anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płatność Pay U na poczcie

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

Witam,czy możliwe jest że płatność Pay U zrealizowana na poczcie wczoraj o 19,nie została do tej pory zaksięgowana?Nie dostałem jescze maila od Allegro potwierdzającego przekazanie zapłaty sprzedającemu,a podobno dzień roboczy to trwa,zawsze na drugi dzień już miałem wiadomość od Allegro że pieniądze przekazane a tu nic do tej pory.

Co mogę w tej sytuacji zrobić?Skąd wiem że Pay U odrzuciło płatność i zwróciło środki jak ja płacę na poczcie bo nie mam konta w banku? Sprawdzalem 3 razy potwierdzenie wpłaty i wszystko się zgadza,czy to możliwe że tak długo się księguje wpłata?

Jestem tu nowy więc jeszcze nie do końca wszystko ogarniam

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

Knowhere
#21 Demiurg#

@Lukasdnb86 Owszem, jak najbardziej jest możliwe. Przelewy z poczty potrafią czasem iść i po 5 dni (miałem takie przypadki swego czasu).

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Przelew tradycyjny PayU wykonywany na poczcie idzie znacznie dłużej od szybkich płatności z banku. Trwa to około 2-3 dni robocze. Poczekaj, jeśli status płatności nie zmieni się p tym czasie na Zakończona, napisz tu ponownie. Rozumiem, że teraz status płatności jest Rozpoczęta?

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

Tak, tak teraz jest rozpoczęta,to nie jest najwolniejsza wpłata za 3.40 tylko " szybka" za 3.50,ta wpłata niby tego samego dnia się pojawia na koncie, ta najwolniejsza na drugi dzień, jest jeszcze wpłata " express" za 7zl, wtedy przelew jest realizowany w czasie rzeczywistym i pieniądze są od razu na koncie.

Ale pójdę za waszymi radami i poczekam jescze na rozwój sytuacji

Niepokoi mnie to bo  ostatnio robiłem chyba 6 przelewów na poczcie do Pay U o 9 rano a na drugi dzień o 12 już dostałem maila od Allegro że kasa przekazana sprzedającemu

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

@Knowhere trochę mnie uspokoiłeś,dzięki

oznacz moderatorów

kytorr
#13 Ambasador#

Nie szkoda Ci życia na stanie na poczcie i robienie przelewów w okienku u Pani "Zosi" ? Wiele banków prowadzi rachunki za darmo (warunek zwykle wpływ 1000zł i /lub 3 transakcje kartą miesięcznie)

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

A gdy nie ma 3 transakcji kartą jest opłata 3 zł/mc.

oznacz moderatorów

kytorr
#13 Ambasador#

Jasne, jak robi 6 przelewów po 3,5zł to faktycznie drożej wychodzi prowadzenie konta (3zł / mc) . POOOOZdrOOO

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@xyz96 Nie ma przymusu używania karty - pieniądze z bankomatu można bezpłatnie wypłacić BLIKiem, tak samo można płacić w sklepie za zakupy.

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

@kytorr Szczerze ci powiem że mam koło domu mały oddział poczty i wiem o których godzinach jest luźno,wtedy szybko to ogarniam,nie podobają mi się warunki korzystania z karty, limity,awarie bankomatów itd.,jestem raczej na bakier z bankami 🙂 wolę kasę przy sobie trzymać

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

Czy wie ktoś jak wygląda odrzucenie płatności przez Pay U przy przelewie zrealizowanym na poczcie? Allegro mówi że wtedy środki są zwracane na rachunek bankowy z którego zostały przelane,ale ja przelewałem nie ze swojego rachunku tylko robiłem wpłatę na poczcie

oznacz moderatorów

kytorr
#13 Ambasador#

Otrzymasz na adres domowy przekazem (oczywiście solidnie pomniejszone o dodatkowe opłaty, za zwrot oraz za doręczenie przez listonosza) . Mając konto bankowe opłaty te są niższe / zerowe.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Lukasdnb86 Po odrzuceniu przelewu tradycyjnego pieniądze powinny wrócić do zakładki Allegro Finanse, skąd możesz je sobie wypłacić na konto, a gdy nie masz konta, przekazem pocztowym na adres, ale tylko do kwoty 800 zł. Były też tu opisywany przypadek, gdy po odrzuceniu kupujący otrzymał mailem od Allegro prośbę o podanie numeru konta, na który pieniądze mają być zwrócone i wtedy można chyba podać dowolny numer konta, także innej osoby. Był również taki przypadek, że Allegro zwróciło tego rodzaju wpłatę na rachunek agencji wykonującej przelewy i kazało kupującej tam szukać swoich pieniędzy.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@Lukasdnb86 Nie liczyłbym na to, że za 10 gr więcej ta wpłata będzie taka "szybka". Lepiej już iść do pierwszego lepszego banku spółdzielczego - nie dość że przelew kosztuje nieco mniej, to przy wpłacie rano jest na docelowym koncie po południu.

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

No i identycznie jest przy wpłacie " szybkiej" , jak wpłacam o 9 rano to i 16 pieniądze są na koncie,wiele razy tak robiłem i zawsze kasa wieczorem już była u sprzedającego,bo zawsze wpłacalem bezpośrednio na konto sprzedającego, omijając Pay U,niewiem co mnie teraz podkusiło żeby Przez Pay U zapłacić

A posty o przewadze posiadania konta w banku i nie posiadania,proszę darujcie,przerabiałem to dużo razy i nie po to się tutaj fatygowałem prosząc was o pomoc,wiem że za prowadzenie konta się nie płaci itd. ale nie to jest sednem mojego tematu

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

Widzę teraz że chyba mniej problemów jest gdy wpłacam pieniądze bezpośrednio na konto sprzedającego, omijając Pay U

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

Mówiąc krótko mój komornik bardzo by się ucieszył gdybym otworzył konto i wpłacał tam po 1000zł

oznacz moderatorów

Lukasdnb86
#9 Pomysłodawca#

Dlatego nie mogę konta w banku otworzyć,chyba jasne jest że lepiej jest wykonać operację przelewu siedząc w domu,w fotelu, z telefonem w ręku niż stojąc w kolejce na poczcie, no kurde ludziska

oznacz moderatorów

kytorr
#13 Ambasador#

Spłać komornika i po temacie 🙂

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@Lukasdnb86 To załóż sobie coś pokroju np. twisto - karta kredytowa z limitem, nie związana z żadnym rachunkiem (do 15. dnia każdego miesiąca spłacasz tylko to, co nabiłeś w poprzednim miesiącu).

oznacz moderatorów