anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie wystawiam Faktury, a sprzedaż dla konsumenta

Mumot-Zabawki
#9 Pomysłodawca

W dużym skrócie. kupiłam coś od sprzedawcy firmowego i nie chcę wystawić faktury VAT. 
Oczywiście miał wyłączoną opcje wystawiania faktur.
Co ciekawe wystawia faktury imienne, ale VAT nie chce.
Zasłania się tym, że sprzedaje tylko osobom prywatnym, a nie firmom i że ma taka informację w ofercie (nie ma).
Allegro (póki co) nie daje możliwości sprzedaży tylko osobom prywatnym w ustawieniach.
Samo zaznaczenie, że się nie wystawia faktury tez jest prawnie wątpliwe. Każdy przedsiębiorca ma taki obowiązek.
żeby było ciekawiej, w innej ofercie już FV wystawia, więc narracja o sprzedaży tylko konsumentom się sypie.
Czy mogę prosić o jakieś wyjaśnienia do tego procederu?
Z poważaniem
KM

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Mumot-Zabawki w ofertach była informacja o niewystawianiu faktury VAT. 
Przykro mi, ale nie mogę pomóc w tej sprawie. Sprawdziłam, że otrzymałaś wyjaśnienia w korespondencji nr 53973095. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Mumot-Zabawki
#9 Pomysłodawca

Nie proszę Pani - W ofertach była informacja o nie wystawianiu Faktury, a nie o nie wystawianiu faktury Vat. 
Mimo informacji o braku faktury Faktura została wystawiona, tylko że imiennie, a nie na Firmę.
Na żądanie kupujacego firma ma obowiązek wystawić odpowiedni dokument.
Tutaj wspomagałam się Chatem GPT:

Posiliłam sie również podpowiedziż z chata GPT: Sama informacja „Nie wystawiam faktury” nie zawsze zwalnia sprzedawcę z obowiązku wystawienia faktury – to zależy od tego, kim jest sprzedawca i kim jest kupujący. 1. Jeśli sprzedawca to podatnik VAT czynny: ma obowiązek wystawić fakturę na żądanie nabywcy, jeśli kupującym jest konsument (osoba prywatna), pod warunkiem że żądanie wpłynie do 3 miesięcy od zakupu (art. 106b ust. 3 ustawy o VAT). w przypadku sprzedaży na rzecz firmy (B2B) – faktura jest obowiązkowa z mocy prawa (art. 106b ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT). 👉 czyli informacja „nie wystawiam faktury” nie zwalnia z obowiązku, jeśli klientem jest firma.

Wyjaśnienia mnie nie satysfakcjonują ponieważ nie są zgodne z prawem.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Mumot-Zabawki Jeśli wyjaśnienia nie są satysfakcjonujące, proszę kontynuować korespondencję nr 53973095 w tej sprawie.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Mumot-Zabawki
#9 Pomysłodawca

Zależy mi w tym momencie, na Ustosunkowaniu się Platformy allegro do takiego stanu rzeczy, tj faktu, że faktura jest obowiązkowa z mocy prawa art. 106b ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT.
Dało by mi to argument w dyskusji ze sprzedającym.
Bo albo prawo obowiązuje na waszej platformie, albo nie.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@la_nika  To jest ciekawe że jako Allegro w tyle aspektów sprzedaży się wtrącacie a w tak poważna jak wałki podatkowe nie. Też mam takiego delikwenta (powiedzmy że „konkurencja”) - na allegro od kilkunastu lat, wystawione kilkaset ofert, w każdej „nie wystawiam faktury VAT”. Sprawdziłam go kiedyś i widnieje jako czynny płatnik VAT. Jak kiedyś zapytałam czy dostanę fakturę jak dokonam zakupu to mi napisał że „może być paragon”. Jak zapytałam czy z NIPem to już nie odpisał. I tak sobie dalej sprzedaje jawnie łamiąc prawo. 

oznacz moderatorów