anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niesłuszna blokada konta i brak działań w celu zaprzestania oszustwa sprzedajacego.

thecichy97
#8 Zapaleniec

Witam,
w bardzo dużym zwrocie jest pewien sprzedawca G....2, który sprzedaje pewien towar jako nowy, czym łamie regulamin. Zgłaszałem temat kilkanaście razy allegro. Nic z tym nie zrobili, nie wymusili zmiany ofert u tego sprzedawcy z towaru nowego na używany. W komentarz transakcyjnych w ostatnich 2 tygodniach można wyszukać 10+ takich samych oszust + jest pewnie grupa osób która nawet nie wie ze została oszukana. Allegro zna temat... W rozmowach pomiędzy mną a tym sprzedającym użyłem jednego niecenzurowanego słowa i moje konto po ~15 latach działanosci i setkach transakcji zakupowych... zostało zablokowane. To chyba nie jest normalne. Nie dostałem żadnego ostrzeżenia mailowego nic! Sprzedawca oczywiście nadal sprzedaje i oszukuje ludzi. Ja natomiast został zablokowany bo chciałem chronić innych kupujących przed oszustem. Dodatkowo na koncie mam aktywny SMART jeszcze 8 miesięcy.. i za to mi środków nie zwrócono.

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@thecichy97 Zapewniam, że jeśli weryfikacja konta potwierdza nieprawidłowości, podejmujemy działania wobec nieuczciwych sprzedawców. 

Jeśli chodzi o blokadę Twojego konta, wyjaśnij tę sprawę w korespondencji mejlowej. Na Gadane nie pomożemy w rozwiązaniu tego problemu.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

Zgłosiłem i czekam, weryfikacja konta nieuczciwego sprzedawcy trwa juz od prawie 2 tygodniu, nadal sprzedaż "nowych" przedmiotów po cenach jak za nowe się odbija. Natomiast w komentarz widnieją te same sytuacje jak u mnie. Dział allegro nic z tym nie robi, jedyne co to ja dostałem blokadę, za niewłaściwe słownictwo 🙂 Bardzo fajne standardy tam macie.. Zablokować klienta po 15 latach i setkach transakcji z aktywnym SMARTem do sierpnia, za to ze domaga się od platformy działań w sprawię oszustwa które się tam odbywa. Nie ma jak to uciszać pokrzywdzonego. No tak ale jak niewiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi. Sprzedawca na samym "nowym" a faktycznie używanym towarze sprzedał tego za +40tys.. zł wiec prowizja z czegoś się robi.. 🙂 Bedę informowac o postępach.. no chyba ze tutaj też dostanę blokadę, może za prawdę? (czyli. mowę nienawiści)...  

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 oszustwo to trzeba udowodnić jak masz dowody to zgłoś na policję a za nazywanie kogoś oszustem bez prawomocnego wyroku to masz bana bo to pomawianie z art 212 kk

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

@az1rael Tutaj się Pan grubo mylisz co do art 212 kk. Ma on tylko zastosowanie w przypadku fałszywych pomówień na które nie masz dowodów i poświadczeń. Ja posiadam poświadczenie producenta (strona trzecia niezalezna), do tego pełną dokumentację zdjęciową + komentarze transakcyjne, nieznanych mi użytkowników, których nawet nie byłbym wstanie namówić do ich opinii. Oszust to oszust, który sprzedaje towar nowy jako używany w ilościach masowych po cenach rynkowych. Allegro nic z tym nie robi a mi przyznało blokadę. Takie działania platformy naruszą zasady uczciwej konkurencji. Inni sprzedawcy muszą sprzedawać towar z faktycznym stanem. A ten sprzedaje towar używany po cenie nowego. 

Ps. Mam nadzieje, że jak Pan zostawi otwarte drzwi od domu, będzie w tym czasie zamknięty w toalecie. Wejdzie złodziej (bez włamania - bo drzwi były otwarte). To będzie Pan biernie stał i nic z tym nie robił. 

Straszyć sobie możesz art 212 kk jak ktoś go nie zna. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 "sprzedaje towar nowy jako używany" czy "sprzedaje towar używany po cenie nowego" > może zdecydujesz się o co Ci chodzi? > a żeby dostać bana to nie trzeba nikogo uprzedzać > niecenzuralne słowa i nazywanie kogoś oszustem bez wyroku sądu wystarczy w zupełności

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

@Ziolko39 Ma w ofercie stan towaru jako nowy.. towar przychodzi używany. Sprzedający ignoruje to, zaprzecza i sprzedaje dalej. Allegro mimo moich zgłoszeń nic nie robi. Sprzedawca sprzedaje dalej.. opinie negatywne dotyczące tego samego produktu i innych wariantów.. na bieżąco są dodawane przez innych kupujących, opinie świadczą że proceder trwa dalej. Ja w wiadomościach prywatnych do tego sprzedawcy użyłem słów niecenzuralnych mniej lub bardziej. Ja dostałem blokadę a oszust sprzedaje dalej. W wiadomosciach prywatnych mogę sobie nazywać kogoś jak chce jeżeli mam na to dowody, nie ma mowy tutaj o zniesławieniu. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 Jeżeli pisałeś przez czat Allegro, to wystarczy, że odbiorca wiadomości zrobi zrzut ekranu i wyśle do Allegro 

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

@Ziolko39 Ciekawe za to ze moje reklamacje do Allegro, zgłaszana kilkukrotnie, że sprzedający łamie regulamin https://allegro.pl/regulamin/#artykul-5-rozpoczecie-transakcji 5.1 Nie przyniosły przez 2 tygodnie skutków. (nadal sprzedaje towar używany jako nowy - pojawią się negatywy od innych kupujących z tym samym problemem.)

Co ciekawe blokadę dostałem.. a nadal mogę do niego pisać w tej samej konwersacji. Nie mogę robić zakupów i korzystać z SMARTa którego mam opłaconego do sierpnia. Więc co ta blokada wnosi w tym zakresie? Próba uciszenia mnie? 

Platforma stosuje podwójne standardy i na to nie ma zgody. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 Widocznie nawywijałeś coś na platformie > powinieneś dostać maila z powodem blokady > sprawdź czy nie wpadł do spamu

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 zapoznaj się najpierw z tym co allegro uznaje za towar uzywany i nowy i jakie definicje tego przyjęło do wystawiania aukcji bo możesz się zdziwić że definicja nowy producenta i definicja nowy allegro to całkiem co innego... bana dostałeś za pomawianie bez wyroku sądu czyli słusznieza użycie słów oszust albo złodziej bez prawomocnego wyroku, to że masz jakieś papiery nic nie znaczy bo nie jesteś stroną między allegro a sprzedawcą, co najwyżej konsumentem i stroną w pojedyńczej reklamacji i z tego tytułu ci przysługuje 14dniowe prawo odstąpienia i zwrot środków lub w przypadku uznania reklamacji nawet odstąpinie od umowy, pomoc rzecznika etc dlatego o oszustwie nie ma tu mowy i jak na policję pójdziesz to ci wytłumaczą grzecznie, że możesz sobie proces cywilny założyć albo z pomocy sądu konsumenckiego skorzystać bo to z czym przychodzisz nie spełnia przesłanek z art 286kk na co na tym portalu jest od groma postów pt allegro wysyła mnie na policję. Allegro to nie sąd i nie będą twoich ekspertyz weryfikować od tego masz odpowiednie instytucje państwowe. Kolejna rzecz poświadczenie producenta to nie opinia biegłego w sądzie i sąd ci może wywalić to poświadczenie niedopuszczając do materiału dowodowego więc jego posiadanie niczego nie wnosi, a będzie tak jak sąd zasądzi, ale ty oczywiście krucjatę sobie musisz zrobić do allegro bo zadziałać w instytucjach do tego uprawnionych to już się nie chce tylko bić pianę sądząc że jak się głośno będzie darło to się coś uda zrobić. Allegro ma swoje miary ocen sprzedazy norm i parametrów i do momentu jak sprzedawca się w tym mieści to niczego nie będą z tym robić bo nie są sądem i nie mają takich uprawnień a za ograniczanie komuś dostępu rynku to UOKIK potrafi pięknie nawet duże korpo przejechać o czym się przekonali w 2022r faworyzując OSA

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

@az1rael odwracając Twoją logikę sprzedający musiałby mieć wyrok sądu by mnie uciszać, allegro nie jest stroną, a zachowuje się jak strona w moim opiniowaniu że to oszust. 212 jest ścigane przez oskarżyciela prywatnego - no ale kto sam na siebie doniesie, że jest oszustem? 

Kolejna sprawa co Allegro definiuje jako nowe.. wejdz sobie Pan w dowolną ofertę gdzie jest przedmiot nowy

"Nowy
oznacza Towar całkowicie nowy, kompletny, nieużywany bez jakichkolwiek wad lub defektów (np. rys, wgnieceń, minimalnych uszkodzeń). Towar znajduje się w opakowaniu (tam, gdzie ma to zastosowanie) które jest oryginalne, nieotwarte i nieuszkodzone wraz z nienaruszonymi zabezpieczeniami lub identyfikatorami producenta (takimi jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach).
"
Dokładnie taka informacja się wyświetla po najechaniu na definicje słowa nowy.
Jeżeli Pan tego nie rozumie to przykro mi. 

Mam dowody na to, że towar był otwierany, (nowe plomby naklejone na stare, ponownie naklejona folia zabezpieczająca, brak instrukcji w opakowaniu... itd.). Towar ten przy pierwszym uruchomieniu rozpoczyna cykl gwarancyjny producenta, który można sprawdzić na https://checkcoverage.apple.com/ .  Uruchomienie jest wpisywane na serwerach producenta i to naprawdę jest niepodważalne. 
Komentarze innych użytkownikóœ wskazują na takie same działania.

Szanowny Panie, nie strasz Pan sądami. Przyzwalania na takie praktyki u jednego sprzedającego.. są po prostu nie ok.. towar używany zapewne jest nabywany z większą marzą a sprzedawany jako nowy.. co stanowi zwykłe oszustwo i tak naprawdę nieuczciwą konkurencje względem innych sprzedawców którzy sprzedają faktycznie towar nowy. 

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

Aktualizacja, allegro mnie odblokowało. Natomiast mam nadzieję, że sprawa dotycząca nieuczciwego sprzedawcy nie zostanie zamieciona pod dywan. Będę obserwować i informować. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 idąc twoją logiką to allegro powinno prewencyjnie zablokować każdego chinczyka co na allegro sprzedaje czyli jakieś 40% sprzedawców bo na pewno znajdzie się u kazdego 1 oferta nie będąca oryginalnym produktem. Czy allegro to zrobi? Nie bo by musieli na głowę upaść. Jak chcesz to możesz sprawdzić wystaczy że sprzedawca wniesie pozew o naruszenie dóbr osobistych z kc wystąpi o twoje dane do portalu które ten musi przekazać do pozwu i leżysz. Allegro usunie ci każdy komentarz odnośnie sprawy i dowali bana bo jakbyś przegrał to sprzedawca ich ścignie na odszkodowanie za publikowanie twoich komentarzy i sobie nie pozwolą na taką możliwość. Sprzedawca potem nie musi nawet tego pozwu kontynuować sąd poprosi dodatkowy materiał dowodowy i się będzie z 5lat ciągnęło i nic z tym nie zrobisz. Druga rzecz w oskarżeniu z art 212kk bekniesz za nazywanie kogoś oszustem bez wyroku czyli bezprawnie, a sąd nie bada stanu faktycznego tylko czy zniesławienie było i czy osoba ma udowodnione oszustwo a nie zajmuje się udowadnianiem oszustwa na które masz podobno dowody. Dlatego o Morawieckim można wprost powiedzieć że jest wielokrotnym kłamcą i nie ponieść konsekwencji prawnych bo ma kilka przegranych wyroków i musiał sprostowywać nieprawdę ale jakbyś publicznie oświadczył, że jest oszustem to byś za to prawnie odpowiedział ty bo nie ma ani jednego wyroku za oszustwo.

I tu kolejna niekonsekwencja kupujacy chca mieć ciasto i zjeść ciasto i zawsze im wiatr w oczy wieje... pewnie nie wiesz że towar można sprawdzić tylko tak jak zostalby ci przedstawiony przez sprzedawcę w sklepie i takie są dyrektywy UE czyli nie możesz sobie włączyć telefonu czy laptopa by stwierdzić jego funkcjonalność i potem zrobić zwrotu i dostać całej kasy ale tak robicie i potem aj waj biją sprzedawca mi potrąca kasę bo towar używany. Straszenie negatywem, dyskusją, rzecznikiem, wymuszanie protecta etc. A potem jojczenie w drugą stronę aj waj towar nie nowy bo przecież przywrócenie towaru do stanu nowy kosztuje bo jak kupujacy sobie plomby pościąga by sobie telefon włączyć to jest ok tylko mu potrąć za to to już oj waj mordują grabią oszusty i złodzeje sprzedawcy etc. Ciekawe jakbyś podchodził do tego jakby ci tak regularnie kupujący robili... na allegro nie ma kategorii pt kupujący se wlączył by se zobaczyć jak ładnie ekran świeci. Pod wzgłedem prawnym nowy to taki który nie miał prawnego właściciela rzeczy nabytej jak allegro chce mieć nowy jako nieotwierany z plombami, niewłączany etc to powinno sobie wprowadzić kategorię fabrycznie nowy tylko takiej kategori nie ma bo by mieli problem z oddawaniem kupujacym pieniążków za brak znajomości prawa pod względem przekroczenia prawa do normalnego zarządu rzeczą w celu stwierdzenia jej funkcjonalności i zapoznania się z produktem. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 Zamiast tutaj się przerzucać paragrafami to najprościej podaj link, a lepiej dwa do jakiś kwestionowanych ofert > wtedy sobie poczytamy opis i opinie > bo jak na razie to mamy tylko Twoje słowa > wciąż powtarza się bezpodstawnie "oszust"

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

[edytowano]

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 zaraz dostaniesz bana na forum za podawanie danych sprzedawcy i się skończy bicie piany... dla kupującego swioadomego co kupuje to porównanie relacji cena salon / sklep oficjalny apple na necie vs cena na allegro samo w sobie zapala kogut ostrzegawczy bo skoro prowizja to średnio 20-30% wliczona w cenę zakupu to skąd tak dobre ceny na tym allegro się biorą? Świadomy konsument sprawdziłby tez od razu imei i kiedy włączano telefon pierwszy raz od razu po otrzymaniu paczki ze sklepu wtedy korzysta on z odstąpinienia od umowy albo z reklamacji i rości sobie prawo do wydania mu telefonu fabrycznie nowego ewentualnie ma wsparcie allegro problem w tym że wy kupujecie ceną a nie rozumem i potem się dowiadujecie o tym jak jest potrzebna ingerencja serwisu... przypadkiem, a temat to jest znany na allegro forum jak złoto pewnie z połowa sprzedawców iphonów w dobrych cenach tak robi a dla allegro kasa z prowizji jest i tyle jakby chcieli to wszystko dojechać to by sobie kuku z zysku zrobili nie licz na to tam excel i tabelki zysków na piedestale

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

@az1rael cena była taka sama jak na stronie apple, wieć nie dało się stwierdzić ze z towarem jest coś nie tak po cenie. To że pochodzi z innej dystrybucji niż EU też nie jest problemem. Nawet jeżeli nie było to napisane. Problemem jest to ze towar nie jest nowy, tylko używany i już aktywowany, biegnie gwarancja apple + wsparcie techniczne, co w tym przypadku jest cechą funkcją produktu, co stanowi znów ze towar jest używany. 

Dlaczego towar został kupiony na allegro? Bo w danym momencie dostępność towaru w innym miejscu była ograniczona. Cena była 1:1 jak u oficjalnych dystrybutorów. Więc jak tutaj się domyślisz że to używany.. jeżeli w aukcji jest "nowy".

Jeżeli nie można podawać linków, to przepraszam, proszę skasować. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@thecichy97 zacznijmy od nowa
1 dyskusja założona? kiedy?
2 jakie roszczenie reklamacyjne kupującego?
3 jeśli była odpowiedź na reklamację w czasie ustawowym (podaj datę) to jaka i czy sprzedawca chciał odesłania telefonu i udostępnił etykietę?
4 czy odesłano telefon? jak tak to gdzie ten telefon jest teraz?
5 czy możesz coś w dyskusji napisać mimo bana? na ile ban i od kiedy za naruszenie przyznają od 1 dnia do 30 dni bana 1-3-7-30dni w zależności jak sobie nagrabiłeś

oznacz moderatorów

thecichy97
#8 Zapaleniec

1. Załozono w momencie odbioru telefonu
2. Sprzedający odrzucił reklamacje jako bezpodstawną, twierdzać ze towar jest nowy i posiada gwarancje.
3. Allegro z programu protect po silnych naciskach wypłaciło mi różnice do ceny rynkowej produktu używanego - repack (10%). Wymagało to kilku dni przebijania się przez boty i przejścia przez 1 poziom wsparcia obsługi? Nie wiem jaka jest struktura w Allegro.
4. punkt 2 i 3 odpowiada na Twoje pytanie
5. Napisałem już, że Allegro mnie już odbanowało i za co dostałem bana, jest to tutaj napisane. Za 1 niecenzuralne słowo. Zobowiązalem się takich słów nie używać, więc też tak robie. 

Moje działania dążą jedynie do uczciwości i ochrony innych kupujących. Nie każdy potrafi sprawdzić czy dostaje towar nowy czy nie. Natomiast po komentarzch widać, że jest grupa nieznanych mi kupujących która podobnie jak ja zostala defacto oszukana - otrzymała towar używany, a nie nowy. Jest to też nieucziwe w stosunku innych sprzedawców którzy takich "cyrków" nie robią. 

oznacz moderatorów