anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Powrót do konta prywatnego

wiewior7777
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry!

Przedwczoraj otrzymałem od Allegro maila dot. konta biznes, kliknąłem w button chcąc dowiedzieć się szczegółów i bum! - moje konto prywatne od kilkunastu lat bez żadnego dodatkowego potwierdzenia z mojej strony staje się kontem firmowym w dodatku z jakimiś losowymi danymi firmowymi i po kontakcie z supportem dowiaduję, że jest to jakoby zmiana nieodwracalna.

Szczerze mówiąc, brzmi to dla mnie jak scam, którego celem jest wciąganie ludzi w to konto biznesowe. Nadmienię, że od jakichś 10 lat nie sprzedałem nic przez to konto, jedynie kupuję. Widziałem już podobne wątki na forum i poziom mojego rozsierdzenia jest bardzo wysoki ze względu na:
1. dokonywanie nieodwracalnych zmian w koncie po kliknięciu w button z maila (bez jakichś dalszych operacji z mojej strony),
2. wpisanie mi jakichś losowych danych firmowych - często kupuję na fakturę i te dane, które mi wrzuciło allegro nawet nie są tymi danymi, na które robiłem zakupy,
3. odpisywanie z formatki o AML, czyli poświęcenie na sprawę około ćwierć sekundy.

Czy znacie jakieś ścieżki, którymi mogę wrócić do konta prywatnego?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Można komuś założyć konto firmowe z danych z kapelusza, nie przecież przechodzi to weryfikacje i takie konto powinno zostać niezweryfikowane, o co chodzi "moderatorzy", wyjaśnijcie proszę takie niedorzeczności jeżeli tak było. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Wyglada to na jakies przejecie konta przez hackera a nie allegroi powrot na prywatne jest nieodwracalny 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Nie masz do końca racji. Przy kontach na których  nie było sprzedaży mają taką możliwość. parę razy widziałam jak moderacja się tym zajmowała. Chociaż fakt, ze nigdy nie pisali jak to się skończyło. Wszystkie zgłoszenia odrzucają tam gdzie była sprzedaż firmowa.  @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

wiewior7777
#8 Zapaleniec#

Nie, nie - tutaj nie mam żadnych wątpliwości, że zmiana nastąpiła po moim kliknięciu w button w mailu. Mail jest zresztą taki sam, jak dostaję od wielu miesięcy od allegro, po prostu pierwszy raz się skusiłem, żeby kliknąć.

Mój problem polega na tym, że nie jest to w żadnym momencie zaznaczone, że zmiana następuje po kliknięciu w button i jest nieodwracalna. No i jakieś dane nie wiem skąd do tego.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Pierwsze co to nalezy sprawdzic czy to mail od allegro byl u moderacji

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@wiewior7777 to była wiadomość e-mail od nas, a po kliknięciu przycisku "Dołącz do Allegro Business" nastąpiła zmiana konta. Widzę, że prowadzisz już z nami korespondencję e-mail w tej sprawie, poczekaj aproszę na naszą odpowiedź w sprawie nr 38956355

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@la_nika  To naprawdę dziwaczne, chore  rozwiązanie, to chyba jakieś nieporozumienie, albo u was totalny bałagan panuje  albo ktoś zupełnie nieobeznany zajmuje sie takimi tematami.

Firmy nie otwiera się kliknięciem, nawet w najprostszej wersji musi być regon, NIP,  jakieś informacje o profilu działalności etc...

Klikając  "Dołącz do All Business" można rozpocząć procedurę zmiany konta, ale nie powinno zostać zmienione konto dopóki użytkownik nie wypełni wszystkich warunków, łącznie z weryfikacją.

Bardzo wam musi zależeć na ilości firm, nawet fikcyjne, lipne konta się liczą,  wszystko jedno jak byleby więcej.

Napiszcie oficjalnie że potrzebujecie więcej kont firmowych, może nawet je założę takie lipne jeśli dobrze zapłącicie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@br. Zawsze mnie to zadziwia jak często banalne rzeczy nie są możliwe do wykonania na allegro (i nie tylko).
W 1969 roku ludzie wylądowali na księżycu a w 2023 roku allegro nie może cofnąć zmiany rodzaju konta którą to zmianę można wykonać wcześniej jednym kliknięciem.

Sprawę trzeba konsultować, zgłaszać, marnować czas i nerwy... 🙈

oznacz moderatorów

wiewior7777
#8 Zapaleniec#

Gdybyż tylko część czasu przeznaczonego na pisanie "poczekaj cierpliwie na odpowiedź" była przeznaczona na faktyczne rozwiązanie skądinąd prostego ticketu (jak sądzę, jest to dosłownie jedno kliknięcie), wszyscy bylibyśmy bogatsi o sporo czasu 😫

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@wiewior7777  Daj sobie spokój, nie psuj sobie świąt. Załóż nowe zwyczajne konto a o tamtym koncie zapomnij. To najprostsze rozwiązanie, a Allegro zyska dwie pieczenie: dodatkowa fikcyjna firma i dodatkowy użytkownik prywatny.

oznacz moderatorów