anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nagranie

OSA63
#1 Nowicjusz

Dzień dobry kupiłem urządzenie odbierając je z paczkomatu zobaczyłem że pudełko jest rozerwane a część w nim latają w ogóle nie zabezpieczona nie wiedziałem że można oddać od razu. W domu pokleiłem włożyłem folię i zwróciłem nie podoba mi się to urządzenie. Ale nie chcą oddać mi pieniędzy. Napisał mi że to ja się źle obchodziłem z pudełkiem. Potrzebuję jak można nagranie gdy wyciągałem z paczkomatu tam jest czarno na białym i wszystko się wyjaśni. Proszę o pomoc. 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

kupiłem od osoby prywatnej czy firmy? to na początek

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @OSA63. W formularzu zwrotu zaznaczyłeś jako powód zwrotu reklamację, którą sprzedający odrzucił. Możesz jeszcze zgłosić odstąpienie od umowy - masz na to czas do 12 listopada. Wystarczy, że napiszesz o tym w Dyskusji. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiMary skoro może zgłosić odstąpienie to kupił od firmy, czyli zgodnie z art 34.4 uk i prawem transportowym. Dostanie zwrot pomniejszony minimum systemowo 1 zł bo odebrał paczkę i nie wniósł do przewoźnika zastrzeżeń do odbioru w terminie 7 dni lub nie scedował tego na sprzedawcę udostępniając protokół szkody. A to oznacza że paczka doszła do niego calutka i towar nietknięty bo przewoźnik nie udostępni filmu z paczkomatu ani sortowni bo minęło 7 dni i albo go już nie ma, albo nie musi

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael 

Akurat  w tym przypadku termin 7 dni nie obowiązuje. Art 87 ust 6 ustawy prawo pocztowe, stanowi, że termin 7-dniowy dotyczy wyłącznie uszkodzeń, których nie dało się zauważyć z zewnątrz. Jak pudełko było rozerwane, to nie jest to uszkodzenie niewidoczne z zewnątrz.

Cytat z ustawy:

Roszczenie z tytułu nienależytego wykonania usługi pocztowej wygasa wskutek przyjęcia przesyłki pocztowej bez zastrzeżeń, chyba że ubytki lub uszkodzenia przesyłki pocztowej niedające się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i nie później niż po upływie 7 dni od przyjęcia przesyłki zgłosił operatorowi pocztowemu roszczenie z tego tytułu oraz udowodnił, że ubytki lub uszkodzenia przesyłki powstały w czasie między przyjęciem przesyłki przez operatora pocztowego w celu wykonania usługi pocztowej a jej doręczeniem adresatowi.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela podniesie zarzut że nie kupujacy jako odbiorca paczkę odebrał lecz ktoś z domowników, ewentualnie osoba niepełnoletnia etc więc sam odbiorca uszkodzenia zauważyć nie mógł, a kurier podpisów nie zbiera. Przerabiałem z pocztą polską po wysłaniu pisma poleconym do wnioskodawcy odebrał czlonek rodziny i decyzja administracyjna się uprawomocniła i trza było odkręcać. Wydanie było nie tej osobie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela sorki paczkomat tu jest ale to nie znaczy że kamera wychwyciła że paczka jest uszkodzona by odrzucić taką interpretację że odebrano uszkodzoną bez zgłoszenia od razu pod maszyną

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael 

Akurat polecone trybie administracyjnym doręczane są w oparciu o KPA, a nie o Prawo Pocztowe. Przy zwykłych przesyłkach przy doręczaniu obowiązuje art 37 ust 2 pkt 3,który mówi, że przesyłka może być także wydana, osobie pełnoletniej, zamieszkałem wraz z adresatem.

A co do kurierów, to mają oni ustawowy obowiązek uzyskania pokwitowana odbioru. Wyjątki od tego określa ustawa. Zazwyczaj kurier po prostu podpisuje się za klienta, albo nie wie, że ma taki obowiązek.

Wracając do tematu przesyłki. Jak kamera nagrała, że paczka była uszkodzona, a system zarejestrował kliknięcie w przycisk, że nic nie zgłaszamy, to jest to koniec (paczkomat pyta, czy są jakiej uwagi do przesyłki). Prawo nie przewiduje możliwości podważenie tego i wznowienia procedury reklamacyjnej. Nie ma tu znaczenia czy adresat odbierał osobiście, czy przekazał komuś kod odbioru.

oznacz moderatorów