Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Mój problem dotyczy dysków twardych,w szczególności hdd czyli starego typu.Ponieważ jest nowy rok no i wszedł omnibus,reakcja sprzedawców jest oczywista: podwyżka cen.Nie wiem kto im kupi tzw. leżaki magazynowe prawie w cenie sklepowej nowego dysku,ale to nie mój problem.Pytam tylko dlaczego sprzedaje się leżaki jako nowe, skoro to dyski 5 a nawet 12letnie (!).10letnie auto też jest nowe? Kupujący zgłaszają też często że taki dysk jest używany i ma po prostu wyzerowany SMART (co jest oszustwem,jak przekręcony licznik w aucie).Allegro nic z tym nie robi od lat, a jest to zwykłe oszustwo w majestacie prawa.Wypadałoby kontrolować co kto sprzedaje zamiast kasować negatywne opinie bo są "niezgodne z regulaminem".To fałszuje opinie o produkcie i sprzedawcy,co pozwala naciągać więcej jeleni.
@Dreamfinder Moim zdaniem nie jest ważne czy dysk ma rok czy 5 lat > ważne, żeby był nieużywany > jeżeli kupiłem dysk 5 lat temu, i leżał u mnie na półce, zapakowany w folię i nie ruszony > to nadal jest to nowy dysk
" 40-to letnia dziewica > nadal pozostaje dziewicą"
Nie jeśli dysk przez te 5 lat leżał na chłodzie lub gorącu, faktycznie na jakimś magazynie, do tego był przewożony ileś razy,co naraża hdd na drgania,które destabilizują głowice.Na dwa leżaki które kupiłem, oba padły po kilku miesiącach.Samochód stojący 5 czy 10 lat buk wie gdzie i w jakich warunkach, nawet nie jeżdżony, nie jest już nowy.
A i tak nie załatwia to sprawy fałszywych leżaków z wyzerowanym SMART.
@Dreamfinder Co innego "fałszywy leżak z wyzerowanym SMART ", a co innego leżak 5-cio letni nie używany > jak chcesz zweryfikować czy ten dysk X leżał cały czas w odpowiednich warunkach? > czy był przewożony, czy nie? > i le razy? > ew. kto miałby to weryfikować?
Jak zwykle nikt, bo to niemożliwe,ale niech nie wciskają x-letnich dysków jako nowe.Samo kilkuletnie magazynowanie wpływa na działanie dysku,więc nie są nowe.I fakt że NIE WIEM co się z tymi dyskami działo przez te lata,powinien zmienić status oferty (oraz cenę razem z nim).
Mój pierwszy komputer z 95 roku który stoi na nieogrzewanym poddaszu cały czas w służbie czyli dyskom nic się nie stało. Raz w roku robię mu noworoczny przepał. Jest nawet windows 3.1
A wiesz co się działo z dyskiem wyprodukowanym rok temu? Ile razy był przewożony, gdzie leżał? Ile razy kurier lub magazynier rzucił kartonem w którym się znajdował?
Dysk z 2022 mógł zwiedzić więcej magazynów niż ten z 2015.
Po co kupujesz stare modele skoro chcesz coś "świeżego"? To trochę tak jakby kupić nowe auto rocznik 2018 i płakać na forum, że się chciało 2022.
Chciałbym żeby sprzedawca nie sprzedawał starych rzeczy jako nowych.Informacja o roczniku danego dysku to minimum.A przy większości ofert nawet tego nie ma.I zdecydowanie powinno to mieć wpływ na cene oferty.Uparte ignorowanie różnicy 10 lat pomiędzy dyskiem nowym a 10letnim nie zmienia faktu że ten drugi ma 10 lat.
@Dreamfinder różnica jest żadna z punktu widzenia kupującego bo nowy = 2 lata rękojmi i go nie interesuje czy będzie chodził 2 lata i 1 dzień, czy padnie po 3 tygodniach
To teraz akcja google i poszukaj sobie różnicy między rękojmią a gwarancją a potem poć bzdury.
@Ziolko39: a co z dyskami 5-10 lat, leżakami magazynowymi jeśli na aukcji jest ich 50 sztuk...?
@Dreamfinder tak, samochód 10 letni ale nieużywany jest dalej nowy.
Oczywiście 😄 Rdza,deszcz,wiatr (lakier),utlenianie wszystkich materiałów nie istnieje, 5 czy 10 lat STANIA buk wie gdzie się nie liczy 😄 Brawo,prawdziwy z Ciebie świadomy konsument.A te 10 lat można olać.To tylko czas,nie ma znaczenia przecież.
Skąd założenie, że taki samochód jest automatycznie poddawany na warunki atmosferyczne? Istnieją garaże, hale, salony sprzedaży.
Przecież znasz rocznik, znasz przebieg i masz wybór. Wystarczy chwilę pomyśleć.
Gdzie według Ciebie powinna być rocznikowa granica nowości? Miesiąc? Pół roku? Rok? 2 lata?
I wtedy granica+1 dzień to już byłaby ta kolosalna różnica?
To samo co wyżej: ignorowanie wieku produktu to oznaka pomroczności jasnej,a to że NIE WIEM jak to auto było traktowane przez te 10 lat,tym bardziej ma wpływ na jego cenę.
A wiesz jak było traktowane auto 1,2,3-letnie? Skąd?
Stan auta mogę sprawdzić przy zakupie,przynajmniej pobieżnie.Stanu dysku (tym bardziej z wyzerowanym SMARTEM) już nie.Rozumiem że dla Ciebie 10 lat różnicy nie gra roli, w takim razie kupuj dalej świadomie starocie jako nowe przedmioty.Dla mnie ignorowanie wieku to po prostu oznaka głupoty.Idąc tym tropem noworodek to to samo co 10latek,bo jedno i drugie to dziecko.
Sądzisz, że jak dysk ma X lat to może mieć wyzerowany smart ale jak ma Y lat to już nie?
To tak jakby powiedzieć, że roczne auto z przebiegiem 50k km jest nowe ale 10 letnie z przebiegiem 30km już nie.
Nie potrafisz logicznie określić żadnej zasady według której miałby się odbywać ten podział.
To jak kopanie się z koniem.Nowe to nowe a 10letnie to 10letnie.I tak ma być napisane w ogłoszeniach o sprzedaży.A to że wg Ciebie czas nie ma znaczenia,przedmioty nie niszczeją przez to że leżą (lub stoją) to więcej mówi o Tobie niż o temacie rozmowy.A post jest o dyskach, auta były tylko przykładem.Zerowanie SMART w nowym dysku to debilizm,bo po co? W końcu jest nowy.
@Dzylireamfinder czyli nowe jest tylko wtedy jak kupujesz prosto z fabryki? Gdzie według ciebie powinna być granica co jest nowe a co nie?