anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Polak z firmą w U.K. sprzedaje chińskie produkty na Allegro.pl. Magazyn? ma w PL.

nantri_01
#10 Popularyzator

Zacznijmy od tego że U.K. nie jest w U.E. -obowiązują międzynarodowe warunki sprzedaży INCOTERMS. 

Polak(chyba) zarejestrowany jako Firma w U.K. sprzedaje na Allegro.pl  chińskie części zamienne do aut z wysyłką 24godz- dostawa z U.K. w takim czasie jest nierealna a więc jest jakiś skład w P.L. czy zarejestrowany - Sprzedawca zbył milczeniem . Podał w  danych swój adres i dwa numery telefonów - polski (bez+48) oraz angielski (+44). Jest faktura bez VAT - wrzucona do kartonu z zakupioną częścią - adres sprzedawcy nie jest tym samym co na fakturze a faktura BEZ PODPISÓW i pozostałych wymogów wynikających z INCOTERMS - wady prawne. Przedmiot wysłany z POLSKIEGO miasta, nadana na POCZTEX, numer sprzedawca podał w dyskusji- otworzyłem paczkę i zobaczyłem "dokument sprzedaży" -   brak informacji  o odprawie celnej i uiszczonych opłatach przez Sprzedawcę. Zgłoszony ZWROT. Sprzedawca za punkt zwrotu wpisał U.K. "za potwierdzeniem odbioru" a w dyskusji dodał: wszelkie opłaty celno-skarbowe ponosi zwracający... Dodatkowo - gdy wysyłał to życzył sobie aby natychmiast po dostawie postawić mu PLUS...Jakie jest wasze zdanie?

?

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja mówię, że należy zapoznać się z ofertą przed zakupem. Pasuje to kupuje nie pasuje to szukam gdzie indziej.

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

Nie na temat -"pasuje nie pasuje" - NIE WSZYSTKO było ujawnione - piszę o ZASADACH sprzedaży zgodnych z obowiązującym prawem - takie trudne?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nantri_01 GB niby poza UE ale na specjalnych warunkach i sprzedaż ma na tych samych zasadach co przed wyjściem bez cła

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

Nawet gdy cło = ZERO - procedury celne muszą być wykonane, muszą zaistnieć wszystkie czynności zapisane w INCOTERMS a także sprawy dopuszczeń, certyfikatów, pochodzenia  i t.p. wymagane na obszarze celnym U.E.

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

Warunki współpracy handlowej U.K. - U.E. w linku: https://granica.gov.pl/brexit.php

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nantri_01  1. "z wysyłką 24godz" > to jest czas wysyłki od momentu zamówienia, a nie czas dostawy

2. "a więc jest jakiś skład w P.L. czy zarejestrowany - Sprzedawca zbył milczeniem "  > to tak jakbyś kupił coś od firmy w Polsce i zażądał podania adresu hurtowni z której pochodzi towar > to jest informacja niejawna

3. "brak informacji  o odprawie celnej i uiszczonych opłatach przez Sprzedawcę." > a do czego Ci te informacje > jeżeli nie Ty ponosisz te opłaty, to nie powinny Ciebie obchodzić

4. "Sprzedawca za punkt zwrotu wpisał U.K." > chińskie firmy też mają magazyny wysyłkowe w PL, a adres zwrotny jest podany do Chin > to normalka

5. "Przedmiot wysłany z POLSKIEGO miasta, nadana na POCZTEX," > ja czasem zamawiałem coś z Ali******* > najczęściej dostawałem numer Pocztexu z nadaniem w Komornikach > dopiero po przekroczeniu granicy

6. "a w dyskusji dodał: wszelkie opłaty celno-skarbowe ponosi zwracający..." > jak najbardziej prawidłowo

7. "adres sprzedawcy nie jest tym samym co na fakturze " > nie musi być > pierwszy może być miejscem gdzie jest zarejestrowana firma, a drugi miejscem gdzie jest prowadzona sprzedaż

Podstawowe pytanie > nie zapoznałeś się z treścią oferty i z warunkami zwrotów przed zakupem? > jak dla mnie to Twój wpis jest próbą "szukania dziury w całym" > maskujesz to  INCOTERMS > rzekomym dbaniem o porządek prawny

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

Zadajesz pytania nie mające żadnego odniesienia do PRAWA - rozumieć? Dostajesz przesyłki z POCZTEX PO odprawie celnej - TU taka NIE ZAISTNIAŁA. Poczta Komorniki wykonuje procedury celne - czaisz temat? Ciekaw jestem podejścia celników U.K. gdy po otwarciu paczki wezmą do ręki coś co ponoć jest dokumentem sprzedaży owej firmy z U.K. Jako ciekawostka: data wysyłki przez POCZTEX jest IDENTYCZNA z datą na tzw INVOICE znajdującym się w paczce... Nie masz wiedzy w obrocie EXPORT - IMPORT. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nantri_01 To Ty nie bardzo " rozumieć" > dostaję zamówiny towar spoza UE bez żadnych dokumentów celnych > co mnie one obchodzą (Ciebie też nie powinny) skoro nie płacę > jak dla mnie to próbujesz komuś dowalić bez żadnych podstaw > to wszystko co piszesz to tylko domysły, które usiłujesz podeprzeć rzekomym "dbaniem o praworządność"

Martwisz się o "Ciekaw jestem podejścia celników U.K." > napisz też do nich😂

Tu na AG już było mnóstwo "samozwańczych szeryfów" > 99% z nich już zniknęło👎

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

🙄...Jeszcze raz: POCZTEX Komorniki - tam jest placówka celna obsługująca drobne przesyłki np. z Chin a także INNYCH państw spoza U.E. Gdyby sprzedawca wysłał OD SIEBIE z U.K. to przesyłka trafiła by na urząd w  Komornikach.  Dalszy ciąg już poznałeś na swoim przykładzie. Temat wstawilem z myślą O TAKICH jak TY - IGNORANTACH a którym w jakimś momencie przyjdą płatności +grzywny za...resztę możesz zgadywać.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nantri_01  nie rozumiem Twojego problemu

Nie kupowałeś w UK. Kupiłeś na "polskiej " platformie, wysyłka z Polski. Co Ciebie interesują porcedury celne? 

Sprzedający prowadzac działalnośc w UK ma prawo mieć w Polsce magazyn i wysyłać z Polski, być moze towar już wcześniej w dużej partii przeszedł procedure celną ......

Jełśi kupujesz u chinczyka który wysyła z polskiego / europejskiego magazynu przecież wygląda to dokłądnie tak samo. Firma chinska ale konsument nie widzi żadnej procedury celnej bo sprzedawca już wcześniej dokonał wszelkich formalności .....

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

😄🤣🙄...Nic nie rozumiesz i BZDURY klepiesz. Ma prawo mieć magazyn - ZGŁOSZONY i ZAREJESTROWANY w P.L.ON go NIE MIEĆ. Dokument sprzedaży - wystawia się z adresem SIEDZIBY a nie lokalizacji magazynu - on rozumieć niuans? Chińczycy też mają SKŁADY - ZARESTROWANE w U.E. i z tych składów też wysyłają do kupujących - ZAREJESTROWANYCH w Unii Europejskiej. Wymienione 150€ dotyczy WYŁĄCZNIE zakupów konsumenckich i obejmuje kraje zarejestrowane w WTO - rozumieć? Gdy kupuje FIRMA to zwolnienie z ceł = ZERO. INCOTERMS pozostawiam - zbyt trudne dla tych co NIGDY nie wykonywali EXPORT - IMPORT.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nantri_01  no i tak to sobie tłumacz... moża Ci bedzie lżej na du....szy

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

Ja sobie nie tłumaczę - piszę co mówi polskie i unijne PRAWO. Jak kogoś PRAWO NIE INTERESUJE to w jakimś momencie prawo NIM się zajmie.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nantri_01 No to jeszcze raz > "więc jest jakiś skład w P.L." > czyli wysyłka była z PL > to po diabła odprawa celna? > IGNORANTEM to jest ten, co nie czyta opisu aukcji i zakładek > a potem jest "uprzejmie, aczkolwiek ze wstrętem donoszę"

A tak dla znawców prawa > Cło na towar z Chin obowiązuje od wartości 150 euro > okazjonalne przesyłki nie podlegają opłatom > "którym w jakimś momencie przyjdą płatności +grzywny za...resztę możesz zgadywać" > nie strasz, nie strasz bo się zes... nuu zbudzisz > na mnie też doniesiesz bo Ci się przeciwstawiłem

Jak dla mnie to > [edycja]

Powodzenia w dalszym pisaniu bredni > dla mnie temat jest zakończony > nie będę kopał się koniem > to mój ostatni wpis > resztę "olewam ciepła laminarną strugą" > enjoy

oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

🙄...

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

nantri_01
#10 Popularyzator

🙄...

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@nantri_01

Po pierwsze Pocztex to wyłącznie przesyłki krajowe nadane w Polsce i doręczane w Polsce. Nie ma możliwości wysłania Pocztexu do lub z innego kraju.

Po drugie. Wysyłka z innego kraju może być realizowana przez pośrednika. Sprzedawca wysyła towar do pośrednika w Polsce, ten rozlicza cło i VAT, a następnie wysyła towar do odbiorcy końcowego (jest to oddzielna przesyłka). W ten sposób kupujący otrzymuje przedmiot z magazynu w PL.

oznacz moderatorów