Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień Dobry
Mam problem ze Sprzedawcą, zakupiłem ze sklepu sprzęt audio do Paczkomatu, aż tu nagle gość do mnie dzwoni, że magazyn go poinformował że ten sprzet audio nie zmieści się do Paczkomatu i zaproponował mi dostarcznie Kurierem do domu, nie zgodziłem się (miałem problemy z kurierami DHL, DPD bo nie dowozą paczek często do domu etc-więc ta opcja nie wchodzi w grę), co jest dziwne, podeszłem do Paczkomatu Allegro Delivery i po lewej stronie od dołu jest DUŻA KIESZEŃ-SKRYTKA włąsnie na większe paczki, jak sprzęt Audio, zresztą kiedyś z innego Sklepu zamówiłem taki sprzęt na Paczkomat wzmacniacz YAMAHA AS 201 i się wszystko zmieściło, zadzwoniłem na ALLEGRO do innego sprzedawy i on mi powiedział że sprzęt SONY STR DH190 lekko się mieści do Paczkomatu (przecież nie zamówiłem do Paczkomatu lodówki, to zrozumiałe lub pralki), zadzwoniłem do gostka, a on mi mówi że musiał ten sprzęt Audio odesłać do Magazynu i go przekierują do Paczkomatu, dziwne, to nie mógłmi wysłać od siebie z Krakowa ten sprzęt na Paczkomat (bo taką opcję dostawy wybrałem, nadmieniam że za sprzęt zapłaciłem z góry) . Sprzęt ma dojść do Paczkomatu na jutro 14.08. 2025, ale jak mi powiedział sprzedawca-nie dojdzie, niemniej trochę to dziwne, wyznaczyłem że jak nie dotrze ten sprzęt do przyszłego wtorku na 19. 08. 2025 to rozwiąże umowę i zwrot kasy, proszę o poradę, czy czekać do przyszłego wtorku, czy już w tą Sobotę, lub Niedzielę otworzyć dyskusje z sprzedawcą i zarządać KASY za brak paczki z towarem, proszę o odpowiedź w wolnym czasie . pozdr Alan_700
Do Wiktoria
Zamówiłem do Paczkomatu ALLEGRO DELIVERY . Jak dla mnie to ALLEGRO DELIVERY to też Paczkomat - ale niech będzie że to jest Automat Box tam zamówiłem, ma dojść na 14.08. 2025, jak nie dojdzie do Niedziele napisze wiadomość do Sprzedawcy . pozdr Alan_700
Jeszcze mam takie pytanie p. Wiktorio, jak do przyszłego wtorku do dnia 19 . 08. 2025 nie dojdzie ta paczka, to mam otworzyć Dyskusje ze sprzedającym i napisać mu że rozwiązuje Umowę Sprzedaży na Odległość , czy mam nacisnąć ZWROT tylko że wygenuruje kod do przesyłki żeby ją zwrócić, a przecież co ja mam zwrócić skoro towaru bym nie otrzymał, tak na marginesie to jutro mija czas dostawy dnie 14.09.2025 do Automatu BOX, czytałem że wg przepisów PRAWA KONSUMENCKIEGO jeżeli paczka nie dotrze w terminie, to mam prawo domagać się zwrotu pieniędzy od Sprzedawcy, także proszę o wyczerpującą odpowiedź w tej sprawie w wolnym czasie . Pozdr Alan_700
@Alan_700 sprzedający wciąż nie dał tej przesyłki, więc proponuję, żebyś już teraz rozpoczął dyskusję i zapytał co się dzieje z tym zamówieniem.
Dzień Dobry p. Olu
Przesyłka ma teraz status opóźniona, dziś powinna być dnia 14. 08. 2025 w Automat BOX, ale nie będzie, Dyskusje otworze w Sobotę, lub w Niedzielę, nadmieniam że byłem pod tym Automatem BOX Allegro Delivery i widziałem że na DOLE po lewej stronie jest NAJWIĘKSZA SKRYTKA - bardzo duża, nawet ją mierzyłem miarką i Karton jeden z towarem by się lekko zmieścił ze sprzętem AUDIO SONY STR DH190 który zakupiłem, przecież nie zakupiłem Pralki, czy Lodówki do Paczkomatu - GABARYTOWO ten KARTON oryginalny Sony-w którym jest zapakowany sprzęt się zmieści, do tego Automatu BOX, Sprzedawca się zasłania że nie wysłał mi tej paczki bo w Magazynie mu powiedzieli że ten Karton nie wejdzie, tylko że wg przepisów - Regulaminu - TO OSOBIŚCIE KURIER ma sprawdzić jak już będzie z tą PACZKĄ koło Automatu BOX, czy ten Karton da się zmieścić do skrytki, a nie jakiś magazynier, zauważyłem też Sprzedawca w Opiniach ma NEGATYWY i w jednej z opinii - dany konsument się skarży że sprzedawca - oferuje towar którego nie posiada, lub że oferuje też i wysyła ludziom uszkodzony towar, lub z dużym opóźnieniem, ok do końca tygodnia dla zasady poczekam (Kurierzy też jeżdzą w Sobotę), jak towaru nie będzie to w Niedzielę otworzę Dyskusje o zwrot kasy . p. Kamil PS-dzwoniłem do innego Sklepu co oferuje ten sprzęt SONY i Sprzedawca mi powiedział że karton się bez problemu mieści z tym sprzętem Audio do Automat Box Allegro Delivery .
@Alan_700 przesyłka jest opóźniona, ale w naszym systemie w ogóle nie ma jej numeru, a to oznacza, że sprzedawca w ogóle jeszcze jej nie nadał. Jeśli rozpoczniesz dyskusję jutro, w sobotę czy niedzielę, to odpowiedź od sprzedawcy i tak otrzymasz dopiero w poniedziałek, ponieważ czasu na wypowiedź w dyskusji nie liczymy w święta i weekendy. Dlatego też sugeruję rozpocząć dyskusję już dziś i zapytać sprzedawcę co się dzieje z Twoim zamówieniem.
Dzień Dobry
p. Olu jutro napiszę , sprzedawca się tłumaczył że niby się PACZKA NIE MIEŚCI, ale się mieści, byłem jeszcze raz z kartonem po sprzecię Audio - odtwarzacz CD (szkoda że nie ma możliwości załączać tu fotek jako dowodu w załączniku, może byście państwo dodali taką funkcje o ile by była tak możliwośc w przyszłości do dyskusji) i tak mierzyłem GABARYT C
Automat Allegro Dlivery BOX
SZEROKOŚĆ - 47 cm
WYSOKOŚĆ - 43 cm
Paczkomat IN POST
SZEROKOŚĆ - 45 cm
WYSOKOŚĆ - 40 cm
Wziąłem Karton i wchodzi przyłożyłem go do drzwi tej skrytki - jeżeli położymy KARTON nie PIONOWO, a POZIOMO - śmiało wchodzi i jeszcze zostaje LUZ że można ręce tam włożyć i go wyciągnąć . Coś się mi wydaje że ten sprzedawca coś kręci i mnie zwodzi, ale dla zasady jutro otwieram dyskusje z rana, i podam wiadomość, przez telefon z nim rozmwiałem i mu powiedziałem że czekam do 19.08.2025 do Wtorku jeżeli PACZKI nie będzie to upomnę się o ZWROT KASY, ale oczywiście Dyskusje założę, acha sprzedawca oferował mi że wyśle tą paczkę KURIEREM mi do domu, ale nie zgodziłem się i mu powiedziałem że chce do PACZKOMATU (tj AUTOMATU ALLEGRO DELIVERY BOX) nadmieniam że kiedyś z innego SKLEPU kupowałem do AUTOMATU sprzęt Audio i jakoś się mieścił Karton, ok jutro z rana otwieram Dyskusje, dziś mija termin dostarczenia 14.08.2025, gościu mi też mówił że nie mógł teraz wysłać tej paczki od siebie z firmy z Krakowa, tylko ją wysłał do magazynu i ztamtąd ma przyjść do AUTOMATU BOX, ale coś czuje że facet gra na zwłokę, ale dla zasady, jutro otworzę Dyskusje .
pozdr
NOWA WIADOMOŚĆ do p. Ola
Jednak napisałem do tego sprzedawcy że nie będę czekał na ten towar od tego sprzedawcy do przyszłego tygodnia i niech mi zwroci pieniądze, Rozwiązałem z nim Umowę Sprzedaży na Odleglość, poczytałem opinie NEGATYWY i jednak to zaważyło na mojej decyzji, Kupujący tam pisali że opoznia przesyłki, towaru którego nie ma, przysyłał też towary uszkodzone itp, itd, także nawet jak go mi przyśle na upartego do Automatu - BOX to nie odbiorę tej paczki - napisałem mu o tym i wróci do niego . Nierzetelny ten sprzedawca, nie chce ryzykować, otwarłem Dyskusje z tytułu opóźnienie przesyłki . Proszę uprzejmie o odpowiedz w wolnym czasie co teraz i co zrobić jakby Sprzedawca nie chciał mi zwrócić pieniędzy za zakup z góry (jest to prawie 1400 zł - nie mała suma jak dla mnie) . Alan_700
@Alan_700 widzę, że zgodnie z moją sugestią rozpocząłeś dyskusję, więc poczekajmy w niej na odpowiedź sprzedawcy. Wiadomość, którą otrzymałeś, to powiadomienie automatyczne, ale jeśli po weekendzie sprzedawca nie odpisze Ci osobiście, w dyskusji zobaczysz przycisk "poproś nas o wsparcie" lub napisz proszę ponownie tutaj. Wówczas będziemy działać. Ze swojej strony i na przyszłość, wszelkie ustalenia ze sprzedawcą polecam ustalać w formie pisemnej, a nie przez telefon, bo w przypadku rozmów telefonicznych nie mamy żadnych możliwości, aby zweryfikować Wasze ustalenia.
Mam takie pytanie p. Olu jeszcze, jest taka funkcja - Możesz zrezygnować z zakupu przed ODEBRANIEM PRZESYŁKI itd ....o co w tym chodzi, pytanie --- na moim panelu ZAKUPU widnieje info - że sprzedawca przygotowuje paczke (tak jak pisałem ponformowałem go pisemnie w Dyskusji i telefonicznie żeby juz nie wysyłał tej Paczki) , ale do meritum, czy mogę teraz KLIKNĄĆ na tą ikonę ZGŁOŚ ZWROT - tylko że jak na nią kliknę to fakt będzie to znaczyło że mi sprzedawca ma zwrócić pieniądze te prawie 1400 zł, ale wygeneruje się kod z numerem nadania tej paczki (darmowy zwrot), tylko co ja mam zwrócić jak tej przesyłki nie otrzymałem (oczywiście też na moją obecną prośbę, żeby mi nie przysyłał tej paczki do AUTOMATU czy nawet kurierem do domu-po prostu nie chce tego towaru od niego), wtedy może mi Sprzedawca powiedzieć - wie pan nie oddam panu pieniędzy, bo nie zwrócił pan do mnie zakupionego Towaru, proszę o odpowiedź w wolnym czasie jak to jest z tym Zgłoszeniem Zwrotu . (Oczywiście Dyskusje swoją drogą mam otwartą z nim, jak zobaczę w mailu wiadomość że ---sprzedawca zwrócił tobie pieniądze ---to oczywiście Dyskusje Zamknę, czasem nawet nie zdąże jej zamknąć - a sama się zamyka), także proszę o odpowiedź w kwestii tej ikonki ZGŁOŚ ZWROT, czy mogę zgłosić ten ZWROT - kiedy jest opóźnienie dostawy i że poprosiłem Sprzedawce żeby mi tego Towaru nie przysyłał . Za pomoc dziekuję . pozdrawiam Alan_700
@Alan_700 możesz zgłosić zwrot - będzie to równoznaczne z rezygnacją z zakupu. Sprzedający w takim przypadku, powinien zwrócić Tobie pieniądze za zamówienie. System będzie wymagał zaznaczenia sposobu zwrotu (więc nie będzie możliwości pominięcia tej opcji), jednak jeśli nie otrzymasz produktu, to nie będzie konieczności korzystania z kodu/etykiety do zwrotu. 😊
Dzięki za odpowiedź, tylko co wtedy jak sprzedawca mnie może poinformować, że jeżeli nie otrzyma paczki zwrotu to nie odda mi pieniędzy i będzie dążył do tego żeby mi ją wysłać na Automat Box (wbrew mojej woli) i dopiero jak odbiorę paczke i potem do niego zwrócę to wtedy mi odda pieniądze, bo może tak zrobić, i drugie pytanie, o ile tak by zrobił, to mam odebrać tą paczke z Automatu BOX Allegro, czy nie odbierać tej paczki i ona wróci do Sprzedawcy, trochę się obawiam ZGŁOSIĆ TEN ZWROT, teraz nie wiem co zrobić, otwarłem Dyskusje i może tej Dyskusji się trzymać i jak będzie się ociągał z oddaniem pieniądzy, to czy mogę państwa poprosić o odzyskanie 1400 zł, nadmieniam też że jeszcze jak ten ZAKUP od tego Sprzedawcy miał STATUS - OPŁACONE - nie było na moim profilu w zakładce ZAKUPY po prawej stronie Funkcji ANULUJ ZAKUP (wiem że jeżeli jest już status-w przygotowaniu, lub wysłane to nie można już ANULOWAĆ, ale paczka miała status-OPŁACONE i nie było ikony ANULUJ ZAKUP u mnie w zakładce ZAKUPY, nie wiem czy jest to błąd państwa strony Allegro, lub Sprzedawca wymusił że nie można ANULOWAĆ ZAKUPU, proszę o odpowiedź na te pytania w wolnym czasie, co mam zrobić, czy nacisnąć tę funkcje ZGŁOŚ ZWROT, czy zobaczyć jak się potoczy z tym Sprzedawcą Dyskusja ? Będę czekał na odpowiedź . pozdr Alan_700
PS --- jeszcze taka info, może dobrze że nie miałem opcji Anulowania Zakupu, ponieważ jak przeczytałem na Allegro Społeczność, że jak się Anuluje Zakup - to nie można otworzyć Dyskusji i domagać się od sprzedającego zwrotu pieniędzy, może niech państwo uruchomią kiedyś opcje np od 2026 roku, o ile była by taka możliwość że jak się Anuluje Zakup to i tak można otworzyć Dyskusje ze sprzedawcą, jak taki Sprzedawca ociąga się ze zwrotem pieniędzy, ale to tylko już taka moja wiadomość na marginesie . Oczywiście czekam na odpowiedź, do mojego poprzedniego postu . pozdr Alan_700
Do Moderatorki Sa Nova
Poczytałem wszystkie przepisy Prawne Konsumenckie i również Regulamin Allegro i co się dowiedziałem że funkcja Zgłoś zwrot przed odebraniem przesyłki działa na tej zasadzie że owszem można zgłosić zwrot towaru przed odebraniem, ale i tak będzie kupujący musiał odebrać tą PACZKE np. z AUTOMATU BOX jak już dojdzie, będzie musiał ją odebrać i potem zwrocić ją na własny koszt, lub darmowo, owszem może ją NIE ODEBRAĆ z np AUTOMAT BOX, i paczka taka wróci do Sprzedawcy, ale Sprzedawca może nie przyjąć tej Paczki i może Obciążyć kupującego kosztami, dlatego lepiej odebrać paczke i ją z powrotem zwrócić . Dlatego NIE BĘDE STOSOWAŁ tej opcji, otwarłem DYSKUSJE ze sprzedający, powiadomiłem go o ROZWIĄZANIU UMOWY SPRZEDAŻY NA ODLEGŁOŚĆ, powód - zrezygnowałem z tego Towaru-żeby mi ją sprzedawca nie wysyłał, oczym go powiadomiłem TELEFONICZNIE , SMS-owo, i w DYSKUSJI . Także tak to wygląda, dzięki za odpowiedź, ale nie skorzystam z pani porady żeby nacisnąć opcje ZGŁOŚ ZWROT, skoro tej paczki nie ma, a zrezygnowałem wogóle z jej posiadania, żeby mi ją sprzedawca nie wysyłał . TERAZ OCZEKUJE ZWROTU KASY od Sprzedawcy, czyli ON MA DALEJ TOWAR którego już nie wysyła do mnie , ja oczekuje KASY od niego, proste . To wszystko pozdrawiam Alan_700
@Alan_700 zacznijmy od tego że zgloszenie zwrotu to nie jest rownoznaczne z odstąpieniem od umowy i allegro ściemnia... dwa odstapić od umowy możesz w każdym momencie nawet przed odebraniem ale ponosisz koszt powrotu paczki jeśli przewoźnik go naliczy bo nie wywiazałeś się z umowy nieodbierając paczki i tak twierdzi uokik. Oczywiście jeśli odstapiłeś przed nadaniem paczki to kosztu nie będzie bo sprzedawca nie powinien wysyłać. Po trzecie sprzedawca ma 14dni na zwrot ale może się wstrzymać ze zwrotem do powrotu paczki z towarem, chyba że wyślesz mu dowód nadania i tu ciekawostka dowodem nadania nie są kody paczek smarta allegro. Dowodem nadania jest np fakturka za zlecenie usługi wysyłki do sprzedawcy albo potwierdzenie nadania od przewoźnika. Po czwarte zgłoś odstąpienie od umowy przez system allegro albo wyślij mu zdjęcie pisemnego odstąpienia bo allegro nie uwierzy jak nie zobaczy i nie odda prowozji.
Cześć Azreal
W Dyskusji którą otwarłem, sprzedawca napisał że ZLECIŁ ZWROT sumy pieniądzy - '' 15 sierpnia 2025 11:09 Oczywiście, zleciłem zwrot pieniędzy, '' - także mam dowód, jeżeli zobaczę po np 7-miu dniach że mojej kasy nadal nie ma na końcie to poproszę Allegro w Dyskusji o pomoc, póki co to oczekuje na zwrot 1.400 zł, jak przelew będzie na moim koncie i dostanę potwierdzenie w mailu że przez Allegro Finanse zwrot jest na moim koncie, to Dyskusje zamknę . Natomiast z Funkcji ZGŁOS ZWROT - korzystam tylko i wyłącznie wtedy kiedy mam fizycznie towar w domu i go chce zwrócić np nadać zwrot za darmo Paczkomatem lub, Automatem BOX, w żadne tam Zwroty przed otrzymaniem towaru się nie bawię .
Termin otrzymania zwrotu środków zależy też od metody płatności.
W przypadku płatności kartą lub BLIK-iem, agent rozliczeniowy (PayU, Przelewy24, Allegro Finanse) wysyła do banku zleceniodawcy (czyli kupującego) informację o zwrocie lub anulowaniu transakcji. Bank ma zazwyczaj od 3 do 14 dni na przelanie zwracanej kwoty na konto swojego klienta. Do tego trzeba doliczyć czas przetwarzania zwrotu przez pośrednika płatności (ok 1-7 dni).
Sprzedawca nie ma na to żadnego wpływu, on ze swojej strony zwrotu dokonał. Reszta zależy od agenta rozliczeniowego i twojego banku.
Najszybciej dochodzi zwykły przelew, bez tych wszystkich pośredników. Ale na Allegro to rzadkość, Allegro nie widzi wtedy, że sprzedawca dokonał zwrotu i może obciążyć sprzedawcę wypłatą z Protecta (jak trafi się konsultant który nie przeczyta dokładnie dyskusji).
Ps. Ja ostatnio czekałem prawie 2 tygodnie na środku ze zwrotu (akurat nie Allegro) od informacji o wysłaniu zwrotu od pośrednika płatności. Tyle Pekao zajęło przelanie środków z rachunku centrum rozliczeniowego kart płatniczych na mój nr konta. W innym przypadku kasę miałem w dwa dni. Nie ma reguły.
Cześć Pecela
Zwrot nastapił w dwa dni, mam te 1400 zł już na koncie . Dyskusja zakończona, dzięki za odpowiedzi . pozdrawiam