anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odrzucona reklamacja produktu

JoannaKotus22
#1 Nowicjusz#

Dzień dobry, zgłosiłam sprzedającemu reklamację produktu (ekspres do kawy), jednak reklamacja została odrzucona, ponieważ wg serwisu producenta przyczyną problemów z działaniem ekspresu jest zablokowany przepływ z powodu kamienia z wody. Sprzedawca żąda zapłaty za naprawę, nie chce tego zrobić za darmo w ramach gwarancji. 

Co mogę zrobić? Czy mogę zamiast gwaranacji skorzystać z opcji reklamacji w związku z niezgodnością produktu z umową? Czy to coś da?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

Te usterki to standard w expresie, czy to twoja wina? nie wiem, z pewnością wody, więc co teraz zrobić, także nie wiem. Czy to nie obejmuje naprawy reklamacyjnej, napisałeś że na gwarancji więc zażądaj pokazania pkt w niej że nie obejmuje takowej naprawy, Czy może teraz zmienić tytuł reklamacji z gwarancyjnej na niezgodność, przecież jest już po naprawie,

oznacz moderatorów

JoannaKotus22
#1 Nowicjusz#

Sprzedający przystąpi do naprawy dopiero po wpłacie żądanej kwoty, ja jeszcze tego nie zapłaciłam. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To łatwa naprawa, oczywiście jak ktoś się na tym zna, Spróbuj wówczas poprzez inna formę, otwórz dyskusję ze sprzedającym i opisz sprawę: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@JoannaKotus22 A w instrukcji obsługi nie było nic o odkamienianiu i czyszczeniu? Są pewne rzeczy, które nie podlegają gwarancji, bo wynikają z eksploatacji. Jeśli w samochodzie zużyją się klocki hamulcowe albo opony, to też ci tego w ramach gwarancji nie wymienią 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Niekiedy wymienią, zależy od przyczyny, zły przykład.Jeśli w samochodzie zużyją się klocki hamulcowe albo opony

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@JoannaKotus22 Odkamienianie ekspresu to czynność eksploatacyjna - robisz to zgodnie instrukcją we własnym zakresie.

Żadna gwarancja nie obejmuje takich rzeczy 🙂

"Co mogę zrobić? Czy mogę zamiast gwaranacji skorzystać z opcji reklamacji w związku z niezgodnością produktu z umową? Czy to coś da?"

Poproś o odesłanie ekspresu i przeprowadź odkamienianie - samemu wyjdzie taniej niż w serwisie.

Składanie jakichkolwiek reklamacji nic nie da bo nie ma tu żadnej niezgodności towaru z umową.

Ja swój ekspres odkamieniam minimum raz w miesiącu, czasem dwa razy.

oznacz moderatorów

PIKeRn
#10 Popularyzator#

Pytanie, czy nie doszło do jakiegoś trwałego uszkodzenia. Ja mam strasznie twardą wodę (dla człowieka dobrze, bo to minerały, dla sprzętu bardzo źle) i ekspres muszę odkamieniać dosłownie raz w tygodniu, kiedyś nie odkamieniłem w porę i musiałem cały mechanizm ubijacza wymienić bo się zablokował. Jak kamienia jest bardzo dużo to już bez profesjonalnego czyszczenia może się nie obyć. 😞 

oznacz moderatorów

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@JoannaKotus22 Jeśli zablokowany przepływ z powodu kamienia, to jest to zaniedbanie użytkownika.

@LEW433 @SpeedyGonzalezz Lepszym przykładem byłoby reklamowanie odkurzacza, którego silnik spalił się, bo użytkownik nie opróżniał worka/pojemnika.

oznacz moderatorów