anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Produkt niezgodny z opisem

fudzi666
#7 Wielbiciel

Na portalu aukcyjnym kupiłem telefon jako "nowy" a po dostarczeniu przez kuriera okazało się  że pudełko nie było fabrycznie zapakowane i jego wygląd wskazuje na mocne zużycie. Plomby są i wyglądają na odklejane i nie trzymają tak mocno jak powinny (samoczynnie się odklejają). Telefon też nie jest fabrycznie zapakowany po czym możemy wnioskować, że był używany. 

Zadzwoniłem na infolinię sklepu i zgłosiłem problem. Utworzyli zgłoszenie i po 2 dniach przesłali mi propozycje rozwiązania problemu poprzez kod rabatowy i zostawienie przedmiotu. Nie zgodziłem się ponieważ kupiłem telefon nowy i taki chce otrzymać albo zwrot kosztów. 

I teraz pytanie brzmi czy mogę po prostu zwrócić produkt przez allegro (minęło 3 dni) czy muszę czekać na kolejne decyzję ze strony sklepu?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fudzi666  złóż reklamacje, jako produkt niezgodny z umową, w szczegółach zakupu kliknij tutaj:

KOGIEL_T_0-1762452415600.png

oznacz moderatorów

fudzi666
#7 Wielbiciel

A to że wcześniej kontaktowałem się ze sprzedającym nie będzie traktowane jako zgłoszenie reklamacji??

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fudzi666  prawnie tak, ale dla Allegro lepiej będzie jeśli zrobisz to w ten sposób

oznacz moderatorów

fudzi666
#7 Wielbiciel

No to działam. Dziękuję za odpowiedź 🙂

oznacz moderatorów

fudzi666
#7 Wielbiciel

Witam. O to ciąg dalszy mojej przygody.

Złożyłem reklamację poprzez allegro zwrot kosztów i odpisali mi z firmy ze jest już jedno zgłoszenie prowadzone i nie może się przychylić do mojej prośby.

Myślę okey poczekam.

Dzisiaj otrzymałem drugi telefon i pudełko było nie zafoliowane ale niby zaplombowane.

Po otwarciu telefon tez był w oryginalnym opakowaniu.

Po włączeniu i sprawdzeniu baterii okazało się ze ma już 4 cykle ładowania i pierwsze użycie było w październiku. Może to oznaczać ze telefon był już używany?

Pierwsze użycie telefonu nie powinno być dzisiaj i zero cykli ładowania?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fudzi666 O takie rzeczy pytaj producenta. 

oznacz moderatorów

fudzi666
#7 Wielbiciel

Wysłałem maila zapytaniem do przedstawiciela producenta w Polsce z zapytaniem jak to wygląda przy nowych produktach.

Dziękuję i pozdrawiam.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@fudzi666 no a jak bez ladowania energia znajdzie się w baterii otwieranego z zaplombowanego pudełka telefonu? Jakoś tą baterię muszą naladować i jest ona sprawdzana na fabryce np czy laduje się tak samo i tyle samo energii pomieści etc inne parametry bo telefony przechodzą na wyrywki kontrolę jakości. Tu musiałbyś spradzić kiedy było nie 1 a 2 odpalenie telefonu bo akurat ten wyrywkowo mógł przejść weryfikację i być raz odpalony na fabryce

oznacz moderatorów

fudzi666
#7 Wielbiciel

Dobrze ale jak moja żona kupiła nowy z tej samej firmy to miała "0" cykli ładowania. Czyli jakoś się jednak da naładować ten akumulator. Dlatego się zapytałem. 

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

@fudzi666 dostałeś drugi telefon bez zwrotu pierwszego? fajnie. Też tak chcę.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

A jeśli tego też nie zechcę to może trzeci wyślą?

oznacz moderatorów

fudzi666
#7 Wielbiciel

Kurier dostarczył druga paczkę a pierwszą zabrał. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

lubię takie problemy - co było pierwsze jajko czy kura?

a co byś napisał gdyby w pudełku nie było telefonu?

że to wina sprzedawcy bo nie sprawdził czy jest

a jakby sprawdził to telefon używany

jak bateria wyładowana, to długo leżakowany

podsumuję to tak - rościsz sobie prawo nabyć od sprzedawcy produkt, co do którego stanu ma być nieświadomy i ma jednocześnie za tą nieświadomość odpowiadać

nowy nieużywany fabrycznie zapakowany - jak sprzedawca ma sprawdzić czy działa?

a to jest jego przecież podstawowa właściwość

jak pójdziesz kupić samochód spalinowy, nowy - żądaj by był bez przebiegu, paliwa i płynów

oznacz moderatorów