Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dokonałam zakupu myszki do komputera na JDG (nie związany z bieżącą działalnością, nie handluję myszkami) ale była wzięta faktura na ten zakup. Po roku zepsuł się jeden przycisk. Niech mi ktoś jednoznacznie wyjaśni jak to wygląda od strony prawnej. Normalnie taki zakup mogę zwrócić jako konsument (do 14 dni), ale czy mogę go reklamować na zasadach konsumenckich czy nie? Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
@sl-aw-ek A jaka jest „prawidłowa” interpretacja przepisu? Ja handluję kosmetykami więc jak kupuje jakiś kosmetyk na fakturę to go nie mogę zwrócić, bo to zakup związany z moją działalnością. Ale myszki w biurze też używam i te którą mam kupiłam na fakturę, bo to akcesorium niezbędne mi do pracy. Ale uważam, że gdyby mi się nie spodobała albo okazała się inna niż oczekiwałam to miałabym ją prawo zwrócić, bo nie jest to zakup „o charakterze zawodowym” w mojej działaności.
@Health___Beauty no ... ale z dziwnej interpretacji jaką wskazał @Client:118046128 jakbyś kupiła na FV szminkę dla swojej ekspedientki to miałabyś prawo ją zwrócić he..he..
@mdrogeria Ten przykład jest nieco chybiony. Bo jakby pan Jan Kowalski handlował sadzonkami roślin i kupił ekspres do kawy do biura to mógłby go zwrócić ale jak handluje AGD to nie bardzo.
@Health___Beauty podejrzewam , że podmiot uprawniony do interpretacji , i to jest największą bolączka biznesu w Polsce .
@mdrogeria Oczywiście ale stawiam że w 9 przypadkach na 10 zakup ekspresu do kawy przez kogoś kto handluje AGd zostanie uznany za zakup o charakterze zawodowym.
@Health___Beauty tak bo sprzedawca podejmie decyzję na podstawie wpisu CEDiG natomiast klientowi trudno będzie udowodnić charakter zakupu ,
To nie był mój przykład tylko cytat ze strony biznes.gov.pl - wg mnie tez nie jest on najlepszym. Lepszy byłby przykład @Health___Beauty . W takim wypadku myszkę mogę zwrócić na zasadach konsumenckich, ale czy na takich samych zasadach mogę ją reklamować?
@Client:118046128 Zakup na fakturę nie wyłącza prawa do reklamacji. Czy zostanie ona uznana czy nie to inna sprawa. Uważam że w Twoim przypadku nie jest to oczywiste i sprzedawca się wybroni niezależnie co zdecyduje.
przeciez gdyby zakup na fakturę wykluczał reklamację to przedsiębiorcom by wysyłano same ochłapy i wadliwe produkty których nie udało się opchnąć konsumentom.
to przedsiębiorcom by wysyłano same ochłapy i wadliwe produkty których nie udało się opchnąć konsumentom
@Health___Beauty mylisz się i to bardzo - odróżnij rynek konsumencki od profesjonalnego
wiele produktów, w tym mityczne ekspresy do kawy mają w instrukcji obsługi - nie do użytku profesjonalnego tylko do domowego
@Client:118046128 ma pełne prawo napisać w komentarzu lub bezpośrednio do producenta,
że produkt nie nadaje się do użytku firmowego
drugą kwestią jest mentalność tzw kupujących na firmę - kupię pracownikom najgorsze i najważniejsze tańsze barachło, a potem będę reklamował jak wyżej
np: tłumacz przysięgły kupuje najtańszą klawiaturę i ma pretensje, że mu się klawisze wytarły
@RED Użytek profesjonalny ekspresu do kawy to robienie nim kawy w kawiarni a nie w biurze jakiejkolwiek firmy.
@Health___Beauty nie ma takiego ekspresu 'domowego' który wytrzymał by 20-30 kaw dziennie 7 dni w tygodniu więc mogę śmiało napisać że tanie ekspresy które są dobre dla rodziny 4-6 osób raczej mają krótki żywot w firmie 20-30 osób zakładając że nie każdy pije kawę ale jak ktoś już pije to czasem 3 dziennie.
@mix-mce Rozumiem. Wiem jak działają ekspresy do kawy i jaką mają żywotność. Chodzi mi to o że zapisek w instrukcji ekspresu do kawy o tym że nie jest przeznaczony do użytku profesjonalnego nie znaczy że nie możesz go kupić do biura tylko że nie jest on przeznaczony do profesjonalnego przygotowywania i sprzedawania kawy w kawiarni czy restauracji. Oczywiste jest że jak ktoś mieszka sam i pije jedną kawę dziennie to ekspres mu posłuży dłużej niż rodzinie 4-osobowej gdzie każdy wypija 4 kawy dziennie nie wspominając o biurze gdzie się tych kaw robi kilkanaście czy kilkadziesiąt dziennie. Co nie znaczy że do biura można i trzeba kupować tylko ekspresy profesjonalne. Bo te są z założenia przeznaczone dla obiektów gastronomicznych.
@Health___Beauty Oczywiście że jakieś tam zapiski w instrukcji czy regulaminie (którego i tak nikt nie czyta) nie powstrzymają kogoś przed zrobieniem czegoś czego producent nie dopuszcza.
Ale to nie znaczy że producent/serwis/sprzedawca nie ma możliwości zweryfikować czy użytkowanie danego urządzenia nie było zgodne z instrukcją i na tej podstawie np odmówić reklamacji. Coraz więcej urządzeń domowych jest bardziej "mądrych" i zapisują pewne dane np stopień zużycia w swoim oprogramowaniu.
Tak więc firma może stanąć przed wyborem, kupować co pół roku nowy tani ekspres czy wydać sporo $$ na porządny który ma np. serwis door2door i gwarancję naprawy.
No ale są i tacy co kupują batonik w biedronce na fakturę.
@Health___Beauty nie bierzesz najważniejszego faktu pod uwagę
tzw ducha ustawy czyli dlaczego wprowadzono te przepisy
- twierdzono, że biedny, nie umiejący nic poza tym co robi właściciel jednoosobowej firmy
nie musi się znać na wszystkim, stąd jako prowadzący firmę powinien mieć prawa jak konsument bo (uwaga ważne) nie musi się znać na wszystkim
ale sytuację sprowadzono do absurdu - założono np: że jako sprzedawca znam się na sprzedawanym towarze ( odpowiedzialność za towar jako sprzedawca to przecież coś innego)
a np: prawnik drukujący tysiące stron papieru nie zna się na nim
założono, że sprzątaczka zna się na płynach do mycia podłóg i itp
doprowadzono całą sytuację do absurdu
co wykorzystały w/w firmy - naprawiam telefony, a jestem na ryczałcie - lepiej jest kupić jakiś towar udając konsumenta, niż bawić się w faktury i jeszcze podpaść us
a tak zakupu nie ma , usługi nie ma, kosztów nie ma i fakturek też nie ma
a jak źle kupię to sobie zrobię zwrot
słyszałem o osobnikach które w/w na allegro doprowadziły jeszcze bardziej do perfekcji
jak nie ma fakturek to można np: zamówić ten sam towar u 5 różnych sprzedawców - a nuż coś zadziała i resztę zwrócić
hulaj dusza piekła nie ma
nadchodzący ksef pogłębi jeszcze tą patologię
@RED To Twoje przypuszczenia czy rzeczywiście gdzieś napisano wprost, że z tego powodu wprowadzono dla jdg uprawnienia konsumenta?
To Twoje przypuszczenia czy rzeczywiście gdzieś napisano wprost, że z tego powodu wprowadzono dla jdg uprawnienia konsumenta?
temat grzano ostro w mediach już od dawna
można się doszukać w necie artykułów
zwróć uwagę jak jest definiowany konsument
https://pl.wikipedia.org/wiki/Konsument_(prawo)
i od kiedy
i odpowiedz sobie dlaczego jdg uzyskały uprawnienia konsumenta
https://prawoecommerce.pl/kogo-dotyczy-ustawa-o-prawach-konsumenta/
@mix-mce Ok, masz prawo do swojej opinii, ja się z nim nie zgadzam i tyle. Można kupić najtańszy ekspres który podziała pół roku ale można kupić taki który posłuży latami. I nie będzie ekspresem „do użytku profesjonalnego”. Nadal uważam że „nie do użytku profesjonalnego” oznacza „nie do pracy w gastronomii” a nie „nie do korzystania w biurze”.
To samo np. Drukarka. Jak kupujesz drukarkę do biura to wybierasz taką której potrzebujesz ale nie musi to być sprzęt profesjonalny, bo drukarka do użytku profesjonalnego to jest dla firm które prowadzą punkty ksero, drukują setki prac magisterskich itp. Ja drukując w porywach 100 stron miesięcznie mogę sobie kupić drukarkę za 200 zł i dla mojego biura ona będzie wystarczająca, ktoś kto drukuje każdą fakturę i dziesiątki innych dokumentów codziennie będzie potrzebował lepszej ale wciąż nie musi kupować drukarki „do użytku profesjonalnego”.