Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
"Jak sie nie narobic a szybko zarobić - czyli o przekrętach na allegro cd."
Poniżej opisany proceder jest obserwowany przez nas od kilku lat. Przykładowe konto w serwisie:
https://allegro.pl/uzytkownik/Oficjalny-sklep- (allegro?)
Konto powstało w listopadzie, komentarze zbierane doładowaniami play za 5zł, po m-cu sprzedawca posiada nawet znaczek Super Sprzedawca!.
Tuż na początku sezonu świątecznego wystawiane są m.in „włoskie, ręcznie robione, pokryte 18k złotem bransoletki” o realnej wartości 10-20zł i zegarki Svarowskiego za 15zł na kilku kontach sprzedawcy, w cenach kilkunastokrotnie zawyżonych 159zł-299zł. Kupując u samego sobie pomiędzy kontami na początku grudnia, oferty sprzedawcy zostają wypozycjonowane na samą górę trafności w danej kategorii, tak, aby każdy kto szuka prezentu dla bliskich szybko "wpadł w sidła".
Oczywiście od razu po sezonie oferty znikają gdyż zaczynają się pojawiać realne komentarze i płacz oszukanych użytkowników.
Kolejne przykładowe konta: (z których następuje wymiana sprzedaży w celu zwiększenia popularności ofert)
https://allegro.pl/uzytkownik/luxmenpl
https://allegro.pl/uzytkownik/Oficjalny-sklep-
https://allegro.pl/uzytkownik/GoldenCompany
A tak wygląda przykładowy produkt sprzedawany na tych kontach:
Numer oferty: 11465651961
Numer oferty: 11455635874
Numer oferty: 11414419565
Numer oferty: 10507608704
Te włoskie ręczne wyroby pokryte 18k złotem można nabyć w cenie 12zł na chińskim portalu [edycja]
Serwis Allegro pomimo zapisu w swoim regulaminie, iż takie praktyki skutkują zawieszeniem konta a nawet wiecznym banem to na każde nasze zgłoszenie odpisuje jedynie: podjęliśmy stosowne działania a włoska ręczna robota z 18 karatowym złotem jak wisiała, tak wisi nadal kusząc potencjalnych klientów i powiększa zysk serwisu z prowizji od sprzedaży. Nie liczą się ani sprzedawcy którzy latami mozolnie budują uczciwie pozycje swoich ofert, ani fakt, że treść oferty nijak się ma do realiów i klient otrzyma całkiem inny produkt niż opisywany przez sprzedawcę.
Podsumowaniem niech będzie ostatni komentarz „klienta-emeryta” na wskazanym, przykładowym koncie sprzedawcy
"Dostarczona od Pandora Charms Beads BRANZOLETKA jest wręcz śliczna , boska i fantazyjna a ilość cyroknii Swarovskiego aż kłuje w oczy. Przeznaczona jest na prezent dla żony z okazji okrągłej 50 -tej rocznicy ślubu, która za niewygórowaną cenę niemal wymiata i rządzi uczuciami to wręcz sztosik. (sztosik często się pojawią w komentarzach na tych kontach wiec widać, że to ulubione słowo "sprzedawcy-jubilera") To prestiżowy prezent dla małżonki z mojej emerytury. Przesyłka z tymi ślicznościami i cudeńkami dotarła zaledwie po 2 dniach . To wręcz SUPER - BAJER ... Brawo niech inni biorą z Was przykład !!!"
Tak więc jak nie wiecie jak szybko, bezkarnie zarobić kilkanaście tysięcy w ok. 14 dni to przedstawiona recepta wydaje się być całkiem atrakcyjna - jak sugerował sprzedawca w napisanym przez siebie samego komentarzu. Szkoda tylko że kosztem ludzi którzy z nadzieją zakupienia atrakcyjnego prezentu dla bliskich dostają marną podróbkę o wartości kilkunastokrotnie mniejszą i jakości która bardziej obdarowanego zasmuci niż ucieszy.
Kupujesz tanio sprzedajesz drogo, typowy handel, a że sprzedawca nieco ubarwił przedmiot, no cóż na allegro większość przedmiotów taka ubarwiona albo po zwrocie. Za stówkę złota bym się nie spodziewał bardziej świecidełka z odpustu.
@majster_man Fałszywe komentarze to typowy handel na Allegro?
No, no, świetnie...
Nawet duże firmy sprzedające na allegro takie top 10, wprowadzając nowy produkt sami od siebie kupują i oceniają produkty żeby wypozycjonować. Znam ich i nawet CI się nie śniło co oni wyprawiają🤣 Tylko trzeba podobno to robić z głową.
@majster_man Opisz kilka przykładów przekrętów jakie znasz i może gdy proceder ujrzy światło dzienne to będzie można nad tymi nieuczciwymi praktykami zapanować. I może też zacznie mi się to śnić 😉
No nie wiem, przejrzałam konto wymienionego luxmenpl i on te bransoletki sprzedaje z powodzeniem od grudnia ubiegłego roku i nie ma ani jednego negatywa.
Ocena produktu mówi że złoto i srebro wyciera się, a za usunięcie komentarza negatywnego płaci pieniądze. Zresztą wielu sprzedawców płaci kase za nega dlatego klienci tacy rozpuszczeni.
To sa tylko przykładowe konta ktore widzimy jako powiazane ze wskazanym, nie mam czasu siedziec i wypisywac wszystkich - od tego jest ponoc dzial bezpieczenstwa... Najbardziej leniwy dzial w tym serwisie. Akurat mi apka pokazuje kolejne zakupy z kolejnego powiazanego konta: https://allegro.pl/uzytkownik/-Oficjalny-Sklep
Sam fakt ubarwiania ok, wiekszosc to robi ale on kłamie w żywe oczy, pisze że to produkt złoty, ręcznie robiony, made in Italy to raz - to sie nadaje pod paragraf 286 k.k i pewnie w poniedziałek to zgłoszę, bo nie cierpie oszustów. Inna kwestia to fakt, ze allegro na to pozwala. Oni nie widzą naruszen a zwykla apka pokazuje ze pomiędzy chociażby wspomnianymi kontami jest wymiana zakupow i komentarzy. Regulamin jasno precyzuje co grozi za kupowanie u siebie i manipulacją wynikami. Wiec co, jest kryty przez adminow? Jest to mega nie fair wobec klientow ktorzy caly rok sie staraja wybic oferty na wysokie pozycje a wchodzi gosc na poczatku sezonu, kupuje u siebie i wszystkie oferty ma na gorze trafnosci w kategoriach. Uwazasz ze takie cos jest ok?
@agat-ek Jeszcze jeden sklep: foxyjewellery
@agat-ek No i co w tym jest nie tak? To jest zasada handlu: kupić tanio, sprzedać drogo, najdrożej jak się da.
Ą że opisy są upiększane? to jeszcze nie przywykłaś do tego zalewu reklam, że wszystko jest najlepsze, najdoskonalsze, a dopiero po zakupie dostrzegamy rzeczywistość. Tak działały i ciągle jeszcze działają firmy wciskające na specjalnych pokazach tandetę która uzdrawia, która ułatwia życie, te doskonałe garnki, lecznicze magnesy, poduszki masujące, kołdry zdrowotne itp... I jeszcze na dogodnych ratach...
Sam kiedyś dałem się wrobić, kupiłem u domokrążcy doskonały zegarek Rolex w promocyjnej cenie około 100zł i jeszcze tego samego dnia zauważyłem dokładnie taki sam zegarek za 20 zł w kiosku Ruch. To były czasy ...🤣 😂
uwazasz ze skoro sprzedajesz jakis malowany szajs z **piiip**s a piszesz ze to recznie robiona wloaska robota w dodatku ze zlota to jest ok? Albo ze sobie sam kupujesz w ofertach i sam piszesz komenatrze do konta i do produktow - to tez jest ok? Stary to zwykle oszustwo ktorym sie powinien zajac prokurator a nie "upiekszanie" oferty