Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym tylko uprzejmie poinformowac, ze dopoki allegro nie usunie WSZYSTKICH ofert z kategori erotyka i nie skonczy demoralizować dzieci to nie przestaniemy wraz z moja ekipa i wieloma botami licytowac wszystko z ów kategorii za 250tyś.
Pozdrawiam, wszelkie poprzednie metody zawiodly. DOSC SEKSUALIZAJCI DZIECI!!!
Dla niezorientowanych dodam, że nasze działania są legalne i były konsultowane z wieloma prawnikami. Nic nie możecie nam zrobić za branie udziału w licytacjach, plus to wedlug prawa w gestii allegro jest dbanie o to zeby takie oferty byly weryfikowane np. przez kaucje 50% itp. Plus mamy w tym interes spoleczny: skonczenie z seksualizacją w internecie
@Client:133123777 co jest legalne ? niszczenie ofert, sprzedaży, sprzedawcy są od razu obciążani kosztami prowizji, wygnanie licytacji to prawnie wiążąca umowa kupna sprzedaży, zmieńcie prawników 😞
Druga sprawa że allegro poblokuje Wam konta + powiązane + wszystkie pod jednym adresem ip i rodziny a nawet znajomym dożywotnio bez prawa do rejestracji 😞
podstawa prawna + faktyczna skoro twierdzisz ze to nielegalne
@kostas11 konto już widzę zablokowane.
@Client:133123777 czy możesz wskazać oferty, które Twoim zdaniem naruszają Regulamin Allegro i powinny zostać zweryfikowane?
Przypomnę również, że aby móc przeglądać oferty w kategorii Erotyka należy mieć ukończone 18 lat i potwierdzić to (konto junior nie może korzystać z tej kategorii).
nie tyle co regulamin, tyle co prawo, umozliwianie maloletniemu ponizej lat 15 dokonywania czynnosci seksualnej jest nielegalne (art. 200kk). Wiec allegro ma obowiazek sprawdzania wieku, a nie ze 14 latek kupi sobie sztuczną pochwe bo kliknie "mam 18 lat"!
@Client:133123777 Takimi działaniami jedyne co to szkodzicie samym sprzedającym którzy nie są tu niczemu winni - korzystają tylko z narzędzi które daje Allegro ale nie mają wpływu na działania samego serwisu.
Wyobraź sobie że po zakończeniu takiej licytacji konto sprzedającego jest automatycznie obciążane prowizją w wysokości 40000 zł.
Co oczywiste zostanie to skorygowane prędzej czy później ale sam fakt 🙉
Dodatkowo - Oferty mogą mieć wykupione promowanie a te koszty nie są zwracane.
@komis-bell + @az1rael Mozna faktycznie nie zgadzać się z metodą, bo to w końcu działa na szkodę sprzedających, to jednak ja widzę w tej formie działań - protestów bardzo pozytywny aspekt.
Po prostu to jest metoda, może jedna z wielu metod, żeby wymusić na Alegro wstępną weryfikację wszystkich użytkowników zwłaszcza kupujących.
Było to już wielokrotnie poruszane ale jak zwykle groch o ścianę.
Może takim sposobem aktywiści wymuszą na Allegro to co powinno być podstawą: weryfikacja wszystkich użytkowników.
@br. A jak chcesz weryfikować? Stare konta jak się zakładalo to trzeba bylo skan dowodu wysłać a teraz rodo etc allegro nie ma uprawnień do poproszenia cię o pokazanie dowodu ba nawet urzędy nie mają tylko policja może legitymować. I mnie w pracy dziś gość przyszedł swoją dokumentację qyciagnąc z urzędu a na prośbę o pokazanie dowodu czy wydajemy właściwej osobie dokumenty z danymi osobowymi to się zapienił i weź go zweryfikuj jak nie wolno ci wymuszać na nim okazania dowodu. Dzwonimy to sie pytamy o 3 ost cyfry nr pesel czy inne badziewie bo cię sądem straszą... zdjęcie podrobi albo wygladasz młodziej niż masz lat i kupisz piwo to się będziesz dowodem okazywal codziennie w biedrze? A jaka jest szansa na to że dzieciak nie wejdzie na konto rodzica kupi i ukryje zakup i rodzic nawet nie wie że cosik kupione na za pobraniem? Prawda jest taka że jak będzie chciał to znajdzie sposob wejdzie kupi obejrzy etc od tego są rodzice by wytlumaczyć. Moja 8letnia chrześnica ost oglądaliśmy Reachera i widzę że zaraz będzie scena łóżkowa mówie jej trzewinę trochę bo za młoda jesteś a ona na to wujek ja dobrze wiem o co chodzi i jak się to robi ... a wujek na to dobrze ze wiesz młoda ale nie musisz oglądać instrukcji obsługi. Młoda uwielbia horrory i jakoś nie widzę by jej coś na psyche siadało zdaje sobie sprawę że to fikcja. Co do allegro to nie ograniczą weryfikacji bo duży i latwy dostęp to duża kasa jedyne co zablokują takim środkom kapuchy możliwość licytowania na kwoty przekraczające wielokrotnie wartość przedmiotu albo jak ktoś wrypie paręaet tysi to wyskoczy ci okno że masz wpłacić wadium 10% by twoja oferta została złozona jak nie wygrasz to ci zwróca tam skąd wpłaciłeś po 7 dniach jeszcze se gotówką allegro poobraca i zarobi. A takie tłuki po poradach z wyższej szkoly gotowania na gazie to se po kątach bedą płakać albo się w Poznaniu do parkingu allegro przykleją w protestach.
Taka mała uwaga.
Owszem nie można wymusić na kimś obowiązku okazania dowodu osobistego, ale można poprosić o okazanie dokument potwierdzającego tożsamość, zwłaszcza jak wydaje się takiej osobie jakieś dokumenty.
A samo RODO to rozporządzenie. Pierwszeństwo ma ustawa o ochronie danych osobowych, a w przypadku urzędów KPA.
A jeżeli chodzi o weryfikację tożsamości, to jest to możliwe. Są firmy które się tym zajmują (jedna jest nawet z Polski).
1koszty
2 ograniczenie dostępu to zmniejszenie przychodu
Allegro na to nie pozwoli
O czym my piszemy skoro pozwalają kupować ludziom kont na maila zakładanych bez jakiejkolwiek weryfikacji i se ci ludzie jaja robią. Zresztą masz przyklad z autora postu co nie potrafi zrozumieć tak prpstej rzeczy że umowa kupna/sprzedaży między osobami prywatnymi może być zerwana tylko za zgodą obu stron umowy i że sądownie sprzedawca prywatny wymusi na nim sfinalizowanie umowy a do notariusza z tym 250k to se pójdą na końcu by zapłacił natomiast przybicie w aukcji takie zawarcie umowy powoduje i regulamin allegro go nie chroni bo przepis o niezapłaceniu przez 7 dni = umowa nieważna jest niezgodny z prawem
Wyrok sądu zastepuje akt notarialny i może być egzekwowany przy pomocy komornika.
A bardziej chodziło mi o twój tekst o urzędzie i dowodzie. Po prostu nie mówisz do pretentw "poproszę dowód", tylko "poproszę o jakiś dokument ze zdjęciem" (można też krócej np "poproszę dokument").
A urzędy mogą weryfikować dowody, są do tego uprawnione.
Ja już mowilem (to ja z innego konta), ze z checia podam dane do pozwu jesli chcecie 🙂
[edycja] (korespondencja, tera tam mieszka wynajmujacy lecz jestem zameldowany)
Numer tez podac?
@az1rael " A jak chcesz weryfikować? ..."
Wyjaśniam, to nie ja chcę weryfikować, to Allegro powinno sprawdzać użytkowników podczas rejestracji. A ja nie pracuję dla Allegro, mają od tego swoich specjalistów niech się fachowcy wykażą. Po wynikach poznamy co wymyślili.... 😡
Oczywista zaraz podniesie się krzyk że ograniczenia wolności itp... To może nie weryfikować lecz nie zezwalać na sprzedawanie przedmiotów o wątpliwej legalności, tak żeby weryfikacja użytkowników nie była potrzebna, ale to nie tylko erotyka ale też konta z grami, kody itp...itd...
Alkohole potrafili usunąć z ofert, więc inne wynalazki też powinni potrafić usunąć.
Podstawa prawna mhm przybicie licytacji czyli wygranie powoduje zawarcie umowy kupna sprzedaży kliknij tak osobie prywatnej ktora ci coś wystawi na allegro nie na lokalnie to w sądzie przyklepią nakaz finalizacji transakcji za te 250k allegro ma adresy ip i podadzą mu dane do pozwu kazdego konta powiazanego z jakimkolwiek fejkowym z jakiego licytujesz. Jak myślisz że ktoś nie zaloży pozwu z pewną wygraną o 250k to masz niepokolei w głowie. Idź sobie to skonsultuj z prawnikiem od kpc.
slowo klucz NA ZWYKLYM ALLEGRO!!! nie na alegro lokalnie, skoro nie znasz sie na prawie do sie nie wypowiadaj. gadalem ludzmi po uniwerku i mowia ze umowa kupna sprzedazy na kwotte rzedu 250tyś zł musi być zrobiona notarialnie, a regulamin allegro w tym przypakdu nie ma zadnej mocy prawnej. poki co zlozylismy okolo 200 licytacji na gadzety erotyczne i nikt nas nie pozwal. Radze sie doedukowac. Nawet na zwylym allegro nie da nam nikt nakazu finalizacji transakcji, plus skoncz mowic o adresach ip bo ja jako osoba po technikum informatycznym i na studiach informatycznych glupi nie jestem, i metoda "na cebulkę" nie jest mi obca, wiec te adresy ip nic im nie dadza.
@Client:133123777 Informatyk? A klawiatury nawet nie umiesz używać 😉 Prawdziwego prawnika możesz wkrótce potrzebować, jak ci się na serio dobiorą do pupy, zobaczymy te porady znawców "po uniwerku".
Akcję można było przeprowadzić rozsądniej. I powinna uderzyć w decydentów, a nie sprzedażowe płotki, które dla serwisu są bardziej problemem niż partnerem biznesowym.
Skończ mówić o czyms o czym nie wiesz. Grozic sadem to se mozesz dzieciakow. Moge ci podac swoje dane i swojego wspolnika i kieruj sprawe do sadu. Wszystko jest zgodnie z prawem. Pamietaj ze licytacje robie na allegro lokalnie czyli nie podpisuje umowy kupna sprzedazy, ktora winno sie podpisac jezeli wartosc produktu to np. 250 tyś,
@Client:133123777 Ten dział to nie moja bajka, baw się dobrze, do czasu ;). Poza tym ja nie zajmuje się patologią w dziurawych garniturkach.