anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprawa dotycząca niewypłacenia środków z programu Allegro Protect

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:110433190
#8 Zapaleniec
Szanowni Państwo,

To drugi temat, tej samej sprawy.

Zwracam się z prośbą o pilne i indywidualne rozpatrzenie mojej sprawy dotyczącej niewypłacenia środków z programu Allegro Protect.

Około dwa miesiące temu zakupiłem paczkę zawierającą trzy produkty. Przesyłka została dostarczona pod mój adres w Irlandii i pozostawiona przed drzwiami. Po jej otwarciu stwierdziłem, że w środku znajduje się tylko jeden z zamówionych przedmiotów — dwa pozostałe były nieobecne.

Zgłosiłem sprawę sprzedawcy, który powołał się na zdjęcia z procesu pakowania. Uważam, że to niewystarczający dowód, ponieważ w każdym magazynie istnieją strefy poza zasięgiem kamer, a dodatkowo na paczce znajdowała się szara taśma, której sprzedawca nie naklejał — co może świadczyć o jej otwarciu przez osoby trzecie.

Złożyłem również reklamację do przewoźnika (DHL), mimo że to sprzedawca był odpowiedzialny za wysyłkę. Sprzedawca twierdził, że kontaktował się z DHL, a następnie odwołał się od decyzji — jednak przez dwa miesiące nie otrzymałem żadnego zwrotu ani rozwiązania.

Po tym czasie, gdy próbowałem skorzystać z programu Allegro Protect, otrzymałem informację, że moje konto jest rzekomo powiązane z innym kontem objętym sankcjami. Nie mam żadnej wiedzy na temat takiego konta, nie mam do niego dostępu i nigdy z niego nie korzystałem. Wskazano mi, że mam skontaktować się z Allegro z poziomu tamtego konta — co jest niemożliwe, ponieważ nie wiem, o jakie konto chodzi.

Naraz również nie mogę komentarzy wystawiać, bo mam sankcje na moim koncie również, naraz ..jak chciałem odzyskać swoje pieniądze.

Proszę o:
1. Indywidualne rozpatrzenie sprawy bez automatycznych odpowiedzi.
2. Wypłatę należnych środków z programu Allegro Protect.
3. Wyjaśnienie podstawy prawnej, na jakiej odmówiono mi pomocy z powodu rzekomego powiązania z nieznanym kontem.

W przypadku dalszego braku reakcji, zastrzegam sobie prawo do zgłoszenia sprawy do UOKiK oraz Rzecznika Konsumentów.

Sebastian
oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:110433190 Zgłoszenie do UOKIK nic nie da - nie zajmują się indywidualnymi sprawami.
Rzecznik konsumentów również tu za wiele nie pomoże.

Allegro Protect to program uznaniowy a nie gwarancja wypłaty rekompensaty i jego warunki są opisane w regulaminie który zaakceptowałeś.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Zobaczymy, bo dziś puszczam sytuację dalej, więc zobaczymy jaka będzie reakcja. Nie może być tak, że ktoś mnie okrada na kilka stówek, Allegro odpisuje na zgłoszenia z automatu jedne i te same niedorzeczności, a ja mam odpuścić bo nikt nie chce wziąć za to odpowiedzialności. 

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:110433190 Jeśli chodzi o blokadę konta, widzę, że w korespondencji otrzymałeś wskazówki co musisz zrobić, żeby rozwiązać ten problem oraz informację, że dopiero w następnym kroku będziemy mogli ponownie rozpatrzyć Twój wniosek o rekompensatę. Jest to indywidualne podejście do Twojej sprawy oparte o analizę problemu transakcyjnego oraz sytuacji na Twoim koncie. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Dokładnie!, jak mam się zalogować do konta które nie jest moje i z jego poziomu się z państwem skontaktować?. Jak mam wyjaśnić sankcje z jakiegoś konta do którego nie mam dostępu i nie wiem co to za konto!? 

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Client:110433190 

Problem w tym, że Protect jest uznaniowe - mogą lecz nie muszą Ci czegokolwiek zwrócić.

Wszelkie problemy z kontami powiązanymi z tym które wnioskuje o rekompensatę wykluczają jej wypłatę.

Powiązane konto może należeć do Ciebie, ale nie musi. Są tu na forum opisane przypadki użytkowników, którzy zarzekali się że mają tylko jedno konto, po czym okazywało się że przypadkiem w przeszłości pozakładali sobie inne (choćby przy okazji zmiany telefonu) , a na tych zapomnianych są jakieś zaległości. Taki przypadek to pół biedy - Allegro poda ci Twoje wszystkie konta, tak byś się na nie mógł zalogować.

Trudniejsza sprawa to "powiązania" na które nie miałeś świadomego wpływu i o których nie wiesz, bo o powiązaniu z kontami innych osób Allegro nie informuje - musisz się sam domyślić...

Czasami to rodzina, czasami ktoś komu udostępniłeś swój telefon w celu zalogowania się do Allegro na jego konto, a czasami tak absurdalna sprawa jak skorzystanie z tej samej sieci, choćby w pracy, czy innym miejscu publicznym. Korzystanie przez użytkowników z tego samego IP w tym samym czasie  wystarczy do "powiązania kont", choć osoby mogą się nawet nie znać, a wtedy to już "po ptakach" bo odgadnięcie z kim zostało się powiązanym jest praktycznie niemożliwe.

Dział Bezpieczeństwa Allegro to prawo ponad prawem i wywarcie na nich jakiejkolwiek presji, czy zmuszenie ich do czegokolwiek graniczy z cudem.

Allegro straszenia na forum sądami, czy innymi "organami" się nie przejmuje.

Tym niemniej były tu wpisy osób, które zarzekały się, że po wysłaniu dobrze napisanego przez kancelarię prawną pisma dało się sprawę odblokowania "powiązanych kont" pchnąć do przodu, a nawet zakończyć zdjęciem blokady.

Ile w tym prawdy to ja nie wiem.

Wiem natomiast, że z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjdzie Ci długo na odblokowanie kota czekać.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MOJEGRATY5 raz jednemu z demiurgów zdjęli blokadę po kilku latach z tego co pamiętam przeczołgał ich w sądzie... co do allegro to odesłali poleconym wezwanie z kancelarii do sprzedawcy bez otwierania adresowane na adres siedziby głównej, więc no mają w poważaniu w tylnej części ciała, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę.

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@az1rael 

Ja to wiem, dlatego napisałem, że Allegro pogróżek się nie boi, skuteczne wywarcie na nim presji graniczy z cudem, a sama sprawa nie będzie prosta do rozwiązania...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Koniec odpowiedzi?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:110433190 niestety ale powiązanie to powiązanie ich nie interesuje że ty twierdzisz że nie masz dostępu jak nie masz to se załatw a bez odblokowania nic nie załatwisz. Pamiętam sprawę że chłopu zbanowali sklep bo jego była parę lat później miała sankcje bo czegoś nie spłaciła. Allegro nie obchodziło że to obca osoba pod każdym aspektem dla sprzedawcy i chłop musiał jakoś się z nią skontaktować i wymusić by tamta osoba uregulowała bo by mu konta nie odwiesili. Dział bezpieki to taki twór że zaraz stwierdzą no dostałeś wszystkie informacje i więcej nie będziemy ci odpisywać i radź se a konto będzie zablokowane do świętego nigdy. Co do zdjęć z kamery to wystarczający dowód. Sprzedawca nadaje paczkę to waży ją by wybrać odpowiednie parametry wysyłki w tym gabaryt, paczka na sortowni tez jest ważona na przyjęciu, na kolejnej sortowni tez ją ważą, aż do końca. Skoro przewoźnik odrzucił reklamację tzn że to sprawdzał, ewentualnie kurier ci na ostatniej prostej ukradł zawartość.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegro tutaj działa ponad prawem - stosunek allegro- użytkownik określa regulamin allegro, ja nie dowiedziałem się nigdy w jaki sposób serwis przetwarza dane użytkowników - a to powinno być jawne i dokładnie opisane.

Sugerowanie jakiś powiązań jak w tym przypadku jest niezgodne z regulaminem allegro - serwis ukrywa przed użytkownikiem, że ma nie w pełni funkcjonujące konto, z jakimiś blokadami.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Czyli mam związane ręce!? Bo tak jak mówiłem to zrobiłem, opisałem sytuacje i posłałem w dwa miejsca. Nawet jak by mi napisali, słuchaj takie i takie konto, na jakiej podstawie uznano je za powiązane ze mną, co na nim ciąży i ok. Mógłbym się do tego odnieść, bo może bym zrozumiał co się dzieje. Ale tutaj, zrobili tak, że odpowiedzi z automatu wysyłają, nic ich nie interesuje a już najmniej zwrot pieniędzy który gdzieś tam obiecali po drodze. Pisali, spokojnie, nie zostawimy Pana z tym problemem samego, a jednak Allegro, a jednak.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:110433190 niestety takie mają standardy w każdym prawie każdy jest niewinny, aż nie udowodni się mu winy, a w allegro to ty musisz udowadniać swoją niewinność, że to nie twoje konto zamiast oni tobie udowodnić że to jest twoje konto. Ciesz się że ci konta z długiem nie przypisali bo byś jeszcze musiał udowadniać że to nie twój dług, a o takiej głupocie jak powiązanie kont z powodu używania wspólnej sieci wifi w budynku na podstawie umowy najmu nie wspomnę bo i taki przypadek był że sprzedawca miał firmę z wieżowcu / budynku na kilka pięter którego właściciel udostępniał wszystkim neta w ramach umowy najmu i mu zablokowali konto bo ktoś w tej samej sieci lokalnej miał zadłużenie na koncie allegro i z niego w tej sieci korzystał.

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec

Straciłem kilka stówek, i czekam jeszcze chwilę, ale korzystać z Allegro więcej nie będę, bo nigdy nic nie sprzedawałem, płaciłem im za allegro Smart, a kupić też nic więcej nie kupię bo skoro każdy może mnie oszukać. Dzięki swoim zasada nie mają odpowiedzialności żadnej. 

oznacz moderatorów