anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podejrzenie oszukiwania i podbijanie cen na licytacjach

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#
Witam. Od pewnego czasu zaczołem wyłapywać dziwne zachania nikektorych "kupujacych" na licytacjach. Ich niki wielokrotnie wystepowały w licytacjach. Bardzo trudno było z nimi konkurować bo przebijały prawie wszystkie licytacje i wygrywały. Zaczołem sie zastanawiać czy to aby nie sa przypadkiem boty, bo wykup znacznej ilosci przedmiotow na licytacjach u jednego sprzedawcy to raczej nie jest normalne, zwłasza gdy cena koncowa tych przedmiotow czasmi przekracza wartosc nowego produktu, a dana firma zajmuje sie sprzedaza "śmieci elektronicznych" z recyklingu. wiec wartosc danych produktow to 25% do 50% max wartosci nowego produktu (zalezne od ich stanu). Firma o ktora mi chodzi jest Elrecycling. Podaje numery ofert w ktorych zauwazyłem dziwne sytuacje. Numer oferty: 17457172661 nick: g...2, l...5, m...1 Numer oferty: 17457180433 nick: k...2, c...4, g...2, m...1 Numer oferty: 17330317923 nick: c...4, f...n, a...2, Numer oferty: 17330318046 nick: g...t, b...3, f...n, a...2 Numer oferty: 17330317971 nick: g...t, f...n, b...7, c...5, a...2, c...6 Numer oferty: 17330318000 nick: g...t, b...3, f...n, a...2 Numer oferty: 17330318030 nick: b...3, p...2, c...2, f...n, c...5, a...2 Numer oferty: 17481574511 nick: p...0, a...5, 1...1 Numer oferty: 17471906475 nick: g...2 Numer oferty: 17464125576 nick: a...5, d...0, d...3 Numer oferty: 17454840757 nick: c...0, g...2 Numer oferty: 17454840764 nick: g...2, c...0 Numer oferty: 17463629150 nick: a...5, c...7, w...8 Numer oferty: 17481570146 nick: p...2, a...5 Numer oferty: 17481570184 nick: p...0, a...5, d...0, p...2, c...8 Numer oferty: 17481570404 nick: c...3, p...0, k...1 Numer oferty: 17478435490 nick: p...0, c...8, u...7 Numer oferty: 17478435706 nick: k...b, p...0, p...5, c...8, u...7 Numer oferty: 17481567547 nick: a...5, p...0, d...0, p...2, d...6, b...2 Numer oferty: 17481570276 nick: d...0, c...8, f...n, l...7 Numer oferty: 17478461185 nick: p...0, r...5, k...b, c...8, p...2, f...n Numer oferty: 17481570404 nick: c...3, p...0, k...1 Numer oferty: 17481570189 nick: p...0, r...0, d...0, c...8, u...7 Numer oferty: 17478461484 nick: p...0, k...b, c...8, p...2 .... Sa ta przyklady ofert jakie obserwowalem w przeciagu 6 dni trwania licytacji. W poprzednich licytacjach caly czas przewijaly sie te same nicki i wygrywaly na przemian wszystkie licytacje. Moze mam "paranoje" ale nie znam nikogo na tyle #$% zeby wykupawac jak leci wszystko w licytacjach, do tego nie raz w cenach absurdalnych. Wyglada to tak jak by tam na potege dzialalo wiele fikcyjnych kont botow podbijajacyc cene, przebijaniem twojej oferty 5sec przed koncem aukcji i nawet zaczynajacych aukcje od 1zl. Do tego zauwazylem tez ze niektore z tych ofert pojawiaja sie ponownie z tym samym zdjeciem produktu i jego nr seryjnym na zdjeciach. Co tez daje do myslenia.. Cos tu z tymi licytacjami od Elrecycling jest nie tak.. Prosze o zweryfikowanie tych aukcji. Podrawiam Kamill
oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@Client:35386082  Allegro nie widzi nic dziwnego w ty, że ktoś kupuje uszkodzoną kość za 66zł, ważne , że płaci 😉

alll.png

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

@KOGIEL_T 
A może po porostu nie chcą nam powiedzieć?
Konto/konta jeszcze jakiś czas będą aktywne, a potem nagle znikną, bo ktoś kogoś zamknie.
A my się nie dowiemy.

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

Firma Elrecykling oznacza "WSZYSTKIE" sprzedawane produkty jako uszkodzone..

Czytaj dalej.. 

" Ram nie testowany. Sprzedawany tak jak widać na zdjęciu

Powyżej znajduje się wyszczególniony w punktach opis wad i problemów sprzedawanego przedmiotu.

Nasze procedury testowe dla tej kategorii obejmują sprawdzenie, czy przedmiot działa, czy nie.

Jeśli działa podczas testu, odnotujemy to.

Jeśli nie działa podczas testu, odnotujemy to."

Oni nie sprawdzaja ich bo im sie nie chce tego robic. Sprzedaja jako uszkodzone, jak dziala to dziala, jak nie to zonk. Wszystkie te ramy sa zdemontowane z jeszcze dzialajacych lub uszkodzonych laptopow sprzedawanych odzielnie na innych licytacjach.

Zwroic nie mozna (a jak sie juz uda to odeslanie ich do Danii..).

Kupiles jako uszkodzony i kasa w bloto. 

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

Untitled1.jpg

Finalnie ram sprzedany za 74 zl.. LOOL.  

Osobiscie nie widze w tych licytacjach logiki, kupowanie potencjanie uszkodzonego ramu z demontazu za 74zl+ wysylka 25zl, a do wiekszej ilosci i tak do kazdej zakupionej sztuki dolicza 25zl.. Nowe ze sklepu beda za podobna cene. Po obserwacji tych licytacji przyjolem ze kazdy nick konczacy sie cyfra, typu 1...5, c...7, p...1 i podobne to prawdopodobnie sa "boty" podbijajace cene. Pracuje w prazy informatycznej.. Pokazalem pare takich ofert znajmum serwisantom.. Wszyscy jednoznacznie opisali te licytacje.. "Poj***lo ich". Przepraszam tu za moj (ich) francuski, ale nie da sie tego delikatnie opisac.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@elmo_kamill  dałem Ci już link jak działają aukcje, to nie są żadne boty, po co ktoś by przebijał swoje aukcje, żeby płacić więcej prowizji🤔 widzisz tu gdzieś logikę😋

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

No wlasnie nie widze tym logiki. Dlatego zaczolem ten watek, bo dzialanie niektorych kupujacych wystepujacych w duzej ilosci licytacji z podobnym mechniazmem licytacji zwrocilo moja uwage. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@elmo_kamill  tak właśnie działa mechanizm licytacji, dajesz swoją cenę maksymalną i idziesz pić piwko, a Allegro samo będzie za Ciebie podbijać cenę do Twojej wartości maksymalnej, jeśli dasz 100zł, a inny licytujący da 30zł, to jemu się wyświetli, że go przebiłeś, jak on za chwilę da 40zł, to znów dostanie informację, że go przebiłeś itd..., a ty w Tym czasie możesz oglądać film i popijać chipsy piwkiem😉

Jedyne co tu jest dziwne, to wysokie ceny za uszkodzony towar z wysyłką z Danii, ale dopóki nie łamią regulaminów Allegro, to oni nie mogą nic zrobić z tym procederem

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

Wiem jak dziala mechanizm licytacji.. Ale jak wchodzisz na dopiero dodana licytacje i na niej juz jest 1..5 z cena 1zl.. i w podonej tego samego produktu od tego samego sprzedawcy kolejno tez wystepuje 1..5 to cie zaczyna to zastanwiac, po czym jak tylko zalicujesz na 2z i przelicytujesz tego 1..5 to prawie od razu podlacza k...b i cie przelicytowuje.. A w innych licytacjach tego samego produktu jak jest sam 1..5 to do niej juz nie podlacza k...b. Dziwne..

Ale jesli 1..5 jest botem to dostaje info ze zostal przebity, po czym wysla kolejnego bota by przebil ta oferte, a potem kolejnego po przekroczeniu koejnej kwoty przebicia co ok 20zl, a potem kolejnego. Dodatkowo dzialo to sie to w ktorkim czasie w 1szym dniu z 6 dni licytacji.  Dzialanie takie wskazuje na funkcjonowanie botow. 

Testowalem to i potwierdzilo sie takie zachowanie w kazdej nowej dodanej licytacji w ktorej wystepowal juz np 1..5. Co prowadzilo do tego ze dalsze uczestnictwo w takiej licytacji nie mialo najmniejszego sensu. Bo jesli udalo ci sie ja wygrac, to wiekszosi przypadkow z mocno zawyzona cena. 

I tu podaje przyklad z dziwnego dzialania... ktore po raz kojeny zaobsewowalem i testowo zalicytowalem w dwoch losowych licytacjach (moj nick e...l) Zobacz te oferty i sam sie przekonaj, zalicytuj w ktorejs licytacji gdzie wystepuje TYLKO 1..5... 

https://allegro.pl/uzytkownik/Elrecycling?string=5%20Sztuk%202%2C5%22%20HDD%20250GB&order=t

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@elmo_kamill  tutaj 1..5 dał 1zł 15 maja, potem Ty dałeś 2zł 16 maja, następnie ja dałem 8zł 17 maja i nagle k...b dał 9zł 16 maja😉 , czy myślisz, że to jakiś cud🤔

obraz_2025-05-17_020611254.png

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

Napisałem... 

"... zalicytuj w ktorejs licytacji gdzie wystepuje TYLKO 1..5" a ty zalicytowales w tej w ktroej byl juz k...b, rece opadaja.

Tu przyklad licytacji gdzie jest tylko 1...5, po tym jak zalicytujszesz powinien pojawic sie k...b.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@elmo_kamill  Jeżeli podejrzewasz działanie botów to właściciel botów może być tylko jeden.  Oczywiście mogę sobie  wyobrazić  jakiegoś użytkownika posiadającego stado botów ale wiem z własnego doświadczenia że Allegro takie nowe logowania dokładnie sprawdza testuje.

Więc nierealne chociaż nigdy nic nie wiadomo...

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@elmo_kamill  Zawsze jest jakaś logika mimo że jej nie dostrzegamy.

Kiedyś brałem udział w licytacjach, chciałem coś kupić.  Niestety w końcu kupiłem normalną ofertę bo  oferty licytacji dziwnym trafem zawsze kończyły wyżej niż  oferty kup teraz.

Szybko skojarzyłem komu na tym najbardziej zależy i nie drążyłem już więcej tematu.

Obecnie też dostrzegam sens takich licytacji.  Komuś bardzo zależy na ilości, na  wysokości kwot licytacji mimo że pozornie nie przynosi to żadnego pożytku.

Statystyki są bardzo ważne a może jeszcze jakieś inne powody...

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

A tu kolejny przyklad podbijania ceny przez "boty" c...2 i c...9... kazdy normalny zainteresowany wycofal sie dawno temu..

Untitled2.jpg

https://allegro.pl/oferta/acer-ferrari-one-200-2261426-17506884631

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#18 Luminarz#

@elmo_kamill Odnoszę wrażenie, że cierpisz na nadmiar wolnego czasu 🙂 Zgłosiłeś problem, Allegro nie widzi tam nic podejrzanego, to co Ci przeszkadza, że ktoś drogo kupuje?

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#7 Wielbiciel#

Moj czas.. moja sprawa. Jak nie masz niczego konstruktywnego do dodania w dyskusji to sie w niej nie wypowiadaj. A co w tym zlego ze zglaszam potencjalnie nieutrzciwych kupujacych ktorzy winuduja cene sprzedazy a potem za to nie placa przy okazji odbierajac mozliwosc licytowania utrzciwym kupujacym. Po moich zgloszeniach Allegro usunelo pare licytacji co potwierdzilo ze cos z nimi bylo nie tak. Samo Elrecycling tez zweryfikowalo wiele licytacji i zablokowalo nieutrzciwych kupujacych windujacych ceny licytacji i nieplacenie za nie po licytacji. 

Widze ze chyba bardzo Ci przeszkadza zwykla utrzciwosc. A ktorej jest co raz mniej u ludzi.

oznacz moderatorów