Też macie z tym problem? Czy to jest normalne u kurierów allegro? Przyinpost nigdy tak nie miałem i jeśli przy kolejnych przesyłkach nadal tak ma być to podziękuje bo jeszcze ktoś mi ukradnie. Ostatnio było na wykop że kolesiowi ukradli laptop za 15tys bo kurier allegro zostawił a allegro się od tego odcieło.
Bywa że kurier zbyt dosadnie rozumie co mówi zapis "dostawa pod drzwi" i zapomina powiadomić że jest na miejscu docelowym i zostawia pod drzwiami lub furtką. Można składać reklamację na dostawcę ,ale czy to coś da?
allegro nie powinno na takie coś pozwalać, i nigdy nie miałem takich problemów u innych kurierów aby sami bez kontaktu zostawili paczkę, nie było u sprzedającego innego rodzaju przesyłki, skoro to norma to już będę wolał wybierać sprzedających który nei maja tylko kuriera allegro
@Szarlej167 w przypadku, o którym piszesz, kurier nie zostawił przesyłki pod drzwiami. Sprawa jest w trakcie rozpatrywania i nie ma jeszcze naszej ostatecznej decyzji.
Po pandemii firmy kurierskie odeszły od podpisów na potwierdzeniach odbioru przesyłek czy żądania PIN-ów i często takie sprawy to często słowo przeciwko słowu, motywując to głównie wydajnością. Dlatego takie reklamacje są trudne, ale staramy się uwzględniać wszelkie posiadane przez nas dane.
Na doręczanie przesyłki kurierskiej bez pokwitowania pozwala art 37 ust 4b ustawy prawo pocztowe. Ale wymaga on wcześniejszego wprowdzenia jednego ze stanów nadzwyczajanych (stan wojenny, stan wyjątkowy, stan klęski zywiołowej) albo stanu epidemi lub zagrożenie epidemiologicznego.
Na dzień dzisiejszy żaden tych stanów nie obowiązuje na terenie Polski, ani nie nie był wprowadzany w tym roku. Tym samym nie można zastosować art 37 ust 4b ustawy.
@Szarlej167
Przesyłka kurierska, to przesyłka rejestrowana i jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem (art 3 pkt 19 w zw z art 3 pkt 14 i pkt 23 Ustawy prawo pocztowe).
A pozostawienie paczki pod drzwiami nie jest doręczeniem, lecz porzuceniem przesyłki.
mógł chociaż zadzwonić dzwonkiem bo byłem w domu. A argument słowo przeciwko słowu tutaj jest bardzo słaby, po co miałbym odbierać przesyłkę od kuriera a potem pisać na forum allegro? To jest zwyczajne zakopywanie tematu lub zwalanie na mnie winy. Po prostu nie chce jeśli kiedyś przypadkiem zamówie kuriera allegro aby sie to powtórzyło, paczka pod drzwiami to łakomy kąsek dla złodzieja. Do tego dochodzi prawo sprawdzenia zawartości przy kurierze, jeśli zamówiłbym telewizor i byłby uszkodzony podczas transportu to jestem w dużo gorszej sytuacji bo sprzedający zwali winę na kuriera, firma kurierska umyje wtedy ręce a j zostaje z zepsutym telewizorem.