Dzień dobry.
Zakupiłem po raz kolejny wieszak na kombinerki na Allegro.
Wybrałem moje zakupy, chciałem kupić to samo ponownie, ale w innych ofertach tego przedmiotu trafiłem na niższą cenę u innego sprzedawcy, mianowicie ProuveOfficial
Przyszedł wieszak importowany z Chin, wykonany z blachy 0,8 mm zamiast 1,5 mm jak ten, który kupowałem wcześniej. Wieszak który otrzymałem był krótszy o 10 cm oraz miał mniejsze otwory.
W oryginalny wieszak mieszczą mi się rączki kombinerek takich samych jak na zdjęciach produktu.
Otwory w wieszaku, który otrzymałem są znacznie mniejsze i nie jestem w stanie włożyć tych narzędzi.
Zgłosiłem spór, odesłałem to dziadostwo i zgłosiłem błędne połączenie z katalogiem.
Oferta została zakończona.
Dzisiaj zauważyłem, że ich oferta nadal jest połączona z wieszakiem produkowanym przez Alfa-Car, który jest 2x cięższy i ma całkiem inne wymiary.
https://allegro.pl/produkt/wieszak-szeregowy-metalowy-na-narzedzia-14-miejsc-50-cm-85250fc3-fc87-44c...
Czemu Allegro nie robi porządku z oszustami? Zdjęcia w ofercie ProuveOfficial przedstawiają narzędzia Manusson, które nie mieszczą się nawet w oferowany przez nich wieszak.
To jest jeden przykład, ale takich sytuacji jest coraz więcej. Sprzedawcy importują towar z chin wykonany z cienkiego kiepskiego materiału, produkty mniejsze, mniej trwałe i wystawiają je podpinając się pod znane mi produkty polskie. Czy nie da się z tym zrobić porządku? Czemu widzę oceny produktów dodane przez kupujących oryginalny produkt w ofertach z kradzionymi zdjęciami? Czy jeśli ktoś kupi chińską podróbkę to w takim przypadku ocena którą doda będzie wyświetlona przy oryginalnym produkcie?
To samo Allegro łączy przedmioty. Często wystarczy że na zdjęciu jest podobny (a wymiarów zdjęcia nie oddadzą). Sprzedawca może co najwyżej zgłosić błędne połączenie z katalogiem i czekać na reakcję portalu.
To jest straszna luka. Sprzedawcy kradną zdjęcia przedmiotów, których nawet nie oferują. Nie ma tutaj mowy o przypadkowym połączeniu bo mają np. dołożone na zdjęciu dodatkowo kołki montażowe innej firmy niż sprzedający oryginał. Katalog allegro nie wkleja w PhotoShopie takich rzeczy.
To staje się strasznie irytujące. Coraz rzadziej korzystam z Allegro bo po prostu zaczyna dziać się tutaj to co na Temu czyli mnóstwo sprzedających teoretycznie ten sam produkt (te same zdjęcia) a faktycznie nigdy nie wiadomo co przyjdzie.
Allegro stało się śmietnikiem. System który miał gwarantować porządek jest rajem dla cwaniaków i oszustów żerujących na ocenach produktów wypracowanych przez innych sprzedawców.
Ktoś pracuje nad jakimiś zmianami w tej kwestii?
No jak zawsze w tym samym kierunku. Ostatnie osiągnięcie Allegrowego geniuszu to testy z ukywaniem opisów przedmiotów. Też Ci to nie potrzebne...xD Ich zdaniem...
@pecela wprowadzasz w błąd. To nie my łączymy ofertę z produktem a sprzedający. Faktycznie podpowiadamy możliwe połączenie (na podstawie parametrów produktu wprowadzonych przez sprzedawcę), jednak w razie złej propozycji sprzedający może zgłosić błąd.
@Syrena_zT gratuluję pozytywnego samopoczucia, zabawa w " to nie moja ręka" w najlepsze
zapomniałaś napisać, że zgłoszenie błędnego działania systemu i tak nie pozwoli na wystawienie oferty
nam serwis nie uwzględnił żadnego zgłaszanego błędu, więc sobie istniały lub istnieją dalej
masz przykład - pisałem już o tym tutaj na forum - i zgłaszałem błędy
niezwykle popularna kategoria - klawiatury arabskie
czy aby na pewno wszystkie klawiatury są tam arabskie?
produktyzacja allegro zmusza sprzedawców by tak wystawiali swoje produkty - ale czekaj @pecela przecież pisze nieprawdę bo jest inaczej 🙂
@RED ale to sprzedawcy tworzą produkty w katalogu. Chcesz powiedzieć, że Twoim zdaniem błędne łączenia wynikają z naszego łączenia czy też podpowiadania błędnych produktów. Nie ma przymusu takiego połączenia. Jeżeli podpowiadany jest błędny produkt można zgłosić błąd, jeżeli to nie zadziała można zgłosić się do nas, zweryfikujemy problem.
@Syrena_zT to już jest dezinformacja , takie pisanie
w ofertach z katalogu grzebie allegro i robi to nieustannie
treść opisów jest modyfikowana, zmieniana i poprawiana
widzę to jak wznawiam oferty - wyglądają zawsze inaczej
generalnie można zauważyć, że ofertom ubywa treści
tu też się nic nie dzieje
lub
tutaj
@Syrena_zT serio, lubię Was ale wprowadzasz w błąd, takie ostatnim tygodniem dostałem dwa maile 🙂 co śmieszne zmieniliście mi na inne rozmiary, oraz połączyliście z ofertą o innej ilości, a przed oddaniem połączyłem to poprawnie !!!
@piotrekjedrzejak tu masz dowód że nie zawsze sprzedawca źle łączy 😄
|
|
|
|
|
@piotrekjedrzejak przykro mi, że otrzymałeś towar niezgodny z opisem. Czy potrzebujesz naszej pomocy w kwestii rozwiązania tej sprawy ze sprzedawcą?
Jeżeli chodzi o błędne połączenie oferty z produktem w katalogu, w widoku oferty masz możliwość zgłoszenia błędnego połączenia. Jeżeli wykryjemy różnice mięczy ofertą a produktem rozłączymy je. Natomiast muszę zaznaczyć, że weryfikacja przebiega na podstawie danych wprowadzonych w ofercie przez sprzedawcę, nie mamy dostępu fizycznego do produktu.
Teraz chciałbym wiedzieć czy oceniając produkt, który kupiłem jak był jeszcze połączony z oryginałem, ocenę dostanie ten oryginał czy odłączona już podróbka?
Czy sprzedawca może sobie dalej handlować czymś czego nie przedstawiają zdjęcia w jego ofercie?