anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż niebezpiecznych substancji

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Zgodnie z załącznikiem do regulaminu sprzedaż niebezpiecznych substancji jest zakazana na portalu. Tymczasem można znaleźć wiele ofert dotyczących sprzedaży niebezpiecznych wyrobów i chemikaliów (np. żrący wodorotlenek sodu). Opisy ofert z reguły nawet nie zawierają informacji że produkt jest niebezpieczny (chociaż czasem jest nawet widoczny piktogram informujący o niebezpieczeństwie na zdjęciu przedmiotu). Jaka jest więc polityka Allegro w tej kwestii? Nie można sprzedawać czy można sprzedać wszystko (byle kasa z prowizji się zgadzała)?

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

mdrogeria
#21 Demiurg#

@peterpan73 wodorotlenek sodu czyli soda kaustyczna , podstawowy składnik udrożniaczy do rur

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Polityka jest taka że jeśli paczka nie wybuchnie komuś w twarz to nie ma problemu 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@az1rael problemu jakoś nie widzę , produkty pakowane z etykietami , oznakowane jako żrące .

oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Problem jest taki że jako konsument mam prawo do rzetelnej informacji o produkcie. O ile jeszcze dostanę produkt prawidłowo oznakowany (zgodnie z obowiązującym prawem dot. substancji chemicznych) a nie było tego w opisie to teoretycznie mogę go odesłać (pytanie czy nie będę stratny o koszty przesyłki). Większy problem jest gdy produkt jest nieoznakowany i tym samym niesie dla potencjalnego konsumenta zagorzenia o których jest nie informowany.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@peterpan73 A dla mnie to jest "szukanie dziury w całym" > nie wiem co, to po prostu nie kupuję > a nie narzekam, że to produkt niebezpieczny i nieodpowiednio opisany.

oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

To nie jest szukanie dziury w całym. Jeśli jesteś producentem i dokładasz staranności aby twój produkt był wyprodukowany i oznakowany zgodnie z prawem ( a to równa się kosztom) a ktoś oferuje podobny produkt który na dodatek może jeszcze stanowić zagrożenie dla użytkownika to jest nieuczciwa konkurencja i sprowadzenie niebezpieczeństwa na konsumenta. Parę lat temu była afera z solą - drogową sprzedawano jako spożywczą. Uważasz że to OK? Kupiłbyś do solenia swojej zupki gdyby w sklepie była opisana jak sól drogowa?

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@peterpan73 Zaczynasz szukać skrajności na poparcie swojego wpisu > tak jak napisałem > nie wiem co, to nie kupuję > i nie szukam problemów

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@peterpan73 Jeśli natrafisz na ofertę, która łamie nasz regulamin, zgłoś ją proszę poprzez przycisk w_kiwi_0-1694531853370.png, który znajduje się na dole oferty. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@w_kiwi Wszystko super tylko te zgłoszenia trafiają w próżnię. Sama wielokrotnie zgłaszałam (nawet w ostatni weekend) tzw. Odlewki perfum, których sprzedaż jest zabroniona. Czy chociaż jedna z tych ofert zniknęła? Nie, sprzedaż nadal kwitnie. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Health___Beauty Czy możesz wskazać numery ofert, o których mówisz? 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Też kilkukrotnie zgłaszałem takie oferty. To nic nie daje i Allegro nic z tym nie robi !!! Nie wysyłacie nawet potwierdzeń że takie zgłoszenie zostało złożone ! A jak nie ma śladów to nic nie można udowodnić. Bardzo wygodne.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@w_kiwi 13822072515

oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Zgłosiłem ofertę nr 12022027634 jako niezgodną z pkt 6 zał. nr 1 Regulaminu Allegro który brzmi cytuję: "

1. Materiały wybuchowe oraz niebezpieczne substancje chemiczne:

• Allegro.pl / Allegro.cz - zakazane;

prawie 72 godziny temu. Oferta do tej pory nie została wycofana. Na zdjęciach produktu wyraźnie widać że produkt jest niebezpieczny (posiada odpowiednie oznaczenia).

Oczywiście nie mam żadnego potwierdzenia zgłoszenia.

Czyli regulamin sobie, życie sobie - prowizja od sprzedaży leci.

Sprawa jak zwykle zamieciona pod dywan. Pewnie na tego posta nie otrzymam żadnej odpowiedzi.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@peterpan73 Chcesz zakazać sprzedaży "kreta"? > to i domestos jest niebezpieczny > jak się napijesz to zeżre gardziołko > też zakazać?

oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Nie zakazać. Może po prostu wprowadzić obowiązek wypełnienia dodatkowej rubryki przy  wystawianiu aukcji w pewnych kategoriach (np. jako plik jpg zawierający widok etykiety bezpieczeństwa) - np. dla farb i lakierów, klei, chemii gospodarczej, laboratorium, żywic do druku 3D, chemii budowlanej itp. A jeśli będzie nieprawidłowo uzupełniona to łatwiej zgłaszać i weryfikować takie uchybienia. Jak się twoje dziecko napije domestosa bo buteleczka nie miała bezpiecznej zakrętki (a zgodnie z przepisami powinna ją mieć) to może dojdziesz do wniosku że te przepisy są po to aby chronić zdrowie. Masz informację = masz świadomość zagrożeń i Twój wybór co z tym zrobisz (możesz nawet wypić dosmestos jak lubisz)

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@peterpan73 Czyli jeszcze oprócz obklejenia butelki znakami niebezpieczeństwa > dodać certyfikat urzędowy bezpiecznych zamknięć > a jeżeli chodzi o dzieci to najprościej jest myśleć i stosować się do zasady > "przechowywać poza zasięgiem dzieci"

A jak nie mam info to albo wujek google, albo nie kupuję.

oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Wujek google zna odpowiedzi na wiele pytań ale to nie znaczy że wszystkie są poprawne. Myślenie też ma ponoć przyszłość. Ale nie o to tu chodzi. Chodzi o ochronę konsumenta czyli potencjalnie nas wszystkich. Jeśli masz do wyboru dwa produkty dajmy na to do odtłuszczania powierzchni: po użyciu jednego nasz szansę dostać raka a użycie drugiego jest bezpieczne. Jeden i drugi tak samo dobrze odtłuszczają i są w podobnej cenie. Który wybierzesz? Jeśli będziesz miał tę informację to decyzja i wybór jest Twój. Gorzej jeśli tej informacji nie masz.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@peterpan73 Zgodnie z tym co piszesz przy wejściu do drewnianego budynku powinien być napis > uwaga na spadające cegły > tak dla bezpieczeństwa 🤣

oznacz moderatorów

peterpan73
#7 Wielbiciel#

Twoje uwagi nie wnoszą nic merytorycznego do dyskusji. Idąc twoim tokiem rozumowania handlujmy wszystkim co się da - broń, dragi, sex i co tylko chcesz. Zwróciłem uwagę na fakt że nagminnie łamany jest nie tylko Regulamin Allegro ale też obowiązujące w naszym kraju prawo i portal niewiele z tym robi. Rozumiem że trudno aby każdą aukcję ktoś weryfikował ale sądzę że w pewnych kategoriach produktów portal mógłby się zastanowić nad jakimś rozwiązaniem systemowym.

oznacz moderatorów