@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ może ktoś mi pomóc anulować zamówienie żeby mi koszt zeoeciki
@Client:119308501 a z czym masz problem? Jakiś konkretny etap.zwrotu?
Podaj numer zamówienia.
42e06120-03d3-11f1-8867-6d2a2b47a8fc to jest numer zamówienia no po prostu nie chcę jednak tych butów nie podobają mi się i chcę anulować to transakcję i proszę o zwrócenie środow na moje konto
42e06120-03d3-11f1-8867-6d2a2b47a8fc chcę zwrócić niby anulować aukcje żeby odzyskać pieniądze bo nie chcę jednak tego przedmiotu
@Client:119308501 Często anulowanie nietrafionego zamówienia jest niemożliwe, Allegro ukrywa taką możliwość. Jeżeli nie możesz anulować kliknij Zwrot. Oczywiście przedmiotu nie masz więc nie zwracasz.
Tylko najpierw sprawdź czy zwrot jest możliwy, jest wiele przedmiotów których się nie zwraca.
42e06120-03d3-11f1-8867-6d2a2b47a8 zamówienie numer
Kliknąłem ten zwrot i nwm co dalej pómoze ktoś
@Client:119308501 podaj proszę numer zamówienia, którego to dotyczy. Na Twoim koncie ostatnie zamówienia są z grudnia i są anulowane.
@br. Allegro nie ukrywa możliwości anulowania zamówienia.
Jeśli sprzedający zmieni status np. na "w realizacji" ta opcja nie jest już dostępna dla kupującego.
@la_nika Wszystko co się dzieje jest za wiedzą i akceptacją Allegro. Wiele razy klikałem kup teraz późno w nocy i nie było opcji "anuluj" - sprawdzałem z ciekawości. Nie wierzę żeby sprzedający siedział całą noc i zmieniał status zamówienia.
Ukrywanie opcji "anuluj" jest za wiedzą i akceptacją Allegro, odbywa się to prawdopodobnie automatycznie. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, o możliwość uzyskania prowizji...
@br. Sprzedawcy osobiście może nie siedzą ale ich narzędzia do usługi już tak. Ja sam pracuje w firmie, w której zamówienie po minucie zmienia status na następny.
@br. dokładnie tak, jak wskazuje Client:44052296, niektórzy sprzedający korzystają z automatyzacji, wtedy status zmienia się automatycznie od razu po zakupie.
W jaki sposób miałoby to dawać możliwość uzyskania prowizji?
W większości przypadków, po zwrocie wpłaty kupującemu, rabat transakcyjny (zwrot prowizji) sprzedający otrzymuje automatycznie. Warunkiem nie jest anulowanie zamówienia, tylko zwrot wpłaty, a szczegółowe informacje znajdziesz tutaj.
@la_nika Dziękuję za obszerne wyjaśnienia, ja to z grubsza wiedziałem.
Ale ładnie określiłaś możliwość odzyskania prowizji przez sprzedawcę: - "W większości przypadków..." wiec jednak coś tam dla Allegro zostanie.
Poza tym po co umożliwiać kupującemu anulowanie? Może jednak kupi....
I o to cały czas się rozchodzi: niby jest opcja anulowania a praktycznie jej nie ma.
@br. sformułowanie "w większości przypadków" odnosi się wyłącznie do automatycznego przyznawania rabatu transakcyjnego. System robi to sam, gdy zwrot jest wykonany przez Allegro Finanse.
W sytuacjach niestandardowych (np. zwrot przelewem własnym), sprzedający wciąż otrzyma rabat transakcyjny (zwrot prowizji), musi jedynie złożyć wniosek i załączyć potwierdzenie przelewu.
Co do samej opcji anulowania, dajemy ją kupującym, ponieważ klient, który zmienił zdanie zaraz po zakupie, i tak prawdopodobnie nie odebrałby paczki. Możliwość anulowania znika, gdy sprzedający zmieni status zamówienia na "w realizacji". Wtedy kupujący może już tylko skorzystać z procedury zwrotu towaru, jeśli zmienił zdanie i nie chce otrzymać zamówienia.
@la_nika Czyli wszystko jest pięknie, pozostaje tylko wątpliwość, dlaczego "anulowanie" nie jest dostępne dla przeciętnego użytkownika?
Ja rozumiem, sprzedający rozpoczął pakowanie paczki więc już nie można anulować, ale po co wyłączać w nocy gdy wszyscy śpią?
@br. anulowanie jest dostępne dla przeciętnego kupującego.
My niczego nie wyłączamy, gdy wszyscy śpią, dzieje się to automatycznie, jeśli sprzedający ma ustawioną opcję zmiany statusu zamówienia, np. 1 minutę po zakupie, to kupujący nie będzie mógł po 1 minucie anulować zamówienia, obojętnie, czy złoży zamówienie o 8 rano, czy o północy. Nie jest to nasze działanie.
42e06120-03d3-11f1-8867-6d2a2b47a8fc to jest numer zamówienia to nic nie jesteście w stanie zrobić żebym dostał zwrotu pieniędzy
@Client:119308501 widzę, że poprawnie odstąpiłeś od zamówienia. Proszę Cię o cierpliwość, jest niedziela, w związku z tym odpowiedzi od sprzedającego oczekujemy jutro. Zwrot środków otrzymasz na rachunek z któego opłacałeś zamówienie. Nie ma powodów do niepokoju 🙂
A nie ma szans żadnych żeby dzisiaj otrzymać ten zwrot pieniędzy
@br. wypowiedź Moniki "W większości przypadków" odnosiła się do automatycznego zwrotu, nie zwrotu prowizji w ogóle. W większości przypadków zwrot prowizji jest automatyczny, w pozostałych sprzedający składa wniosek o zwrot.