anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zwrócić koszt przesyłki za opóźnienie w dostawie towaru?

Client:40321614
#8 Zapaleniec#

Kupując towar do godz 15:00 była opcja dostawy pojutrze w cenie towaru albo dopłacić 14,99zł i miec jutro. Dopłaciłem ale dostałem i tak pojutrze🙂

Zgłosiłem reklamację dostawy i opisałem sytuację. Dostałem komunikat że sprzedawca w ciągu 24 godzin ma odpowiedzieć. Brak wiadomości od sprzedawcy. 

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:40321614 czy możesz podać mi numer zamówienia, którego dotyczy ten problem? Gdzie dokładnie napisałeś reklamcję? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Client40321614_0-1744569131096.png

tu zgłosiłem
nr zamówienia:

Numer zamówienia

5f1f3370-152c-11f0-a563-ad24b5795f84
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:40321614 @Jeśli sugerowałeś się tym co widać przy metodach dostawy czyli np. tak jak na screenie „wt 15 kwietnia w punkcie” lub było „jutro w punkcie” to wyżej masz informację że jest to przewidywany czas dostawy - nie gwarantowany. 

IMG_8803.jpeg

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

tak jest, tym się sugerowałem. Uważam, skoro podaje się czas przewidywany w cenie towaru jest ok ale skoro pobierają pieniądz za możliwość dostarczenia szybciej i nie realizują to nie wygląda "fair". Czuję się jak bym został oszukany)

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Nie ma czegoś takiego jak ,dostawa na jutro’ i to za 14,99 zł. 
Najpewniej zasugerowałeś się przewidywanym czasem dostawy - jak sama nazwa wskazuje jest to czas przewidywany a nie gwarantowany. 

Ponadto - na allegro w żadnym miejscu nie wyświetla się gwarantowany czas doręczenia. To co widzisz przy metodzie  dostawy to jedynie predykcja. 

Nie masz podstaw do reklamowania czasu doręczenia a już na pewno nie u sprzedającego bo to nie sprzedający a Allegro umieszcza informacje na temat przewidywanego czasu dostawy.
Sprzedający nie może tego ani dodać, ani usunąć, ani w żaden sposób edytować.

Odpowiedzialnym jest tu Allegro.

Prawda?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@komis-bell  on twierdzi, że była opcja dopłaty 14,99zł , aby przyspieszyć przesyłkę, chociaż ja się z tam czymś jeszcze nie spotkałem🤔

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T @Obstawiam, że była to po prostu płatna dostawa za 14,99 zł. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

dostawa od 65zł kurierem w cenie towaru)))

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@komis-bell @KOGIEL_T prawda, ale żebyśmy mogli cokolwiek odpowiedzieć, potrzebujemy od autora wątku więcej informacji dotyczących tego zamówienia. Na razie nie wygląda to na zakup dokonany na Allegro, ale jeśli dowiemy się więcej, sprawdzimy to dokładnie. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

na Allegro jestem żeby kupować towar a nie obstawiać terminy dostawy przesyłki😊 Była opcja dostawy w cenie towaru albo za 14.99 zł - warunek "kupisz dziś do 15:00 i dostawa jutro". Może pisać przewidywana dostawa... ale skoro są propozycje i pobrane za to pieniądze to moim zdaniem trzeba albo zrealizować usługę opłaconą albo zwrócić koszt przesyłki skoro nie została zrealizowana w terminie wskazanym. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Client:40321614 Czas, który widzisz w ofercie, jest przewidywany, a nie gwarantowany. Dostawa została zrealizowana prawidłowo. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

dlaczego została pobrana opłata za przesyłkę skoro w tym samym terminie była w cenie towaru? 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Client:40321614 Ponieważ taką metodę dostawy wybrałeś. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

kupując na Allegro dostałem propozycję dostawy:
1) koszt przesyłki kurierem Inpost 00.00 zł dostawa przewidywana pojutrze
2) koszt przesyłki kurierem Inpost 14.99 zł dostawa przewidywana jutro - warunek kupić do godziny 15:00
wybrałem propozycję dostawy przesyłki pod numerem 2, spełniłem warunki: opłaciłem, kupiłem do godziny 15:00. Ze swojej strony spełniłem warunki podane przez Allegro przy zakupie towaru, żeby dotarł do mnie w przewidywanym terminie. Przesyłka nie dotarła w terminie przewidywanym mimo spełnienia przeze mnie warunków. Zadaję pytanie dlaczego została pobrana opłata za przesyłkę i dostaje odpowiedź: "sam sobie winien bo taką metodę dostawy wybrałem". Tak, wybrałem ufając komunikatom Allegro przy zakupie towaru. Również nie było tak wyraźnego komunikatu, że po spełnieniu warunków przesyłka może być niedostarczona w terminie i opłata nie zostanie zwrócona. I właśnie tu może być sygnał dla kupującego podjąć właściwą decyzję. Osobiście czuję się oszukany ponieważ nie zostałem wyraźnie poinformowany o ryzyku niedostarczenia towaru w terminie przewidywanym, o  braku zwrotu dodatkowego kosztu przesyłki za nieudany wczesniejszy termin dostawy... 
Staram się wyjaśnić sprawę żeby takich błędów unikać w przyszłości i wyprostować należności i "nie smak" które pozostały po zakupie na Allegro.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:40321614 @Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że tą informację o czasie dostawy podaje Allegro. 

Sprzedający nie ma z tym nic wspólnego - nie może tego dodać, usunąć ani edytować. 

Także ważne jest to abyś wszelkie pretensje kierował do Allegro a nie do sprzedającego bo on nie jest tu niczemu winny. 

Poza tym - żaden przewoźnik nie ma gwarantowanego czasu dostawy na poziomie jednego dnia. 
Nawet dostawy „same day” oraz „next day” mają gwarantowane terminy dostaw na poziomie dwóch dni roboczych. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

dzięki za info 👍

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:40321614 Sami sprzedający już wielokrotnie zwracali uwagę na to, że podawanie przewidywanego czasu dostawy wprowadza kupujących w błąd i prowadzi do wielu nieporozumień (takich jak to które tu opisałeś) za które to są oni obwiniani chociaż nie mają na to żadnego wpływu. 

Allegro twierdzi, że wszystko jest OK. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

wyglada na wyłudzenie pieniędzy 😎
allegro celowo wprowadza w błąd klienta i na tym zarabia, wypracowała sobie formułę [edycja]

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Wczoraj mi dziecko memy pokazywało. Coś w stylu:

-kupiłem, kiedy dostawa?

- nigdy fr.... e, przecież już zapłaciłeś.

Możecie zgadywać na temat jakiej metody dostawy to były memy, podpowiem All.gro o..

Smutne ale niestety prawdziwe. Komunikaty od portalu są przyczyną masy nie porozumień. Wprowadzają w błąd, a w razie kłopotów każą kontaktować się ze sprzedającym, który właściwie nie jest nawet traktowany jako nadawca przesyłek. Może co najwyżej popisać sobie na forum albo do supportu (tam często odpowiedź kilka dni zajmuje). Nie tylko komunikaty odnośnie dostawy. Na tym portalu masa negatywów jest z winy portalu, który zawsze zwali winę na innych np gdy Alina zablokuje wiadomość i sprzedawca jej nie dostanie lub gdy kurier Allegro przez 3 dni nie odbierze paczki z firmy sprzedawcy lub z boxa... Albo gdy sprzedana oferta sama się wznawia przez kilka dni... Itp. itd.

Masa sprzedawców zrezygnowała z wysyłek smart tylko dlatego, że muszą przymusowo korzystać z Allegro delivery i potem odpowiadać za coś na co wpływu nie mają.... Jest to upi......rliwe dla obu stron. Jak tu pozaglądasz regularnie to będziesz widział jak to działa, na razie Allegro jedzie na opinii z dawnych lat i kupujący nie dają wiary sprzedającym głupio się tłumaczącym, że to nie oni to Allegro... A portal pozwala sobie na coraz więcej, bo może...

(Allegro dzieli, by rządzić).
oznacz moderatorów