Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Mój problem dotyczy dysków twardych,w szczególności hdd czyli starego typu.Ponieważ jest nowy rok no i wszedł omnibus,reakcja sprzedawców jest oczywista: podwyżka cen.Nie wiem kto im kupi tzw. leżaki magazynowe prawie w cenie sklepowej nowego dysku,ale to nie mój problem.Pytam tylko dlaczego sprzedaje się leżaki jako nowe, skoro to dyski 5 a nawet 12letnie (!).10letnie auto też jest nowe? Kupujący zgłaszają też często że taki dysk jest używany i ma po prostu wyzerowany SMART (co jest oszustwem,jak przekręcony licznik w aucie).Allegro nic z tym nie robi od lat, a jest to zwykłe oszustwo w majestacie prawa.Wypadałoby kontrolować co kto sprzedaje zamiast kasować negatywne opinie bo są "niezgodne z regulaminem".To fałszuje opinie o produkcie i sprzedawcy,co pozwala naciągać więcej jeleni.
@starling_shop myslisz, ze jak auto stoi w odpowiednich warunkach to guma w oponach czy uszczelki nie parcieją? 😄
Chcesz zobaczyć stan uszczelki drzwiowej w rocznym (IV/2022) aucie ktore zostalo odebrane miesiac po wyprodukowaniu?
@Client:104371448 Co do dysków to się zgadzam > najlepiej kupować nowe > a te niby leżaki obchodzić dalekim łukiem
Jakie Ty auto kupiłeś, w którym po roku sparciały uszczelki? > miałem malucha (kiedyś) > jak go sprzedawałem po 10-ciu latach eksploatacji to uszczelki były ok > a stał pod gołym niebem > zima, lato, bez znaczenia.
@Client:104371448 opony nie są integralną częścią auta i można je wymienić, podobnie jak uszczelki (pomijając fakt, że jak się o nie dba to służą długie lata).
Btw- opony z poprzednich sezonów również są sprzedawane jako nowe bo nie są przecież używane. Uszczelki użyte do złożenia samochodu z 2022 wcale nie muszą być z 2022. Uszczelki kupione w sklepie również nie muszą być z 2022 żeby były nowe.
@starling_shop łał... 😄
---------------------------------------------
możesz mi wyjaśnić jak się dba o uszczelki w drzwiach? Pomijam nacieranie wazeliną przed zimą.
@Client:104371448 co to zdjęcie ma przedstawiać? Ten fantastyczny stan uszczelek, że aż trzeba było stanąć 2 metry od samochodu? Pls... to już zrobiło się żenujące. Bez odbioru.
@starling_shop straciłaś kontakt z rzeczywistościa?
Napisałaś: "...jak uszczelki (pomijając fakt, że jak się o nie dba to służą długie lata)".
OK.
Skoro ktos cos takiego pisze to widocznie zna sie.
Zadałem pytanie: "możesz mi wyjaśnić jak się dba o uszczelki w drzwiach?"
Pokazalem ci o jakie dokladnie uszczelki chodzi bo moglas nie zrozumiec.
I co?
Odpowiedz godna ciebie. Czyli taka jak czesto: b e z n a d z i e j n a.
A zdjecie przedstawialo tylko uszczelke o ktorą mi chodzilo. Tyle, ze po stronie kierowcy.
Widocznie nie dbałem przez rok 😄
@starling_shop napisał(a):
Uszczelki użyte do złożenia samochodu z 2022 wcale nie muszą być z 2022.
W sumie ciekawostka to co piszesz bo ten model auta jest produkowany od 2021... wiec faktycznie... uszczelka mogla paść po 2 latach 😄
No ale zaraz pewnie napiszesz, ze uszczelki do tego jedynego modelu /wykorzystywane/ sa produkowane od 10 lat 😄
Serio myślisz, że będę robić ci wykład na temat tego jak powinieneś dbać o swój samochód w wątku o dyskach bo tupnąłeś nózią i ty chcesz? 😂
Idź do salonu car detallingu, zapłać to Ci wszystko wyjaśnią skoro tak dogłębnie Cię to ciekawi a tutaj skończ robić offtop.
Widze, że bardzo ciężko znosisz jak ktoś zaczyna ignorować te twoje wypociny. b-e-z-n-a-d-z-i-e-j-a
myslalem do tej pory, ze tego typu teksty to sa twoje wpadki...ot...klopoty z mysleniem...ale widze, ze to normalka... 😄
@Client:104371448 co ty robisz z tym samochodem, że uszczelki trzeba wymieniać co chwilę? Szczotką drucianą go myjesz czy rozpuszczalnikiem?
Mój prywatny samochód ma 10 lat i uszczelki dale fabryczne w pełni spełniające swoje zadanie, firmowy ma z 16 i to samo nie licząc uszkodzeń czysto mechanicznych.
@Client:96810784 po prostu po roku sie rozpadłA. Tylko od strony kierowcy. O szczegoly to trzeba byloby sie spytac juz producenta. Ale o dziwo serwis wymienil od reki, bez glupich uwag.
Widziałem FORD model A chyba z 1930 lakier lepszy niż w moim 3-latku. Można wypicować...
@starling_shop Nieużywany 10letni samochód był kiedyś nowy. Teraz jest złomem bez gwarancji z zardzewiałymi cylindrami , zaworami etc...
Żeby go doprowadzić do stanu uzywalności trzeba trochę popracować, no i obowiązkowy przegląd techniczny, bo fabryczny tylko 3 lata był wazny.
ps. zapomniałeś napisać że sprzedający płakał gdy sprzedawał. Sprzedawcy dysków tęż płaczą?
Rdza bierze się z długotrwałej wilgoci, nie z wieku. Szkoła podstawowa się kłania.
Niektóre dyski mają na etykiecie przyklejonej na dysku datę produkcji! Na przykład te co mialem ostatnio w sprzedaży (jednego mam jeszcze). Co innego, żeby sprzedawcy umieszczali real fotki takiego dysku na tej aukcji.
Są sprzedawcy-firmy którzy sprzedają niby nowe płyty główne, które fizycznie mają 6-8lat ale sprzedaja je bez pudła fabrycznego, to są przeważnie dość drogie modele (skąd takie wyrwali?). Czytałem komentarze, że allegrowicze którzy kupili czasami dostrzegali na tych podzespołach rysy świadczące o użytkowaniu tej sztuki co też zaznaczyli w wystawionym negatywnym komentarzu.
Co do dysków to dla mnie dysk jest nowy jak jest nieużywany. Jeżeli SMART pokazuje, że jest nie używany to jest nieużywany i tyle. Nie wiem czy opłaca się zabawa w jakieś zerowanie dysków i późniejsza ich sprzedaż jako nowych?
A skąd, w ogóle się nie opłaca 😄 Sprzedanie szrota który ma na koncie np. 70000 godzin pracy w serwerze jako nowego leżaka,co nie przepracował ani godziny, jest kompletnie nieopłacalne 😄 Ciekawe w takim razie po co to robią.Pewnie z nudów.
Jaki jest sens i cel w sprzedawaniu tego szrota za którego jakość przez 2 lata i tak odpowiadasz? Chyba tego nie przemyślałeś bijąc tutaj pianę.
Chcesz fioletowego WD 4TB, przewalone 150TB; zapis/odczyt; 8000h, 1150 włączeń.
Wyzeruję taki dysk dla ciebie i bedzie cacy. Prawdziwa okazja.
Stan wizualny jak z fabryki.
Moglem wykonywac takie czynnosci dla dwóch firm ale ze wzgledu na zasady nie przyjalem propozycji. Prosta praca, dobre pieniądze.
Co wy się tak czepliście tych rzeczy nowych? Przecież wiadomo że jak sprzedawca sprzedaje jako nowy to są 2 lata rekojmii jak padnie to padnie czy jest cofany czy leży 10 lat na magazynie dysk to sprzedawca będzie się ganiał z reklamacją / rzecznikiem praw konsumenta / allegro etc to musiałby być bardzo krótkowzroczny by coś ugrać a potem wymieniać 20 razy koszty zabawy większe niż zyski sprzedając badziew i barachło no chyba że ktoś liczy na fuksa że padnie po 2 latach i 1 dniu. Co do samochodów to widzę że towarzystwo nie słyszało o elementach eksploatacyjnych ani o tym że nówka sztuka z fabryki np taki mały fiat np 30 letni z udokumentowanym przebiegiem jako nowy sprzeda się za więcej niż nówka z salonu
@Dreamfinder "Ponieważ jest nowy rok no i wszedł omnibus,reakcja sprzedawców jest oczywista: podwyżka cen."
Co ma Omnibus do podwyżek cen?
@Dreamfinder twoim problemem jest nie jest sytuacja jaką opisujesz ale nieznajomość przepisów prawa, które dokładnie określają co jest nowe, a co używane