Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
może ktoś miał taka sytuacje kupiłem na prezent kobiecie portfel z firmy ... po 2 miesiącach użytkowania odpadła zawieszka od zamyka do bilonu, odesłałem produkt do sprzedawcy wraz z formularzem reklamacyjnym, otrzymałem informacje, że naprawią towar więc tak jak chciałem naprawa/wymiana na nowy, po tygodniu napisali mi, że zwrócą pieniądze, nie chciałem zwrotu kasy bo chce produkt naprawiony/wymieniony czy sprzedawca może sobie postanowić, że nie będzie tego naprawiał i odeśle pieniądze ?
ps. produkt był przeceniony przez "allegro" dlatego nie chce zwrotu kasy.
@sklep_solpio co za pytanie ?...oczywiście ,że może , jesteś przedsiębiorcą powinieneś znać przepisy .
@mdrogeria jestem pracownikiem nie przedsiębiorcą nic nie muszę 🙂 to wyjaśnij dlaczego może jeśli np. allegro kiedyś pisało, że należy wymienić lub naprawić produkt dopiero potem zwrócić pieniądze jeśli nie będzie takiej możliwości ? pytam bo po to jest forum dlatego chce doprecyzować
@sklep_solpio rozumiem ...sorry . Allegro może sobie życzyć i gwiazdkę z nieba , jest stosowny zapis Ustawodawcy , jeśli koszty naprawy są zbyt wysokie sprzedawca ma prawo podjąć decyzję o zwrocie środków .
@mdrogeria czy zaczep do suwaka może przewyższać naprawę niż całkowity koszt portfela ?? 😄 nie bądźmy śmieszni tym bardziej, że otrzymałem informacje odnośnie naprawy potem jak po tygodniu się upomniałem to napisali, że mam podać numer konta chociaż był wpisywany przy formularzu reklamacyjnym ale mniejsza z tym, chce się odnieść do tego, że zmienili swoje postanowienia reklamacyjne i w tym przypadku to nie jest fair, jeśli nie mogą naprawić mogą wymienić na nowy towar który posiadają na sprzedaży bo sprawdzałem.
@sklep_solpio nic nie zrobisz , decyzja należy do sprzedawcy , miałeś możliwość przed odesłaniem wystąpić do sprzedawcy o rekompensatę i naprawić we własnym zakresie
@mdrogeria czyli kiedy sprzedawca musi wymienić lub naprawić towar ?
@sklep_solpio Ustawodawca nie narzuca na przedsiębiorcę takiego obowiązku , w przypadku każdej reklamacji może podjąć decyzję o zwrocie środków .
@sklep_solpio tu masz odpowiedź, nie Ty decydujesz 😞
Art. 43d. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego
naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub
przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli
doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta
jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli
naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla
przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
@kostas11 ok spoko wszystko tylko dlaczego napisali mi, że towar naprawią, a jak się upomniałem po tygodniu to stwierdzili jednak, że zwrócą środki to jaka to logika
@kostas11 mają tam bur. na kółkach sms mi piszą, że Pani zachorowała więc naprawią, ale z wydłużonym terminem i o to chodziło heh 😉