Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień Dobry
Mam problem ze Sprzedawcą, zakupiłem ze sklepu sprzęt audio do Paczkomatu, aż tu nagle gość do mnie dzwoni, że magazyn go poinformował że ten sprzet audio nie zmieści się do Paczkomatu i zaproponował mi dostarcznie Kurierem do domu, nie zgodziłem się (miałem problemy z kurierami DHL, DPD bo nie dowozą paczek często do domu etc-więc ta opcja nie wchodzi w grę), co jest dziwne, podeszłem do Paczkomatu Allegro Delivery i po lewej stronie od dołu jest DUŻA KIESZEŃ-SKRYTKA włąsnie na większe paczki, jak sprzęt Audio, zresztą kiedyś z innego Sklepu zamówiłem taki sprzęt na Paczkomat wzmacniacz YAMAHA AS 201 i się wszystko zmieściło, zadzwoniłem na ALLEGRO do innego sprzedawy i on mi powiedział że sprzęt SONY STR DH190 lekko się mieści do Paczkomatu (przecież nie zamówiłem do Paczkomatu lodówki, to zrozumiałe lub pralki), zadzwoniłem do gostka, a on mi mówi że musiał ten sprzęt Audio odesłać do Magazynu i go przekierują do Paczkomatu, dziwne, to nie mógłmi wysłać od siebie z Krakowa ten sprzęt na Paczkomat (bo taką opcję dostawy wybrałem, nadmieniam że za sprzęt zapłaciłem z góry) . Sprzęt ma dojść do Paczkomatu na jutro 14.08. 2025, ale jak mi powiedział sprzedawca-nie dojdzie, niemniej trochę to dziwne, wyznaczyłem że jak nie dotrze ten sprzęt do przyszłego wtorku na 19. 08. 2025 to rozwiąże umowę i zwrot kasy, proszę o poradę, czy czekać do przyszłego wtorku, czy już w tą Sobotę, lub Niedzielę otworzyć dyskusje z sprzedawcą i zarządać KASY za brak paczki z towarem, proszę o odpowiedź w wolnym czasie . pozdr Alan_700
Ojej. Aż się😂
Skoro sprzedawca twierdzi, że się nie mieści do paczkomatu gabaryt C to znaczy, że przedmiot jest tak zapakowany, że się nie mieści.
Nie chcesz dostawy kurierem - to kliknij 'zwrot', sprzedawca Ci odda pieniądze i kupisz sobie od tego innego sprzedawcy.
Wymiary to 430 × 133 × 284 mm , więc gabaryt się mieści, czytaj za ZROZUMIENIEM napisałem że sprzęt YAMAHA AS 201 wzmacniacz się mieści, karton-pudełko oryginalne sony jest takie same jak tego sprzętu Yamaha . ZWROTU nie mogę dokonać, ponieważ towaru nie otrzymałem, jeszcze . Co najwyżej jak zaobaczę że do wtorku nie ma paczki, to otworzę dyskusje i napiszę że Rozwiązuje Umowę Sprzedaży na Odległość itd i zwrot kasy, nie będę czekał prawie 2 tygodnie na paczke z Polski z Krakowa do Sosnowca, z Chin , USA, AUSTRALIA to tak idzie paczka z 2 tygodnie, ale nie z Polski, bo to jest moim zdaniem PARANOJA, przed chwilą zajrzałem na OPINIĘ o tym Sprzedawcy na NEGATYWY i Sprzedawca ten często oferuje towar .....którego nie posiada, a moje pytanie było - czy już w tą Sobotę napisać do tego Sprzedawcy że anuluje zakup, czy zaczekać do Wtorku, dnia 19.08. 2025 .
@Alan_700
Na Allegro jeżeli sprzedawca zmienił po swojej stronie status zamówienia to nie możesz tego zamówienia 'anulować' (określenie allegro), a jedynie 'zwrócić' (także określenie Allegro), nawet jeżeli fizycznie tego przedmiotu nie otrzymałeś. Oba określenia oznaczają rozwiązanie umowy zawartej na odległość. Warto znać nazewnictwo Allegro jak się korzysta z Allegro. 😛
Skoro sprzedawca mówi, że przesyłka się nie mieści do paczkomatu gabaryt C to znaczy, z się nie mieści, bez względu na to co Ty uważasz.
A opinie o sprzedawcy czyta się przed zakupem, a nie po.
Status mam cały czas OPŁACONY, nie mam statusu - przesyłka w przygotowaniu, lub przesyłka jest wysłana, a termin dostarczenia jest do jutra 14. 08. 2025, jak do jutra nie dojdzie, to wystosuje w niedziele pismo do Sprzedawcy na Allegro - otworzę Dyskusje itp, etc, ale sytuacje będę monitorował, jak do Środy 20.08.2025 nie dojdzie to napiszę o zwrot pieniędzy jednak, i zakupię od innego Sprzedawcy, ale poczytam uważniej OPINIE, jak będzie pisało że Sklep oferuje Towar którego nie posiada, to nie będę kupował od takiego Sprzedawcy . To wszystko .
PS - o tym że się nie mieści paczka do Skrytki, ma zdecydować KURIER, a nie jakiś MAGAZYNIER, dziwne że jak zakupiłem kiedyś w RTV-AGD sprzęt AUDIO o takich samych gabarytach, wymiarach ktore ci podałem w poprzednim poście, i wybrałem Paczkomat BOX ALLEGRO DELIVERY, to jakoś paczka doszła do Paczkomatu owinięta w czarną folię skracz, pudełko oryginalne firmy AUDIO - YAMAHA, no chyba że oni pakują ten ORYGINALNY KARTON firmowy firmy SONY (wzmacniacz) do jeszcze swojego innego KARTONU, czyli WKŁADAJĄ KARTON-pudełko DO środka innego Kartonu (to tu się zgodzę że taki karton może być duży), ale zawsze jak zamawiałem sprzęt Audio elektroniczny to oczywiście był w oruginalnym kartonie i był owinięty w czarną folię i bez problemu się mieścił w najwiekszej Skrytce . Cóż zobaczymy. Jak nie dojdzie to wystąpie o zwrot kasy .
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak Paczkomat Allegro Delivery. Wszystkie Paczkomaty należą do Inpostu, ale Inpost nie jest w programie Allegro Delivery.
Natomiast dostawy w ramach Allegro Delivery doręczene są do automatów paczkowych należących do DPD, DHL, Orlen Paczki i Allegro. Pytanie której firmy automat wybrałeś przy zamówieniu (powinieneś mieć Allegro Delivery i nazwę np. Allegro Delivery One Box, Allegro Delivery Automat DHL itp).
Cześć Pecela wybrałem Allegro One Box, zielony automat, jeżeli chodzi o Kurierów i dostarczenia do domu to się zawiodłem na DHL, DPD, nie dostarczają paczek do domów (nie mówię że są wszyscy tacy kurierzy, z tymi co miałem do czynienia to dramat, wystarczy poczytać OPINIE o firmach Kurierskich na necie, włos się jeży), człowiek czeka cały dzień, a tu, piszą że NIKOGO NIE ZASTALI W DOMU, i .....odsyłają towar do sprzedawcy . Jeden był taki gość że jezdził podpity z towarem u nas w rejonie i nie wpisywał kodów odbioru i nawet nie wiedziałeś że masz paczke do odbioru w Punkcie, zero smsa , maila z numerem odbioru że masz paczke do odbioru, ja i Sprzedawca myśleliśmy że Paczke ktoś ukradł (sprzedawca z Allegro oddał mi pieniądze), a tu, zachodzę do żabki coś kupić, ale coś mnie tchnęło że zapytałem się o paczke podałem swoje imię, nazwisko, a pani w żabce mówi tak od 2-óch tygodni leży pana paczka, ale co z tego jak nie mogłem jej odebrać, bo kurier nie wpisał kodu odbioru, i kodu odbioru nie otrzymałem, a bez kodu odbioru pani, ci nie wyda towaru, (ale i tak było po sprawie bo sprzedawca oddał mi kase) potem się dowiedziałem od ekspedientki z punktu, że ten kurier nie wpisuje pewnych paczek, i czuć w czasie pracy od niego alkoholem-to firma DHL, DPD też z nimi miałem przeprawe, zamówiłem towar z innego Sklepu zza granicy do Paczkomatu, numer paczkomatu się zgadzał itp, a tu przychodzi mi wiadomość ze kurier DPD zwrocił ją do magazynu i został zwrócona do Sprzedawcy (Paczka przeszła prawidłowo odprawę celną, dotarła do Polski, ale Kurier ją nie włożył do Paczkomatu IN POST, zawsze zamawiałem na IN POST i wszystko dochodziło z Niemiec, Chin, a tu taki przypadek, są też przypadki, były że ....kurierzy po prostu KRADLI PRZESYŁKI, ponoć plotka niesie że byli to zatrudnieni Ukraińcy , itd ...te i inne przypadki skłoniły mnie że nie zamawiam do domu, a do Paczkomatów (choć też miałem przypadek jak pisałem wcześniej) że Kurier nie włożył paczki do Paczkomatu-nie była to paczka duża, mała i by się zmieściła do małej skrytki) bo czeka się na Kuriera cały dzień a on nie przyjeżdża, także można by książke napisać . Także DHL i DPD ma dużo NEGATYWÓW jeżeli chodzi o dostawę do domów, mieszkań . Ok temat się rozwiąże, jak do przyszłego Wtorku nie otrzymam towaru to zwrot pieniędzy ze względu na niedostarczony towar .
@Alan_700 No to się pochwaliłeś jaki to super sprzęt kupujesz. Przy okazji kup sobie też podręcznik do nauki języka polskiego.
@Alan_700 Ale o co tobie właściwie chodzi? Jest zamówienie i ma być dostawa zgodnie z nim. Jeśli sprzedawca zmienia warunki po zawarciu umowy to możesz się nie zgodzić i tyle. To sprzedawca przed wystawieniem oferty powinien upewnić się co do możliwości dostawy daną metodą. Jego błąd - jego konsekwencje. Ty zwyczajnie odstąp od umowy i po temacie. Otrzymasz zwrot kasy i kupisz u innego sprzedawcy. Nie musisz na nic czekać. Jeśli widzisz status "opłacony" to wybierasz opcję "anulowania zakupu". Jeśli opcja jest już niedostępna to wybierz "zwróć zakup". Po co się tak pieklić.
Piksarek
Cześć w zakładce ZAKUPY mam status dalej opłacony , ale nie ma tam opcji ANULUJ zakup patrzyłem, nie ma też statusu - TOWAR jest przygotowywany do wysyłki, nie ma też statusu TOWAR już jest wysłany, jutro towar ma dotrzeć na Automat ALLEGRO BOX 14. 08. 2025, jak nie dotrze, do końca tygodnia to zrobię jak pisałeś, ale mam pytanie - jak kliknę zwrot, czy Sprzedawca może mi nie zwrócić kasy, bo np-powie że on mi odda wtedy kase jeżeli zobaczy u siebie fizycznie zwrócony towar, jak to jest czy może odmówić zwrotu kasy ? proszę o odpowiedź w wolnym czasie .
@Alan_700 Status możesz mieć jeden. Jak masz opłacony, to nie możesz mieć innego. Status zmienia sprzedający rejestrując kolejne czynności.
Dlaczego nie masz opcji anulowania i zwrotu to już nie wiem. Przywołaj moderatorów i ich zapytaj. Być może sprzedający nie jest firmą, albo ty kupujesz z konta firmowego, albo jest inna przyczyna. Tego już nie zgadnę.
Super sprzęt nie rozmieszaj mnie kobieto, taki sprzęt kosztuje 150 dolców, 200 Euro np YAMAHA AS 201 i jest to najtańszy sprzęt audio kosztował 800 zł, super sprzęt to koszt wzmacniacz klasy HIGH END to cena 9.000 - 20. 000 zł na taki sprzęt mnie nie stać, zresztą nie potrzebuję aż tak wypasionego sprzętu, poza tym podałem tobie przykład, co do ZWROTU to wiem, że jest opcja zwrotu i oddania pieniędzy, ale są i tacy Sprzedawcy że ci powiedzą, no tak dokonał pan (pani) zwrotu (za nie otrzymany towar), ale pieniędzy nie zwrocę panu (pani) ponieważ nie otrzymałem od pana towaru-fizycznie, jak zobaczę że zwrócił pan mi towar fizycznie, to zwrócę towar, i można tłumaczyć sprzedawcy że ja towaru nie otrzymałem, nie wiem czy na ALLEGRO byli, są tacy sprzedawcy, ale wiem że są też nieuczciwi sprzedawcy . Ok dyskusje z tobą kończe .
Najlepiej byłoby wybrać inny punkt odbioru. Problemem może być te dwa cm pierwszego wymiaru (dla Allegro Delivery to maks 41 cm, a w ciebie jest 43 cm, wiem że można obrócić i inaczej zmierzyć).
Może w Automat DPD się zmieści, u nich jest do 44 cm. Zapytaj sprzedawcę czy jest opcja zmiany. To też jest Box Allegro Delivery).
Ps. To że fizycznie przesyłka mieści się w maszynie nie ma znaczenia. Na sortowni przesyłki są automatycznie ważone i mierzone. Jak któryś z wymiarów chociaż o 1 mm przekroczy dopuszczalny limit, to nadawca (czyli sprzedawca) płaci karę.
Ps. Nie napisałeś jaką maszynę wybrałeś. W ramach Box Allegro Deliver mogłeś wybrać: Automat DPD, Automat Orlen Paczka, Allegro One Box. Wszystkie one to Box Allegro Delivery. Allegro Delivery to przewoźnik, a nie maszyna paczkowa (choć bazują głównie na podwykonawcach takich jak DHL eCommerce, DPD, Orlen Paczka i Allegro One), ale podwykonawca nie jest stroną ani dla nadawcy, ani odbiorcy.
Super sprzęt nie rozmieszaj mnie, taki sprzęt kosztuje 150 dolców, 200 Euro np YAMAHA AS 201 i jest to najtańszy sprzęt audio kosztował 800 zł, super sprzęt to koszt wzmacniacz klasy HIGH END to cena 9.000 - 20. 000 zł na taki sprzęt mnie nie stać, zresztą nie potrzebuję aż tak wypasionego sprzętu, poza tym podałem tobie przykład, co do ZWROTU to wiem, że jest opcja zwrotu i oddania pieniędzy, ale są i tacy Sprzedawcy że ci powiedzą, no tak dokonał pan (pani) zwrotu (za nie otrzymany towar), ale pieniędzy nie zwrocę panu (pani) ponieważ nie otrzymałem od pana towaru-fizycznie, jak zobaczę że zwrócił pan mi towar fizycznie, to zwrócę kasę, i można tłumaczyć sprzedawcy że ja towaru nie otrzymałem, nie wiem czy na ALLEGRO byli, są tacy sprzedawcy, ale wiem że są też nieuczciwi sprzedawcy . Ok dyskusje z tobą kończe, bo co tu dalej pisać, poczekam aż sytuacja się rozwinie, jak do Wtorku nie otrzymam towaru (a już będzie to po terminie, bo ma mi przyjść towar 14. 08. 2025, to wystąpie o ZWROT .
@Alan_700 Wymyślasz problemy których nie ma. Jeśli odstąpisz od umowy i nie odbierzesz towaru to przewoźnik sam go zwróci sprzedawcy a ten zwróci ci kasę. Jak tego nie zrobi to wystąpisz do Allegro i dostaniesz z Protect'a kasę. A jeśli wciąż masz status "opłacony" tzn. że sprzedający prawdopodobnie nie wysłał jeszcze towaru, więc problem zwrotu nie istnieje.
Cześć
Poinformowałem telefonicznie tego sprzedawce, żeby mi nie wysyłał tego Ampli SONY i że rezygnuje z zakupu i żeby mi zwrócił kase, odpowiedział ''dobrze'', ale Dyskusje jednak otwarłem żeby Allegro monitorowało zwrot kasy ''prewencyjnie'', jak KASA będzie na moim koncie - to dyskusje zamkne . cześć i pozdrawiam .
Dzień Dobry
Mam problem ze Sprzedawcą, zakupiłem ze sklepu sprzęt audio do Paczkomatu, aż tu nagle gość do mnie dzwoni, że magazyn go poinformował że ten sprzet audio nie zmieści się do Paczkomatu, co jest dziwne, podeszłem do Paczkomatu i po lewej stronie od dołu jest DUŻA KIESZEŃ-SKRYTKA włąsnie na większe paczki, jak sprzęt Audio, zresztą kiedyś z innego Sklepu zamówiłem taki sprzęt na Paczkomat wzmacniacz YAMAHA AS 201 i się wszystko zmieściło, zadzwoniłem na ALLEGRO do innego sprzedawy i on mi powiedział że sprzęt SONY STR DH190 lekko się mieści do Paczkomatu (przecież nie zamówiłem do Paczkomatu lodówki, to zrozumiałe lub pralki), zadzwoniłem do gostka, a on mi mówi że musiał ten sprzęt Audio odesłać do Magazynu i go przekierują do Paczkomatu, dziwne, to nie mógłmi wysłać od siebie z Krakowa ten sprzęt na Paczkomat (bo taką opcję dostawy wybrałem, nadmieniam że za sprzęt zapłaciłem z góry) . Sprzęt ma dojść do Paczkomatu na jutro 14.08. 2025, ale jak mi powiedział sprzedawca-nie dojdzie, niemniej trochę to dziwne, wyznaczyłem że jak nie dotrze ten sprzęt do przyszłego wtorku na 19. 08. 2025 to rozwiąże umowę i zwrot kasy, proszę o poradę, czy czekać do przyszłego wtorku, czy już w tą Sobotę, lub Niedzielę otworzyć dyskusje z sprzedawcą i zarządać KASY za brak paczki z towarem, proszę o odpowiedź w wolnym czasie . pozdr Alan_700
@Alan_700 Tutaj nie jestem w stanie udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Sytuacje z opóźnioną wysyłką się zdarzają, natomiast decyzja, czy założyć już dyskusję, czy jeszcze zaczekać, należy do Ciebie. Jeśli chodzi o zamówienie 90f6afd0-745a-11f0-ad6d-59338858e7bf to zostało ono złożone z dostawą do automatu One Box, a nie do Paczkomatu InPost. Sprzedawca nie dodał jeszcze etykiety do tego zamówienia.