Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupując towar do godz 15:00 była opcja dostawy pojutrze w cenie towaru albo dopłacić 14,99zł i miec jutro. Dopłaciłem ale dostałem i tak pojutrze🙂
Zgłosiłem reklamację dostawy i opisałem sytuację. Dostałem komunikat że sprzedawca w ciągu 24 godzin ma odpowiedzieć. Brak wiadomości od sprzedawcy.
gdzie można zostawić sprawiedliwą opinię dla allegro?)
Na niezależnych stronach. Na trust.pilot są ciekawe, w apce też....
@Client:40321614 możesz również podzielić się nią tu - chętnie przekaże ją do odpowiedniego zespołu.
Allegro promowało dostawę ‘jutro’ jako usługę za wyższą opłatą, nie informując o ryzyku opóźnień i skutkach finansowych. To narusza zaufanie konsumenta i stanowi nieuczciwą praktykę jak również nierówne traktowanie usług. Jeśli opłata za dostawę „jutro” była wyższa, a dostawa „pojutrze” darmowa, sugeruje to, że płatność wiązała się z konkretną korzyścią. Jeśli korzyść nie została dostarczona, opłata jest nieuzasadniona. Prośba o zwrot kosztu przesyłki.
@Client:40321614 Jedno mogę Ci powiedzieć na pewno - zwrotu kosztu dostawy niestety nie otrzymasz.
dlaczego jesteś tak przekonany? 🙂
@Client:40321614 bo czas dostawy jest PRZEWIDYWANY , a nie gwarantowany, to tak jak bym Ci napisał daj mi 15zł, może Ci jutro przywiozę
Art. 4 ust. 1 ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom – wprowadzanie w błąd co do charakteru usługi jest nieuczciwe. Zastanawia mnie fakt, że wszyscy wiedzą o nieuczciwej praktyce prowadzonej przez allegro, i nikt nie próbuje nic zmienić? 😉
@Client:40321614 Masz pełne prawo wytoczyć Allegro sprawę w sądzie i tam udowadniać swoje racje.
@Client:40321614 Czy zapoznałeś się z regulaminem metody dostawy, jaką wybrałeś? Usługa została wykonana zgodnie z obowiązującymi zasadami. Nie ma tutaj mowy o wprowadzeniu w błąd. Jak już wspomniałam, czas wyświetlany w ofertach, jest przewidywany, a nie gwarantowany.
@Client:40321614 Bo niestety ale nie ma ku temu żadnych podstaw.
Podany termin był jedynie przewidywany.
O ile zgadzam się w 100% że jego wyświetlanie jest mylące i potrafi wprowadzić w błąd to informacje o tym, że to jedynie termin przewidywany są wyświetlane w kilku miejscach.
skoro dostawa była 00.00 zł pojutrze i dotarła pojutrze to jej koszt wynosi 00.00 zł
wpłacicłem 14,99 zł żeby skorzystać z możliwości otrzymać towar wcześniej "jutro" a dostałem pojutrze czyli dodatkowo płatna usługa nie została zrealizowana.
Teraz pytanie: kto wzbogacił się z kosztu przesyłki?
Sprzedawca - nie, ponieważ towar wysyła od 65 zł w cenie towaru
Inpost - nie, ponieważ dostawa pojutrze 00.00 zł
allegro - jest to oczewiste 😎 " Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości." Skoro usługa nie została zrealizowana(w tym przypadku kwota była pobrana za wcześniejszą dostawę), allegro nie ma prawa zatrzymywać tej opłaty – to tzw. należność bezpodstawna (art. 405 k.c.).
Termin "przewidywany" jest to informacja kierowanana do klienta o konkretnej usłudze dodatkowej i za to jest pobierana opłata. Kupuę usługę ale nie została ona zrealizowana ponieważ wcześniej towar "jutro" nie był dostarczony. Dostarczenie towaru pojutrze było w cenie towaru więc sytuacja oczywista powinien być zwrot kosztów za dodatkową wpłatę.
Chyba że jest to sposób wzbogacenia się na kliencie.....
@Client:40321614
„Dostarczenie towaru pojutrze było w cenie towaru więc sytuacja oczywista powinien być zwrot kosztów za dodatkową wpłatę.”
Niestety ale nie masz racji.
To nie była żadna ,dodatkowa’ opłata tylko zwyczajnie wybrałeś inną, zwykłą, płatną metodę dostawy - tyle.