Mam nietypowy problem i liczę na jakąś radę lub interwencję kogoś z Allegro, kto faktycznie mi pomoże, bo czuję, że w mojej dyskusji utknąłem w martwym punkcie, mimo że przedstawiłem dowody na tacy. Kupiłem konto do gry (Full Access) za 210 zł i od samego początku były problemy, bo sprzedawca wysłał mi kod do zmiany maila po czasie. Informowałem go o tym, lecz on w ostateczności po prostu mnie zlewał na czacie prywatnym, więc utworzyłem dyskusję. Przechodząc do sedna: sprzedawca sam dostarczył na siebie dowody, pokazując przy tym kompletny brak wiedzy o koncie, które sprzedaje. Na czacie nie wiedział, jaką walutą kupuje się VP (Punkty gry do zakupu skinów) i jaki region jest przypisany do konta, co jest oczywistą wiedzą, zwłaszcza przy koncie FA, na którym wydano sporo pieniędzy. Co więcej, 19 grudnia napisał w dyskusji, że dane zostały już zmienione przeze mnie i dlatego nie może wysłać nowego kodu. Ja natomiast mam nagranie z tego samego dnia, na którym widać, że dane sprzedawcy nadal widniały na koncie i nie miałem do niego żadnego dostępu. Kiedy poprosiłem go następnego dnia o zdjęcie potwierdzające zmianę maila, wysłał mi wiadomość, którą otrzymał dopiero 20 grudnia tym samym sam udowodnił, że dzień wcześniej oszukiwał Allegro, twierdząc, że dane są już moje i na dodatek potwierdził moją wersję tego, że jego e-mail znajdował się na koncie. Próbowałem zebrać to wszystko, by Allegro zakończyło spór i oddało mi pieniądze, bo manipulację datami widać tutaj gołym okiem, ale Allegro mimo tych dowodów i tak wymaga ode mnie interwencji policji. Szczerze mówiąc, po sposobie wypowiedzi sprzedawcy i jego słownictwie zakładam, że jest to osoba niepełnoletnia i nie chciałbym pchać tego tak daleko, ale zostałem bez pieniędzy i bez towaru. Miało być konto FA, a wyszło NFA, do którego po trzech dniach całkowicie straciłem dostęp, a w samej dyskusji sprzedawca zamiast merytoryki wysyła mi wyzwiska i pisze, że jestem chory na głowę.
@maciasekXDD Rozumiem, że w dyskusji bierze udział pracownik Allegro i przekazuje Ci on wskazówki dotyczące kolejnych kroków? Powinieneś się zastosować do tych wskazówek. Postępowanie w takich sytuacjach jest oparte o konkretne procedury. Jeśli w tym przypadku uzyskanie rekompensaty jest uzależnione od zgłoszenia sprawy na policję, powineneś to zrobić.
Tak, aczkolwiek nieraz miałem taką sytuację gdzie pisano mi że jest to jedyna opcja a ostatecznie allegro zwracało mi pieniądze pomimo tego że sprzedawca nie przyznał się do winy.
@maciasekXDD Doceniam twoje doświadczenie w korzystaniu z Allegro Protect ale jest mały szkopuł. W tytule użyłeś słowa "oszustwo".
Jeżeli jesteś świadkiem przestępstwa, oszustwa to masz obowiązek prawny zgłosić postępowanie do policji. Allegro nie powinno podejmować żadnych działąń dopóki nie będzie decyzji policji o podjęciu postępowania bądź umorzenia postępowania.
Masz rację, wydaję mi się że użyłem złego słownictwa do tytułu pod względem emocji i mogłem inaczej to zinterpretować.
Tutaj to chyba mały problem, to jest forum doradcze, dyskusyjne, może nikt nie naskarży. Jeśli ładnie poprosisz to moderatorki może usuną niepotrzebne słowo albo usuną cały wpis. Gorzej jeśli użyłeś nieakceptowalnych słow w dyskusji Allegro lub w oficjalnej korespondencji czat Allegro.