem za stary na takie nowosci / , a cały czas wywietla mi się domylna BLIK
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ ja poproszę o odniesienie się do wypowiedzi doradcy .
@mdrogeria odpowiedź Doradcy jest prawidłowa.
BLIK w Twoim przypadku może być polecany jako szybka metoda płatności, czy masz dodaną kartę płatniczą do konta?
Nie mam BLIKa jako szybkiej metody płatności - płaciłem zawsze z kodem BLIK i potwierdzeniem operacji w aplikacji. Obecnie mam kartę podpiętą pod Google Pay i tak płacę.
Po jakim czasie zatem system nauczy się że chcę płacić Google Pay gdy ostatnie 10 miesięcy płaciłem BLIKiem?
@Tasiorsa BLIK to po prostu jest jedna z szybkich metod płatności, nie trzeba jej nigdzie jako takiej oznaczać.
Dopytuję, czy jesteśmy w stanie określić po jakim czasie system zaktualizuje najcześciej wybieraną przez Ciebie metodę płatności, dam znać, gdy otrzymam odpowiedź.
I jaka jest odpowiedź? Tzn po jakim czasie zmieni się BLIK którego używałem przez ostatni rok na Google Pay? Zrobiłem już 6 zakupów pod rząd płacąc Google Pay a dalej muszę przełączać bo mam zapłać BLIKiem.
@Tasiorsa przepraszam, ale jeszcze jej nie otrzymałam. Już się przypomniałam w tej sprawie i dam znać!
@Tasiorsa wracam z odpowiedzią. Metoda płatności Google Pay z przyczyn technicznych nie jest podpowiadana podczas zakupu w przeglądarce. Google Pay podpowiadamy jedynie podczas zakupów robionych za pomocą aplikacji Allegro, a Ty zakupy robisz w przeglądarce.
Ilość transakcji opłaconych przez Google Pay nie będzie miała na to wpływu.
A czemu nie może być ustawione Google Pay jako domyślne? Co za tym przemawia, że nie jest to możliwe?
@Tasiorsa wynika to z ograniczeń technicznych związanych z przeglądarkami.
Nie mogę przekazać Ci bardziej szczegółowej odpowiedzi.
@la_nika nie mam dodanej karty , nie przeszkadza mi to , ale włączyłem się do wątku , jak wspominałem nigdy nie użyłem BLIK-a do płatnosci , zawsze karta lub szybki przelew .
@la_nika Ale dotychczas można było wybrać domyślną metodę platności, teraz to wy robicie za nas?
@Tasiorsa A to jakaś nowość, a nie pomylili z paczkomatem?
Nie wiem - zacytowałem odpowiedź jaką otrzymałem 🙂
Dużo kupuję więc wkrótce się przekonam na czym polega ta nauka ich systemu a na razie będę przełączał na Google Pay
Nigdy nikt nie pisał o takiej sytuacji, żeby zmienić domyślą formę płatności to zmienia się sama jak dużo się z nią robi zakupów. dziwna sprawa.
Pewnie zastosowali super nowoczesne i modne rozwiązanie AI 🙂