anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Używany laptop zepsuł się po miesiącu, co mogę zrobić?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:43943741
#7 Wielbiciel#

Kupiłem laptop na zdjeciach wszystko bylo okej a w opisie było napisane że bardzo dobry laptop i sprawny gwarancja rozruchowa 2 tygodnie. Po miesiącu laptop się popsuł, matryca zauważyłem już na niej paski na początku ale przymknąłem na to oko i na dodatek pojawiał się czarny ekran w tym przypadku myłałem że to jest z winy systemu bo nie były aktualne sterowniki , wentylator, zacina sie cały czas w tym sensie ze cos nie trybi i go blokuje wiec tyko reset pomaga na krótką chwile.... system popsuty cos jest zle ze sterownikami i usuwa mi wszystko co mam, przyciski od klawiatury wyskakują tak jak by były czymś przyklejone wczesniej i teraz sie odrywają i teraz pytanie mam czy sprzedawca mnie oszukał ? i czy to moge gdzieś zgłosic aby odzyskać chociaż cześć pieniędzy. Acer Aspire 5741G i5/8Gb/500Gb Geforce 1Gb!! za 300 zł 

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32
az1rael
#21 Demiurg#

A jak brzmiała treść oferty? Pisało wyłączam rękojmię? Zakup od osoby prywatnej czy firmy? Patrzac z grubsza na parametry to to jest pewnie 9 letni laptop za 300zł tp co ty chcesz by był jak nówka? Bez przesady...

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

myślę że za takie pieniądze taki laptop powinien działać to nie jest nowy sprzęt

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@az1rael  a co ma piernik do wiatraka?

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

a co ma piernik miec do wiatraka

oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Tyle że wiatrak może się spierniczyć . Takie oferty ze starymi sprzętami mają duże ryzyko i jak ktoś sugeruje gwarancję rozruchową na 2 tygodnie to z zakupem nie ma co się spieszyć . 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

jak sprzedawca sprzedaje stary popsuty laptop to należy powiedzieć chyba o tym. ciekawe co byś powiedział jak byś chciał kupić stary samochód diler by cie zapewniał że wszystko działa i jest dobre a po miesiącu oddał byś go na złom no nie wiem czy wtedy byś był taki mądry

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

to że nikt normalny sprzedając tak starego laptopa sobie na garba nie weźmie 2 lat odpowiedzialności za sprzęt tylko wyłączy rękojmię jeśli nie jest środkiem kapuchy a jak wiadomo ostatnie co robią kupujący to czytają ofertę w całości ze zrozumieniem @Crow_Empire 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

a ja tu nie mówie o gwarancji tylko mysle że należy w opisie napisać ,,uszkodzony" gwarancje to ja mam gdzieś bo mi ten laptop nie był potrzebny po to żeby specjalnie z niego wyjąć gwarancje i obramować na scianie

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Client:43943741 złożyć reklamację w dyskusji, jak poprosi o odesłanie odesłać lub udostępnić ( jak zakup od firmy ) poczekać na decyzję 14 dni, potem wystąpić do protect o zwrot kasy 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:43943741 najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest założenie dyskusji ze sprzedającym i zgłoszenie reklamacji. W razie gdybyś potrzebował naszej pomocy, w dyskusji znajdziesz opcję: poproś o pomoc allegro 🙂 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Syrena_zT i wykrakałem Wam kiedyś , swoim działaniem doprowadziliście do tego ,że allegro stało się portalem ,,nie - handlującym ,, masówką walającą się pomiędzy majtkami i skarpetkami w lidrach i biedrach oraz miejscem dla naciągaczy i krętaczy , olaliście uczciwych drobnych przedsiębiorców tworzących pożądany przez klientów klimat , Ci bardziej operatywni znaleźli już alternatywę  ,pozostali z czasem pójdą po rozum do głowy . Teraz sobie jeszcze troszkę pokrakam ... przed Wami drogie allegro tylko krótka równia pochyła i bolesna agonia .

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

no własnie jakoś musi dać sie to rozwiązać własnie wydałem opinie na ten temat i gosciu mi odpisał ,,klient reklamuje 3 miesiace po gearancji i tp cos mi cisnie a miną miesiąc od niej jeszcze dodam że 2 dni po gwarancji zaczał sie ten laptop psuć no to nie za bardzo moim zdaniem tym bardziej że w opisie pisało że w bardzo dobrym stanie. laptop posłużył mi 2 tygodnie już w tym czasie zaczą się psuć ale nie wiedziałem co to jest poczekałem kilka dni poleżał i aż wkońcu całkiem sie zepsuł.... sprzedawca umywa rączki. Przecież wiadomo że dobrowolnie kasy nie odda 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:43943741 już widzę jak ty dobrowolnie zakładasz mu pozew cywilny za pewnie z 3-5 tysięcy by się o 300zł sądzić bo dobrowolnie nie odda

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

nie znam się na tym.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:43943741 Czemu od razu nieuczciwy albo oszukał? Przecież ten laptop ma 15 lat 🙈
Zakup takiego sprzętu wiąże się z ryzykiem - to nie jest sprzęt nowy.

Elektronika w takim wieku ma prawo się zwyczajnie zepsuć i tu do niczego nie jest potrzebny "nieuczciwy sprzedający".

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

to po co pisać że w dobrym stanie? jak nie jest

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:43943741 Ciężko jest mi się do tego odnieść nie wiedząc jak był przedstawiony laptop w treści oferty i na zdjęciach a jak wyglądał na żywo.

Druga sprawa - stan "dobry" dla dwóch różnych osób może oznaczać dwie kompletnie różne rzeczy. Handluję używaną elektroniką więc coś na ten temat wiem.

Ja osobiście jeśli stan towaru jest 'dyskusyjny' zawsze opisuję i określam go jako poziom niżej niż zrobiłbym to normalnie aby uniknąć nieporozumień i niejasności. Np. zamiast dobry określam go jako dostateczny/średni.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

gdzie ja tak napisałem ,,jak kupiłem był w dobrym stanie? ? czarny ekran robił sie od poczatku ale myslalem że to wina systemu. ja pisze żo on napisał w poscie że jest w dobrym stanie! ja to miałem w złym już czarny ekran paski i szeleszczenie wsrodku bylo od początku po miesiącu a nawet wczesniej już siadł na dobre nawet guziczki z klawaitury mi same zaczeły uciekać 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Zrzut ekranu 2025-03-26 204041.pngZrzut ekranu 2025-03-26 204317.png

oznacz moderatorów