anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skup złomu na allegro

peregrinus_tuk
#8 Zapaleniec#

Zauważyłem, że sprzedawcy coraz częściej traktują allegro jako swego rodzaju skup złomu a raczej sprzedaż złomu. Czego nie wcisną klientowi do ręki, to wysyłają przez internet.

Przykład 1: kupiłem tani powerbank. Ostrzegano mnie przed tym i częściowo słusznie. Sprzedawca wysłał mi kilka sztuk, żebym spróbował - może któryś zadziała... Nie działał żaden. Potem poszedłem do supermarketu i kupiłem tani powerbank za 40 zł - działa do tej pory (5 miesiąc!), a używam go niezwykle intensywnie, również podczas upałów, nawet 5-6 godzin w ciągu dnia. Mało tego. Poszedłem do tego samego supermarketu miesiąc temu i kupiłem kolejny powerbank za 20 zł! Działa jak lalka...

Przykład 2: termos. Pojawiają się czasem okazje typu przeceniony termos dobrej marki (rzekomo "outlet"). Niestety - nie trzymają ciepła. Albo z reklamacji, albo z przemytu, podrobiony. Boję się kupować przez allegro te markowe i w wyższej cenie, bo coraz bardziej dopada mnie myśl, że w zwykłym sklepie osiedlowym termos za 30 zł będzie tak samo "dobry".

Nie wiem, co nas niszczy - czy import z Chin, czy kompletna niedbałość kierownictwa Allegro o utrzymanie jakiejś minimalnej jakości produktów. Może da się z tym coś jednak zrobić?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

xyz96
#21 Demiurg#

@peregrinus_tuk Jest sporo prawdy w tym, o czym piszesz. Był tu ostatnio podobny wątek o drożyźnie na Allegro. Można znaleźć sporo przykładów produktów w sklepach stacjonarnych, tańszych niż na Allegro, a po zakupie przedmiotów w okazyjnych cenach w serwisie często pojawiają się problemy z jakością, a naprawy i wymiany reklamacyjne bywają uciążliwe.

oznacz moderatorów

peregrinus_tuk
#8 Zapaleniec#

Właśnie to jest to. Kiedyś było inaczej, allegro konkurowało przynajmniej ceną. Teraz osiadło na laurach.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Nikt nikogo nie zmusza by takie "okazyjne" produkty kupować. Jak ktoś ma głowę na karku i nie po to by tylko czapkę na niej nosić to takie produkty z drugiej lub kolejnej ręki omija szerokim łukiem .Lepiej nieraz dołożyć parę groszy i kupić nowy produkt z gwarancją z którego można dłużej się cieszyć. 

oznacz moderatorów

peregrinus_tuk
#8 Zapaleniec#

Masz rację, oczywiście. Ale to jest pytanie o politykę firmy - czym ona chce być.

Chciałbym też mieć pewność, że dajmy na to termos za 300 zł nie jest tylko "trochę lepszy" od przecenionego, ale naprawdę dobry. Kupiłbym - gdyby allegro dawało taką gwarancję od siebie. Gwarancję jakości produktu, a nie jakości obsługi - bo tutaj jest na ogół OK.

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@peregrinus_tuk 
Kupiłbym - gdyby allegro dawało taką gwarancję od siebie. Gwarancję jakości produktu

Gwarancji jakości produktu najczęściej udziela producent lub sprzedawca.
Kupuj takie, dla których gwarancji udziela producent (u sprzedawcy masz rękojmię).

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów