Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Ludzie, potrzebuję pomocy! Kupiłem projektor za 4000 zł. Miał być nowy, tak było napisane w ogłoszeniu – a przyszedł używany. Porysowany, brudny, bez oryginalnego opakowania, bez karty gwarancyjnej i instrukcji. Zamiast oryginalnego pilota – zamiennik z domową instrukcją obsługi.
Odesłałem towar sprzedawcy. Po 14 dniach odmówił zwrotu pieniędzy. Dyskusja nic nie dała.
Zgłosiłem sprawę do Allegro Protect – przesłałem wszystkie dowody: zdjęcia, zrzuty ekranu z rozmowy.
Dostałem odpowiedź, że muszę złożyć zawiadomienie na policji. Na policji z trudem udało mi się przekonać funkcjonariusza, żeby przyjął zgłoszenie. Powiedziano mi, że to nie jest ich sprawa, tylko sprawa Allegro albo Urzędu Ochrony Praw Konsumenta.
Wysłałem Allegro potwierdzenie złożenia zawiadomienia, ale teraz żądają dokumentu o wszczęciu postępowania. To jakiś nieskończony krąg.
Kwota 4000 zł to dla mnie bardzo dużo. Nie wiem już, co robić. Dowody oszustwa ze strony sprzedawcy mam, ale nikt nie chce się tym zająć. Zostałem bez pieniędzy i bez projektora.
Mieszkam w Poznaniu, i szczerze mówiąc, czuję, że jeszcze chwila i stanę z samotnym pikietem pod siedzibą Allegro. Jestem zdesperowany.
Jeśli ktoś miał podobną sytuację – błagam, dajcie znać, co mogę zrobić.
Sprzedawca odrzucił reklamację po 14 dniach jej „rozpatrywania”, twierdząc, że towar był nowy. Ani słowa nie wspomniał o nieoryginalnym pilocie–zamienniku ani o domowej, ręcznie napisanej instrukcji na kartce papieru, która była dołączona do przesyłki.
Mało tego - w dyskusji na Allegro przesłał zdjęcie z oryginalnym pilotem, którego wcześniej w paczce nie było, sugerując, że to właśnie ten pilot został mi wysłany. Jest to manipulacja faktami i próba wprowadzenia w błąd
@AntonIsakou jeśli sprzedawca tak kombinuje no to tu faktycznie, zawiadomienie na policję, próba wyłudzenia itp. a jak nie to sprawa w sądzie, chyba że Allegro Ci wypłaci 🙂
@AntonIsakou napisał(a):
Zaznaczyłem „reklamację”
”Towar uszkodzony, ale paczka jest cała”
@AntonIsakou Po co zaznaczyłeś coś, co było nieprawdą? Miało być niezgodność towaru z umową.
Po pierwsze – dlaczego to niby nieprawda? Towar jest uszkodzony – to widać gołym okiem, nawet osoba niewidoma by zauważyła. Jest porysowany, brudny – jak kto woli to nazwać.
Po drugie – nawet jeśli można było wskazać inny powód zwrotu – co to zmienia? W ofercie wyraźnie napisano, że produkt jest nowy. Tymczasem otrzymałem towar, który nowy nie był – z widocznymi zarysowaniami, zabrudzeniami, a co więcej – z nieoryginalnymi elementami w zestawie (pilotem).
@kostas11 przeczytaj cały wątek.
- kupił na firmę ! Rzecznik praw konsumenta nie zajmuje się zakupami firmowymi.
- skorzystał z odstąpienia od umowy do którego najprawdopodobniej nie ma prawa.
@sl-aw-ek tyle że złożył reklamację, a to że wziął fakturę nie znaczy że nie podlega pod UK, zaraz wszystko wypytam 🙂
Początkowo złożyłem reklamację. Po 12 dniach oczekiwania bez żadnej decyzji ze strony sprzedawcy skontaktowałem się z konsultantem Allegro. Konsultantka zasugerowała, aby zmienić podstawę zwrotu na „odstąpienie od umowy”, ponieważ sprzedawca nie wystawił faktury w ustawowym terminie. Napisała również o tym w czacie dyskusji.
Mimo to sprzedawca odmówił również w tym przypadku zwrotu pieniędzy.

@AntonIsakou kupujesz na allegro to cierp,
chciałeś taniej to masz tanio
sprzedawca ewidentnie sprzedaje jakieś zwroty lub odrzuty/wyprzedaże ze sklepów zachodnich i to widać np: w komentarzach lub samym asortymencie
Na policji podpisałem dokument, w którym zobowiązałem się do poniesienia odpowiedzialności, jeśli podam fałszywe dane. Skoro zgłaszam sprawę na policję, a policja odsyła mnie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, to po co w takim razie istnieje Allegro Protect?
tak bardzo chcesz pieniądze od allegro, że podpisujesz każdy dokument i zgłaszasz pod odpowiedzialnością karną oszustwo
do tego dziwisz się, że allegro chce potwierdzenia, że do oszustwa doszło - stąd czekanie na reakcję policji
o akcji z fakturą już nie wspomnę - przepisy w żadnym wypadku nie precyzują działań typu odstąpienie od umowy, w razie jej nieotrzymania, gdy jej w zawartej umowie nie chciałeś
termin jaki podał konsultant też był od czapy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zamiast wyjaśnić sprawę, zgłosić niezgodność z umową ty odstąpiłeś od umowy i to pewnie w trybie bez podania przyczyny
zmartwię Cię, w myśl prawa towar nowy to też brudny towar - może leżał na wystawie
definicje allegro są inne (bo serwis ma gdzieś przepisy prawa) ale ty nawet się z nimi nie zapoznałeś przed złożeniem reklamacji
brawo
zacytuj sprzedawce i pokaż co napisał w swoich odmowach
Dzień dobry. Być może nie zapoznał się Pan z tematem.
Powód odmowy: „towar uszkodzony, ale paczka jest cała”, czyli „reklamacja”.
Ponieważ towar faktycznie jest „uszkodzony” — widać to na zdjęciach i filmach.
Projektor nie jest po prostu brudny — jest porysowany i wyraźnie wcześniej używany. Brakuje oryginalnego pilota, instrukcji oraz karty gwarancyjnej. Dołączona jest własnoręcznie przygotowana instrukcja obsługi zamiennika pilota.
Kupuję na Allegro nie dlatego, że jest taniej, tylko dlatego, że jest wygodnie — robię to od 6 lat, ponieważ prowadzę firmę i to znacznie ułatwia zakupy.
Sprzedawca po 14 dniach od zgłoszenia reklamacji odmawia zwrotu, twierdząc, że towar był całkowicie nowy. Co więcej, dorzuca już oryginalnego pilota, fotografuje go i przesyła do dyskusji.
Działałem zgodnie z prawem i podpisuję każdy dokument z policji, ponieważ wiem, że mam rację. Mam dowody, mam świadków.
1 zdjęcie - jaki pilot otrzymałem (uwaga na domową instukcje pilota - zamiennika)
2 zdjęcie - jaki pilot otrzymałem zgodnie z sprzedawca po 14 dniach reklamacji
nie jest to oszustwo?