anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skąd teleankieterzy mają moje numery?

piimaa
#13 Ambasador#

Użerałam się prawie rok, z czasem zaczęłam dochodzić skąd ci wszyscy teleankieterzy mają mój numer.

No i doszłam, mają go z Allegro.

Przez ostatnie trzy lata nikt nie zadzwonił na moje inne numery a mam w każdej sieci. Gdy zamontowałam jeden z małoużywanych numerów w modemie i wstawiłam go na allegro aby odbierać SMS z kodami do paczkomatów... niemalże od razu zaczęły się telefony od teleankieterów. Zmieniłam zatem kartę na inną po prawie roku i teleankieterzy przestali dzwonić na starą a zaczęli na nową, serio.

Jakim cudem ci ludzie mają dostęp do numeru, którego nigdzie nie podaję, nikt go nie ma, numer czysty i z wiadomości od operatora ... nigdy przez nikogo używany?

Obok mam dwa telefony (teraz), jeden ze starym numerem a drugi z nowym. Nowy wstawiony na allegro może ze 2,3 tygodnie temu. Stary natomiast, wymieniony po 10 miesiącach. No i tylko dziś, na nowy zadzwonił ktoś 3 razy, wczoraj dwa razy, w piątek aż 6 razy. Na stary numer natomiast, nikt już nie dzwoni.

W którym miejscu regulaminu allegro pisze, że mój numer może zostać przekazany dalej firmom trzecim? Jeśli jest taki zapisek, to spoko, wstawię kartę którą będę używać (włączać) tylko i wyłącznie wtedy, gdy będę spodziewać się korespondencji no ale jeśli takiego zapisku nie ma, no to niezły dowcip...

Celowo dowiadywałam się w Play o numer, którego nikt nigdy wcześniej nie miał i co? Dwa tygodnie ciszy i się zaczęło a wiem że to z Allegro bo kupiłam 4 karty sim w tej samej sieci, uruchomiłam rok ważności konta, wrzuciałam sim karty do starych telefonów i na tamte numery nikt nie dzwoni, dzwonią tylko na ten podany w Allegro.

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@piimaa Czy pytałaś teleanketerów, którzy do Ciebie dzwonią, skąd mają Twój numer telefonu? 

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

piimaa
#13 Ambasador#

Po takim zapytaniu odkładają słuchawkę.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@piimaa Numer telefonu podany w ustawieniach konta udostępniamy jedynie Twoim kontrahentom. Jeśli ktokolwiek potwierdzi w rozmowie z Tobą, że pozyskał te dane od nas, proszę o sygnał.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

piimaa
#13 Ambasador#

Rozumiem, być może pomyliłam się ale wierzcie mi na słowo honoru, gdy tylko zapodam numer do allegro od razu zaczyna się cyrk. Postaram się odebrać kilka takich rozmów i dowiedzieć się, skąd oni mają numer. Ciężkie to jest, wystarczy powiedzieć że "rozmowa jest nagrywana" i 100% rozmówców rozłącza się od razu bez słowa. Chore prawo mamy, to tak jak informować włamywacza w trakcie włamania - panie, jest pan obserwowany. Pierwszego postu nie da się już edytować, dlatego sprostuję tutaj, zwracam honor i przepraszam za oskarżenia bez sprawdzenia. Jeśli kary są aż tak wysokie to na bank allegro nie pozwoliłoby sobie na coś takiego. Widocznie, ludzie u których kupuje się przedmioty przekazują te numery dalej. Innego sensownego wytłumaczenia już nie ma. No cóż, pozostaje używać kartę tylko na allegro, tak jak już powiedziałam, włączać tylko gdy jest potrzebna bo zapodanie numeru domowego (prywatnego) potrafi rozładować baterię w telefonie już po 5 godzinach, takie dni często bywają. Mój mąż często zwozi jakieś graty (handel) z całej europy, mamy różne karty, zzeską, grecką, włoską, hiszpańską, dwie niemieckie a nawet rosyjską i ukraińską i powiem wam, że tylko i wyłącznie w Polsce dzieją się takie cuda z tymi teleankieterami. Nigdy w życiu na zagraniczne karty nikt obcy nie zadzwonił, serio. Dlaczego aż tak ujadam? No bo ludzie, zabrać ze sobą w roaming taką kartę gdy ktoś spodziewa się różnych telefonów i nie wie z jakiego numeru ktoś zadzwoni - musi odbierać każde połączenie a poza EU taka przygoda za choćby inicjację może kosztowac nawet 3zł i teraz w skali miesiąca takich telefonów 150 i w plecy równo. Polskie prawo powinno zrobić z tym porządek.

oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@piimaa dlaczego obwiniasz tylko Allegro, skoro dany numer zna też Inpost skoro używasz go w celu odbierania kodów do paczkomatu, znowu według ciebie wszystkiemu winne Allegro, bardzo tendencyjny ten twój wpis.

oznacz moderatorów

Marc_Oz
#12 Orędownik#

Potwierdzam ten cyrk, jak nazwałaś próby zlokalizowania prześladowców marketingowych. Też to znam i już nigdzie nie głosuję sms'em (a jest tego i po radiach i telewizjach różnych). Najgorsze jest to, że RODO działa na korzyść stalkerów. U mojego operatora mam konto internetowe (Ty zapewne też) z historią mojego numeru. Chcąc zebrać numery, na które już nie odpowiadam, z okresu kwartału okazało się, że w ogóle nie istnieją w historii konta! Operator na moje pytania odpowiedział krótko: RODO.

oznacz moderatorów

Wilczekstepowy
#13 Ambasador#

Ja gdy pytam, to niestety nie odkładają tylko dalej ględzą, jak nakręcone (bo to zazwyczaj do mnie dzwonią kobiety).

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@piimaa nie przypuszczam że allegro by to robiło, wiesz jakie są teraz kary za sprzedaż telefonów 😉

• do 10 lub 20 mln euro
  • do 2 lub 4% całkowitego rocznego obrotu firmy z poprzedniego roku.

Ja bym szukał wirusa w komputerze lub modemie itp. lub kiedyś czytałem artykuł że automaty losowo wykręcają numery i jak ktoś odbierze to zaznaczają że aktywny i wtedy masz telefon od telemarketera 🙂 Stąd często głuche telefony 😞 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Client:94057046
#14 Krzewiciel#

@kostas11 "i jak ktoś odbierze" Ja miałem inaczej. Dopóki ignorowałem, dopóty dzwonili. Odrzuciłem i przestali. 

oznacz moderatorów

Marc_Oz
#12 Orędownik#

"jak ktoś odbierze to zaznaczają że aktywny i wtedy masz telefon od telemarketera / Stąd często głuche telefony"

Potwierdzeniem, że numer żyje jest też poczta głosowa. Niestety telemarketerzy nie lubią tego, bo to zmarnowane połączenie. A Ty masz szansę sprawdzić, czy rodzina dzwoniła, czy obcy, niepożądany.

Odnośnie głuchych telefonów. One są często głuche w pierwszej chwili, bo robot czasem czeka na Twoje "Jan Kowalski, słucham" 😂

oznacz moderatorów

Wilczekstepowy
#13 Ambasador#

Samo Allegro raczej tego nie robi, ale jaka jest pewność, że nie robią tego sprzedawcy, u których się kupuje?

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Allegro to też sprzedawca ,ma swój sklep i szeroką gamę klientów wraz z ich danymi .

oznacz moderatorów

Marc_Oz
#12 Orędownik#

Proponuję pytać "Kto dzwonił? Czyj to numer?" via Google i blokować te numery. Każdy teleankieter (bywa, że to całe farmy) ma dziesiątki swoich numerów, z których może dzwonić na terenie całej Polski (prefix), Ty - tylko jeden, udostępniony dla Allegro. Jest on potem na każdej przesyłce adresowanej do Ciebie i przechodzi przez dziesiątki ciekawskich, niejednokrotnie, rąk. Teleankieter wcale nie musi wiedzieć, że to akurat Ty jesteś pod tym numerem. Jeśli dzwoni człowiek to po to, aby "uczłowieczyć" numer, zlokalizować potencjalnego klienta. Najlepiej więc nie odpowiadać na pytania. Ale i na to znaleźli sposób - robot, czyli nagranie reklamówki i wypuszczanie jej na ślepo, losowo. Najlepiej więc blokować wszystkie tzw. "ładne". Tylko jak wtedy skontaktuje się z Tobą kurier z Allegro?!

---

Zakładam, że nie wysyłasz "esemesów" konkursowych, bo wystarczy jeden, by ... poszedł numer w świat. Kolejne założenie - na ten numer nie otrzymujesz państwowych komunikatów alarmowych. Tutaj lokalizacja działa w punkt. Skąd i takie podejrzenie? Ano, skoro dochodzą słuchy o farmie trolli w pewnym ministerstwie ... 😀

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Do mnie też nieraz dzwonili ale z góry zaznaczam im że rozmowa jest nagrywana ,informuję że sobie tego nie życzę a ponowne takie telefony będą traktowane jako nękanie - i nastaje cisza .

oznacz moderatorów

Marc_Oz
#12 Orędownik#

z robotem nie pogadasz, a w każdym razie on Cię nie wysłucha

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Z robotami kończę rozmowę zanim zdążą powiedzieć o co im chodzi.

oznacz moderatorów