Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,kupilem sonde W Chinach po zamontowaniu w aucie okazalo sie ze jest niesprawna,kupujacy kaze odeslac paczke na moj koszt,Pierwszy raz robilem zakupy w Chinach nie bylem swiadomy ze przesylka zwrotna bedzie kosztowala 170zl(koszt sondy250zl),poczytalem troche no forum i widze ze uznanie reklamacji lub odebranie paczki przez sprzedajacego praktycznie granicy z cudem.Jezeli sprzedajacy nie odbierze paczki lub stwierdzi ze paczka jest pusta(norma opisana na forum)dojda dodatkowe koszty przesylki zwrotnej,allegoo umywa rece i kaze odeslac paczke na moj koszt,Moje pytanie brzmi,czy byl ktos w takiej sytuacji,ryzykowac kolejne pienadze odsylajac paczke czy dac sobie spokoj.Dziekuje.
Nikt Ci tu nie zagwarantuje że taki sprzedawca rozpatrzy reklamację na twoją korzyść. Trudny wybór lub inaczej mówiąc kosztowny ale lepiej na przyszłość kupować na swoim podwórku.
Sonda z takimi numerami byla dostepna tylko Chinach,jezel dostepna byla by w Polsce to bym zamowil,myslalem ze allegro w jakis sposob chroni kupujacego,dopiero teraz zglebilem temat,pierwszy i ostatni zakup w Chinach.
@carbumar poproś sprzedawcę o odbiór reklamacji na jego koszt. Ale to i tak nie zmieni faktu że będziesz musiał poczekać na decyzją do momentu jak sprzedawca zapozna się reklamacja. Poczytaj o reklamacji z tytułu niegodności z umową tzw. "rękojmia"
Tak chroni, otwierasz dyskusję, składasz reklamacje i wg prawa polskiego każ odebrać sprzedającego do rozpatrzenia reklamacji, zaczekaj co odpisze w dyskusji,m dopiero wówczas podejmiesz decyzję: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
Rozpoczolem dyskusje,sprzedajacy kategorycznie twierdzi ze mam odeslac sonde na swoj koszt,allego zaproponowalo pomoc przez allego protect jednak pozniej wycofali sie twiredzac ze musze odeslac na swoj koszt.
@carbumar Może sobie żądać, wg polskiego prawa odbiera sprzedający towar i wskaż sprzedającego zapisy prawa, sprzedaje w Polsce.
Rozpoczolem dyskusje,sprzedajacy kategorycznie twierdzi ze mam odeslac sonde na swoj koszt,allego zaproponowalo pomoc przez allego protect jednak pozniej wycofali sie twiredzac ze musze odeslac na swoj koszt.
@carbumar Mógłbyś podesłać link do aukcji oraz zrzuty ekranu co odpisało Allegro?
I jeszcze pytanie - zakup na firmę czy osobę prywatną?
zakup na osobe prywatną,
https://allegro.pl/oferta/dla-6-2-5l-atenza-2009-2011-l593188g1-l593-18-8g1-14762602338
@carbumar a to na pewno sonda jest wadliwa? Kto zdiagnozował wadę?
Mechanik djagnozowal,po zamontowaniu odrazu wywalilo check engine,po zamianie na inna problem znikł.
@carbumar weź wydruk z błędem z serwisu i podeślij do sprzedawcy. Może na podstawie tego będzie chciał wydać decyzję reklamacyjną.
Tak zrobilem,wyslalem zdjecie z usterka kodu ktory ewidetnie wskazuje na uszkodzona sonde,napisal zebym odeslal bo musza ja poddac recyklingowi.
@carbumar widzę, że nasz doradca zabrał głos w mediacji i że ta odpowiedź Cię ukoiła. Dyskusje w Allegro są monitorowane. W przypadku braku porozumienia ze sprzedającym, zawsze można skorzystać z opcji “poproś o pomoc Allegro” - chętnie pomożemy.
Moja odpowiedz byla ironiczna,nic minie nie ukoilo ani nie wnioslo do sprawy,stanelo na tym ze musze odeslac na swoj koszt i nie wiadomo jak sprawa sie zokonczy.
Wysłka do Chin jako paczki jest zazwyczaj nieopłacalna. Do tego istnieje ryzyko, że przesyłka nie zostanie odebrana, a opłata za zwrot z Chin to nawet ok 1000 zł za paczkę i masie do 1 kg (w firmach kurierskiech jeszcze więcej).
Jakby to było coś małego (do 2 kg i wymiarach dł+szer+wys<=90 cm, a największy wymiar <= 60 cm), to możnaby to wysłać jako list polecony lub Global Expres.
Allegro nie widzi problemu ,i to jest najlepsze.
@carbumar zachęcam do kontynuowania rozmowy w ramach prowadzonej dyskusji. Tam mamy wszystko w jednym miejscu.
O czym dalej dyskutowac,allegro w zaden sposob mnie nie chroni jako kupujacego,wypisuje sprzeczne informacje,z problemem zostalem sam,kazecie odeslac przesylke gdzie moze to wygenerowac jeszcze wieksze koszty po mojej stronie.