Wpisałam negatywny komentarz zawierający prawdziwe informacje co oznacza, że jest to dozwolona krytyka. Sprzedający grozi mi, że jeżeli do 01.09 nie usunę komentarza to skieruje sprawę do sądu z powodu naruszenia dóbr osobistych.
To chyba jest informacja a nie groźba. Najwyżej sprawa trafi do sądu i tam będziesz udowadniać swoje racje. W takim wypadku to Ty będziesz zmuszona do udowodnienia, że komentarz jest zgodny ze stanem faktycznym.
@Client:85078097 To nie groźba tylko wymóg formalny jeśli sprzedający faktycznie będzie chciał oddać sprawę do sądu.
Jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia i komentarz jest zgodny ze stanem faktycznym to nie musisz go usuwać.
Niech kieruje, nie martw się jak komentarz jest zasadny, obiektywny i nie obraża, setki takich "gróźb". ma prawo ale nic z tym nie zrobi.
Ale tu nawet nie ma opisanej sprawy i tego komentarza, o czym ty mówisz?
Zamówiłam piasek dla kota 8 x 5kg. Piasek był zachwalany przez sprzedającego jako zbrylający. Do kuwety wsypałam 2 opakowania piasku drobniutkiego (wyglądał jak piasek na plaży). Następnego dnia miałam w kuwecie wielką śmierdzącą plażę. Piasek się nie zbrylał. Zakup kosztował mnie 51,92 zł (z kosztami wysyłki 79,90 zł). Zwróciłam 6 opakowań i opłaciłam kuriera 19,99 zł. Sprzedający oddał mi 25,96 zł. Mój komentarz to " Piasek zapakowano w foliowe zgrzewane opakowania. Na opakowaniach brak jakichkolwiek informacji tzn. nazwy produktu, nazwy producenta...Na Allegro wpisano, że piasek zbryla się co nie jest prawdą. Uważam, że nie jest to wiarygodny sprzedawca".
@Client:85078097 Informacja o właściwościach zbrylających jest podana tylko w parametrach, w samym opisie jej nie ma. To jest produkt konfekcjonowany przez sprzedającego, dlatego jest spakowany w zwykły worek bez oznaczeń. Wielu sprzedających tak robi. Nie musi to świadczyć o "niewiarygodności" sprzedawcy.
Mnie interesuje bardziej, dlaczego sprzedający zwrócił Ci kwotę za 4 worki, skoro odesłałaś 6. Czy uzasadnił to jakoś? Jeśli nie było żadnego powodu do potrącenia (np. piasek z dwóch worków wysypał się w czasie transportu), powinnaś otworzyć dyskusję i domagać się zwrotu pozostałej kwoty.
Co dokładnie zaznaczyłaś w formularzu zwrotu?
@Client:85078097 To zdjęcie z pewnością wprowadza w błąd, skoro na worku nie ma żadnych oznaczeń:
Sprzedający sam musiał dodać ten produkt do katalogu, więc odpowiada za podane parametry. Jeśli piasek się nie zbryla, to jest niezgodny z umową. Miałaś prawo napisać o tym w komentarzu.
Powinnaś była zgłosić reklamację, a sprzedający powinien był dokonać wymiany na towar zgodny z umową lub zwrócić Ci pieniądze. W przypadku reklamacji musiałby również ponieść koszt odesłania.
Dodatkowo możesz też zapytać o w/w atest tj. jego odpis
Z doświadczenia wiem, że takie atesty sprzedawcy doklejają sobie do aukcji dla większej wiarygodności ale prawda może być zgoła inna 🙂
Powiem lepiej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higeny, nie zajmuje się atestowaniem produktów przeznaczonych dla zwierząt.
A jeżeli o piasek, to np. atest musi mieć piasek do piaskownic w których bawią się dzieci.
@Client:85078097 To nie jest groźba tylko informacja o zamiarze podjęcia kroków prawnych > sprzedający ma do tego prawo