anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jestem w domu a Kurier nie chce wnieść paczki

MAMY ROZWIĄZANIE!
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

Witam, ostatnio mam przypadek z Kurierem któremu nie chce sie wnieść 18 kilogramowej paczki na piętro i raz nawet celowo napisał że nie było mnie w domu, mimo że czekałem na niego do wieczora, co najlepiej zrobić, skoro dawałem zgłoszenia do DPD i nic to nie daje ?

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22
az1rael
#21 Demiurg#

Kurier nie ma obowiązku ci paczki wnosić

oznacz moderatorów
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

Ma obowiązek, doucz sie i skończ jakąś szkole, a nie tylko podstawówke

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@WebSpideyJV Potwierdzam, kurier nie ma obowiązku wnoszenia przesyłki. 🙂 Trochę więcej kultury wobec innych forumowiczów. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

A na kulture tego typa nie patrzysz ? Tylko na mnie bo miałem czelność sie zapytać ?

oznacz moderatorów
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

Ja o tym wiem, ale chodziło mi nie o to do ilu i co może, tylko o to co zrobić w przypadku gdy kurier by celowo np pisał że nie ma mnie w domu, może to ważyć nawet 1 kilogram, waga nie ma znaczenia, chodzi o to pytanie

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

Nie ma też obowiązku do ciebie dzwonić ani ciebie informować, że zaraz będzie z paczką, a jak napiszesz reklamację to z gpsa wyjdzie że był pod domem i nie odebrałeś więc możesz zrobić - NIC pewnie zza Buga ktoś i ma wyrąbane

oznacz moderatorów
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

Widze że jedyne co chcesz zrobić, to obronić Kuriera, a nie widzisz tego, że numer telefonu po to mi DPD wysyła, żebym mógł zadzwonić, mnie rozwalają tacy ludzie jak ty, najlepiej dla Ciebie by było gdyby nie było numeru telefonów w ogóle, ani żadnego ułatwienia, bo nie wiem jaki masz cel w pisaniu tych bzdur, a mimo że to ja zadałem pytanie, to ty mniej wiesz niż ja chyba, na to wychodzi...

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@WebSpideyJV a ja widzę że ty jesteś z tych roszczeniowych co pluja jadem że paczka 18kg nie wniesiona na 4 piętro. Odbierać od ciebie telefonu kurier też nie ma obowiązku. Zamawiaj sobie do paczkomatu lub punktu ponosisz sobie gabaryty sam, a pretensje zgłaszaj do rzadzących ktoś ustala że takie niskie pensje są i dotuje przybyszów zza Buga pracodawcom dlatego mimo wywalenia na obowiązki dalej pracują.

oznacz moderatorów
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

Ja nie jestem roszczeniowy, nic nie wymagam oprócz uczciwości i przestrzegania pracy, jak komuś sie nie chce pracować, to niech nie pracuje, po to zamawiam i płace komuś za usługe żebym nie nosił, a jak ci pensja nie pasuje to nie pisz tego do mnie, tylko sam sobie napisz do rządzących, ja chociaż w porównaniu do ciebie chce aby było normalnie, a to że tobie nie przeszkadza to super, ale skoro nie znasz sie i nie potrafisz pomóc, to chociaż zamilcz

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@w_kiwi  przepraszam jak to nie ma obowiazku ????? Przesyłka jest pod wskazany adres : Ul XXXX 39 m95 i dany adres znajduje sie w konkretnym miejscu ( np na 10 piętrze)  Prawda? Kurier nie może zostawić paczki pod adresem 39 m1 ( bo akurat mieszkanie jest na parterze) Danym adresem nie jest też klatka schodowa......

O ile wiem ( nigdy jakoś nie wnikałem za bardzo w te przepisy ale na szybko sprawdziłem) i wysżło że przesyłki regulaminowe mają być dostarczona na dany adres. Kurier nie ma obowiązku wnosić przesyłek nieregulaminowych ( przekraczajacych wage/ wymiary) no i oczywiście paletowych.

Jeśłi mogłabyś wyjasnić na jakiej podstawie twierdzisz ze kurier nie ma obowiązku wnoscić ( ergo dostarczać) standardowych przesylek będe wdzieczny .

@WebSpideyJV  moim zdaniem pozostaje Ci jedynie pisanie reklamacji.... 

oznacz moderatorów
WebSpideyJV
#9 Pomysłodawca#

Po 1. I ostatnie ja nie pisałem nic o przesyłkach powyżej 30 Kg, a poza tym jak zamawiasz np Pralke, to co, kurier też ci nie wniesie ? tylko dla tego bo firma kurierska np tego nie potrafi ? albo z jakiegoś powodu nie dostarczy ci towaru ? poza tym jakoś ja nie widze abyś podał podstawe prawną, więc to jest póki co pisanie, a prace wykonywać trzeba, a jak sie komuś nie chce, to niech nie psuje innym życia i nie marnuje czasu

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @_Likos_. To co napisała Wiktoria jest zgodne z informacją, którą przewoźnik podaje w dokumencie Szczegółowe Warunki Świadczenia Usług - ważne od 1 lutego 2025 r. 
Plik pdf z warunkami świadczenia usług znajdziesz na stronie DPD, w zakładce Warunki i regulaminy. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@MiMary a wskażesz w którym miejscu tego dokumentu jest takie zapis? że kurier nie musi dostarczać przesyłki pod adres??????? Bo ja znalazłem tylko taki zapis

9.5 O ile DPD nie realizuje Usługi dodatkowej Doręczenie
do rąk własnych, doręczenie Przesyłki, a w konsekwencji
prawidłowe zrealizowanie Usługi, jest równoznaczne z
dostarczeniem Przesyłki pod adres wskazany w Potwierdzeniu.

Czyli jeśłi kurier spotka adresata na klatce lub na ulicy to OK może mu wydać. Natomiast nie może żądać aby adresat sam sobie schodził po paczkę która ma być doręczona pod adres.

Jeśli coś przeoczyłem o oczywiście bebe wdzieczny za wskazanie odpowiedniego punktu z dokumentu.

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_, taką informację znajdziesz w punkcie 9.3.1: W sposób wyraźny postanawia się, iż Kurier nie jest zobowiązany do wniesienia Paczki do konkretnego pomieszczenia wskazanego przez Odbiorcę.

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@MiMary z całym szacunkiem. Nikt tutaj nie mówił o wnoszeniu do konkretnego pomieszczenia.

Chodzi o dostawę pod konkretny adres. Nie do danego pokoju.........

Jeśli w klatce jest 50 mieszkań i 50 adresów to paczka my być doręczona pod konkretne drzwi a nie na dole klatki schodowej.........

Jesłi dany adres znajduje sie na 10 pietrze to włąśnie tam kurier powinien dostarczyć paczkę. No chyba że jest zapis że nie musi tego robic? Ja takiego zapisu nie znalazłem

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@WebSpideyJV @_Likos_

Art. 37 ust 1 ustawy Prawo pocztowe

Przesyłkę pocztową lub kwotę pieniężną określoną w przekazie pocztowym doręcza się adresatowi pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej.

I teraz zasadnicze pytanie. Czy regulamin usługi może zmieniać coś, co jest uregulowane bezpośrednio w ustawie? 

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@_Likos_

YTrochę źle to rozumiesz. Jak przesyłka jest z opcją do rąk własnych, to kurier ma ją doręczyć pod wskazany adres i wydać adresatowi. Natomiast jak nie ma tej opcji, to wtedy może wydać przesyłkę dowolnej osobie zamieszkałej wraz z adresatem.

W obu przypadkach doręcza się pod drzwi.

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@WebSpideyJV @w_kiwi @az1real 

Przesyłki o masie do 30 kg, doręcza się pod wskazany adres (czyli w bloku pod drzwi mieszkania). Natomiast te o masie powyżej 30 kg, kurier ma obowiązek tylko wyładować z samochodu.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Walnąć mu jedną gwiazdkę na mailu. Powinna przyjść ankieta xD Więcej nic nie zrobisz. A na tym portalu nawet nie masz prawa w smarcie wykluczyć takiego kuriera, nie mówiąc o prawie do wyboru. Mnie ostatnio też wybrali losowo DPD, wcześniej dawali pocztę. I na litanię skarg usłyszałam "WYBRALIŚMY DLA CIEBIE NAJBARDZIEJ OPTYMALNĄ OPCJĘ, NIE MA MOŻLIWOŚCI ZMIAN". Standard jakości Allegro. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów