Witam. Zareklamowalem kosiarke.
Usterka : wyrwane przednie koła, rozkręcająca się rączka, nóż pogięty zaraz po użyciu.
Sprzedający uparł się że naprawi choć chciałem zwrot za zbyt słaba jakość. Trzymał ponad 30dni jak zgłosiłem do allegro nagle ruszyło wysłał kosiarkę.
Po odtworzeniu zobaczyłem że kosiarka jest jeszcze gorzej zniszczona plastiki poprzepalane cała brudna porysowana.
Allegro otworzyło druga reklamacje lecz sprzedający znów się upiera że naprawi a ja chce zwrot.
Pytanie do Państwa jak odzyskać pieniądze? Pozdrawiam
Cześć, @Moniawwy123! Jeśli sprzedający próbował naprawić lub wymienić towar i nadal jest on niezgodny z umową - to możesz zażądać odstąpienia od umowy. Pamiętaj jednak, że jako Allegro nie możemy wymusić na sprzedawcy określonego działania.
Dziękuję za odpowiedź. Można by było wiedzieć jak to zrobić żeby wystąpić o zwrot?
@Moniawwy123 Skontaktuj się ze sprzedawcą i napisz, że chciałabyś zwrot pieniędzy 🙂
Niestety upierają się że naprawia ale jak można naprawić porysowane obudowy co zostały zniszczone i nich na reklamacji. Cały czas piszą że mogą odebrać i naprawić. Działają na zwłokę żeby może mi się znudziło.
W ramach reklamacji sprzedający ma prawo naprawić obudowę.
Czyli nic się nie da zrobić będą się bawić ze mną w kółko?
Możesz to nazwać zabawą, ale to ich prawo, że w ramach reklamacji naprawią uszkodzoną część.
Teraz już nawet nie mam w czym jej wysłać raz już załatwiałem karton z czym jest problem tak duży znalesc. A już się rozleciał. Niestety szkoda że są takie firmy na allegro co oszukują ludzi.
Nikt Ciebie nie oszukał. My jako Allegro nie możemy wymusić na sprzedawcy określonego działania. Możesz rozwiązać sprawę na drodze prawnej.
Niestety prawda jest taka mam kosiarkę od kwietnia uzylem 3-4 razy. Cały sezon trawa po kolana bo się nie nadawało do użytku a pieniądze zapłacone. Sprzedają chiński szajs i próbują to naprawiać w tym po reklamacji całą zniszczyli. To ja już niewiem jak to nazwać jak nie oszustwo.
@Moniawwy123 co to za model kosiarki i ile kosztowała ?
Riwall 5190i. Firma która sprzedaje to Mimac Polska.
@Moniawwy123 czyli jednocześnie są gwarantem serwisem 😞
możesz się powołać na to ale allegro nie zmusi sprzedawcy, pozostaje Ci rzecznik konsumenta
Art. 43e. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
2) przedsiębiorca nie doprowadził towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d
ust. 4–6;
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca
próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;