anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z towarem (okazał się uszkodzony)

nemezis20101
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry,

Zakupiłem na zwykłym allegro komputer stacjonarny; miał być używany oraz sprawny; kupiłem go od sprzedawcy prywatnego; na koncie ma napisane że nie przyjmuje zwrotów, gwarancji, ani rękojmi i że mogą wystąpić wystąpić wady ukryte za które też nie odpowiada. Jednakże kupując ten komputer było napisane, że jest sprawny, a okazało się, że nie działa; czy sprzedający może nie zwrócić mi pieniędzy? Utworzyłem dyskusje i czekam na odpowiedź, ale co mogę uczynić w tej sytuacji?

Z góry dziękuję za pomoc 

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Czekaj na rozwój dyskusji ,ale sprzedawca prywatny tak jak zaznaczył nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów . Reklamację z tytułu rękojmi powinien jednak rozpatrzyć ale nie musi jej uznać.

oznacz moderatorów

nemezis20101
#8 Zapaleniec#

Nawet jak było zaznaczone w aukcji, że jest sprawny; a okazał się nie sprawny. To ja mogę wszystko tak sprzedawać, jako sprawne; Dziwne to wszystko 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

Pewnie sprzedawca będzie pisał, że wyłączył rękojmię, więc za nic nie odpowiada, tak jak było np. w tym przypadku: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/sprzedaj%C4%85cy-o-allegro-lokalnie/prosz%C4%99-spo%C5%82eczno%C5%...

Czekaj na rozwój sytuacji, allegro powinno trzymać twoja stronę 🙂

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@nemezis20101  To po kiego grzyba taki szmelc kupowałeś. Takie coś mogą kupować tylko użytkownicy którzy  ryzykują że samodzielnie naprawią bo cena jest odpowiednio niska.

Wyłączenie rękojmi to informacja że przedmiot jest złomem.

Teraz możesz tylko możesz zgłosić problem poprzez Allegro. Kliknij  "Moje zakupy" znajdź ten   nieszczęsny zakup  i zaznacz opcję "Zgłoś problem z zakupem"  Tam opisz problem, raczej nic nie wspominaj o wyłączeniu rękojmi lecz że oczekiwałeś sprawnego komputera. Domagaj się wymiany na sprawny lub naprawy albo zwrotu pieniedzy.

Ważne jest że deklarował sprawność komputera. więc niech go usprawni lub zwróci pieniądze. Tego się trzymaj.

Czy coś uzyskasz nie wiem ale próbować trzeba.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@br. Nie powiedziałbym, że wyłączenie rękojmi to informacja, że sprzęt jest złomem. Normalne jest, że osoba prywatna sprzedając używaną rzecz, która w każdej chwili może się zepsuć, nie chce za nią odpowiadać przez 2 lata. Zakup używanej rzeczy wiąże się z ryzykiem, że coś się za jakiś czas może zepsuć. Inna sprawa jak ktoś to wykorzystuje do bezkarnej sprzedaży towaru niezgodnego z opisem.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@vonNogay  Zgoda, nie musi być złomem lecz istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo że złomem jest.  Gdyby sprzedający chciał mieś spokój w przyszłości ograniczyłby rękojmię powiedzmy do 14 dni lub miesiąca. Ponieważ wyłączył całkowicie rękojmie liczy na to że się łatwo wykpi podczas próby reklamacji.

Allegro jako serwis powinno zabronić całkowitego wyłaczania rękojmi.

oznacz moderatorów

Client:104371448
#14 Krzewiciel#

Moze pochwal się co kupiles i za ile.

Znając życie połakomiłeś na tanioche licząc, że bedzie all ok a tymczasem...sie przejechałeś.

To tak jak z paletami "nietestowanego" sprzetu ze zwrotów konsumenckich 😄
Wiekszosc badziewia jest niesprawna i zmasakrowana.
I sprzedaż tylko dla firm. Z wyłączeniem rękojmi/zwrotów/gwarancji i wszystkiego innego pdoobnego.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@Client:104371448 ale komp był sprzedawany jako sprawny, a nie nietestowany.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@vonNogay i mógł być sprawny a po transporcie stać się nie sprawny kodeks cywilny strona pozywająca ma udowodnić swoje racje w sądzie czyli przedstawić takie dowody by nie było wątpliwości że w momencie zakupu komputer był niesprawny 

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

@vonNogay    realia kolego są takie, ze komp moze sie odpalac, chodzic, dzialac np. pod Lunuxem ale jak sie bedzie probowalo postawic Windows to bedzie problem. Kiedys sie zajmowalem serwisem PC wiec mysle, ze co nieco wiem.

Komp dziala? No dziala. Sprawny? Sprawny. Tylko co z tego, ze np. swietnie chodzi pod MS-DOS 6.xx 😉

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:104371448  Kolego nie wprowadzaj zamieszania. Nie mówimy tutaj o instalowaniu innego systemu niż był na dysku lecz o głupim uruchomieniu istniejącego systemu. Komputer powinien sie po prostu uruchomić, przynajmniej ekran biosu powinien się wyświetlić albo "ekran śmierci"  ale jeżeli się nie uruchamia to co?

Czy to jest sprawny sprzęt?

Jak to nazwać?

ps.  oczywiście można sprawdzić czy w czasie transportu nie wysunęła się karta graficzna lub pamięci. Ale to są już czynności serwisowe. Czy kupujący ma prawo je wykonać?

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

@br.   moze cos mi umknelo ale autor tematu nie napisal co dokladnie nie dziala. "Nie dziala" to dosyc szerokie pojecie.

Mam zwykłą listwę zasilającą 5 gniazdek (bez włącznika) i... niektore gniazdka losowo nie dają zasilania 220V. Zwykła listwa...rozbieralem ją...od 2 lat nie wiem o co chodzi. Gniazdo nr 2 nie dziala, przepinasz wtyczke do gniazda 3 i dziala. Fenomen.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:104371448  Jeżeli cię to ciekawi co nie działa przecież możesz pojechać i sprawdzić.  Ja odnoszę się do informacji które podał autor wątku, jeżeli są  jakieś  nieścisłości to jest to problem pytającego.  Jężeli podał niewłaściwe informacje to dostał niewłaściwe  odpowiedzi.

Jego zakup, jego dyskusja.

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

@br.    byłem i właśnie wróciłem...nie otworzył drzwi... 😞

oznacz moderatorów

nemezis20101
#8 Zapaleniec#

Nie działa, pod tym względem że się uruchamia i jest czarny ekran, brak połączenia z monitorem; obecnie sprawa nadal trwa i sprzedający "próbuje" pomóc. Sprawdziłem wszystko i zostaje płyta główna, albo procesor. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Mimo wyłączenia a jak jest niesprawny powinieneś otrzymać pomoc.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@nemezis20101 niestety ale zakup konsument konsument nie chroni cię ustawa o prawach konsumenta, czyli zostaje kodeks cywilny a ten jasno określa że ciężar udowodnienia stoi po stronie pozywającej. Czyli to ty masz udowodnić że komputer był niesprawny w momencie sprzedaży a nie stał się niesprawny np podczas transportu lub przy pierwszym załączeniu u kupującego 

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

I...........................dlatego szalenstwem jest dla mnie kupowanie takich rzeczy na AL 😡

Albo konsoli PS5 bez papierów 200zl taniej niz w sklepie 😄

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

ludzie są dorośli nie można im zabronić robić głupich rzeczy

oznacz moderatorów