Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry kupiłem urządzenie odbierając je z paczkomatu zobaczyłem że pudełko jest rozerwane a część w nim latają w ogóle nie zabezpieczona nie wiedziałem że można oddać od razu. W domu pokleiłem włożyłem folię i zwróciłem nie podoba mi się to urządzenie. Ale nie chcą oddać mi pieniędzy. Napisał mi że to ja się źle obchodziłem z pudełkiem. Potrzebuję jak można nagranie gdy wyciągałem z paczkomatu tam jest czarno na białym i wszystko się wyjaśni. Proszę o pomoc.
kupiłem od osoby prywatnej czy firmy? to na początek
Cześć, @OSA63. W formularzu zwrotu zaznaczyłeś jako powód zwrotu reklamację, którą sprzedający odrzucił. Możesz jeszcze zgłosić odstąpienie od umowy - masz na to czas do 12 listopada. Wystarczy, że napiszesz o tym w Dyskusji.
@MiMary skoro może zgłosić odstąpienie to kupił od firmy, czyli zgodnie z art 34.4 uk i prawem transportowym. Dostanie zwrot pomniejszony minimum systemowo 1 zł bo odebrał paczkę i nie wniósł do przewoźnika zastrzeżeń do odbioru w terminie 7 dni lub nie scedował tego na sprzedawcę udostępniając protokół szkody. A to oznacza że paczka doszła do niego calutka i towar nietknięty bo przewoźnik nie udostępni filmu z paczkomatu ani sortowni bo minęło 7 dni i albo go już nie ma, albo nie musi
Akurat w tym przypadku termin 7 dni nie obowiązuje. Art 87 ust 6 ustawy prawo pocztowe, stanowi, że termin 7-dniowy dotyczy wyłącznie uszkodzeń, których nie dało się zauważyć z zewnątrz. Jak pudełko było rozerwane, to nie jest to uszkodzenie niewidoczne z zewnątrz.
Cytat z ustawy:
Roszczenie z tytułu nienależytego wykonania usługi pocztowej wygasa wskutek przyjęcia przesyłki pocztowej bez zastrzeżeń, chyba że ubytki lub uszkodzenia przesyłki pocztowej niedające się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i nie później niż po upływie 7 dni od przyjęcia przesyłki zgłosił operatorowi pocztowemu roszczenie z tego tytułu oraz udowodnił, że ubytki lub uszkodzenia przesyłki powstały w czasie między przyjęciem przesyłki przez operatora pocztowego w celu wykonania usługi pocztowej a jej doręczeniem adresatowi.
@pecela podniesie zarzut że nie kupujacy jako odbiorca paczkę odebrał lecz ktoś z domowników, ewentualnie osoba niepełnoletnia etc więc sam odbiorca uszkodzenia zauważyć nie mógł, a kurier podpisów nie zbiera. Przerabiałem z pocztą polską po wysłaniu pisma poleconym do wnioskodawcy odebrał czlonek rodziny i decyzja administracyjna się uprawomocniła i trza było odkręcać. Wydanie było nie tej osobie.
@pecela sorki paczkomat tu jest ale to nie znaczy że kamera wychwyciła że paczka jest uszkodzona by odrzucić taką interpretację że odebrano uszkodzoną bez zgłoszenia od razu pod maszyną