anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

SPRZEDAJĄCY NIE CHCE PRZYJĄĆ ZWROTU

Alan_700
#11 Animator

Dzień Dobry

Mam pytanie, sprzedający nie chce przyjąć zwrotu nieużywanego towaru 3 skarpety nieużywane, z pełnego zestawu 6 skarpet, choć w zapisie ma napisane --- cytuje -

Kupujesz produkt w zestawie? – jeżeli zwrócisz część zestawu, stracisz prawo do zniżki. Kwota zwrotu zostanie pomniejszona o różnicę pomiędzy ceną produktu w zestawie, a ceną produktu bez zestawu --- zgodnie z tym co jest napisane na stronie tego sprzedawcy nazwa sklepu - 

LoveMyGarden_pl

zwróciłem mu Paczkomatem - część zestawu - mi odpisał że nie przyjmie zwrotu, bo nie zwróciłem mu całego zestawu, choć ma w zapisie w zakładce ZWROT napisane że można mu wysłać część zestawu - tylko że oczywiście zwróci wtedy CZĘŚĆ KWOTY - co jest zrozumiałe, proszę o odpowiedz, czy ten Sprzedawca-SKLEP ma prawo nie przyjąć zwrotu nieużywanego towaru (zwrot część zestawu - 3 skarpety, a nie 6 skarpet) już nie wspomne o tym że skarpety są jednak za małe choć pisze że jest to rozmiar 43-do 46, czyli że pasują na nogę o tych rozmiarach, a praktycznie to moze na nogę 43, 44 ale nie na 45-46 a powinny, 3 skarpety zostawiłem sobie do chodzenia po domu bo są to ciepłe-zimowe skarpety, ale reszte odesłałem, bo do chodzenia po dworze w zime, niestety za małe, a pisze że pasuję też na nogę 45-46 (29cm, 30 cm) . OTWARŁEM z nim DYSKUSJE i zobaczę co mi ALLEGRO NAPISZE, jak poproszę ich o POMOC w Środę . Ale tutaj też proszę o odpowiedź Admina Allegro, jak on to widzi-czy należy się mi zwrot kasy  . pozdrawiam Alan_700

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alan_700 z zapisu , który przytoczyłeś wyciągnąłeś wniosek , który Ci odpowiada , kupiłeś komplet 6 par jako 1 sztukę czyli Masz oddać wszystko , albo nic , zapis dotyczy zestawów objętych rabatem .

oznacz moderatorów

Alan_700
#11 Animator

Ok , dzięki za odpowiedź, błedny wniosek, czyli tylko z rabatem można zwrócić cześć zestawu (3 skarpety z 6-ciu skarpet) sprytne, jak wycwanić polaka i nie oddać mu kasy, bo zawsze jest wytłumacznie, ależ ....nie zakupił pan ze zniżką . Jakie to polskie cwaniactwo, tak tworzą przepisy żeby tylko kasy nie oddać-no bo nie kupiłeś z rabatem, ok, niech będzie i tak, oczywiście poczekam co jeszcze mi Allegro odpisze w Dyskusji, jak będzie odpowiedz jak twoja, oczywiście Dyskuje zamknę ze Sklepem . 

oznacz moderatorów

kowas111
#9 Pomysłodawca

naprawdę nie masz innych problemów????zwracać część SKARPET. szok

oznacz moderatorów

Yxwqz
#9 Pomysłodawca

@kowas111 pewnie pokupował co popadnie i teraz będzie co chwilę zakładał jakiś temat o tym jak to świat go nie oszukuje, założył już jeden w piątek o jakąś **piiip**ołę, dzisiaj kolejny. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@kowas111  Jak się człowiekowi wydaje, że nic już go na tym allegro nie zaskoczy to nagle wyskakuje @Alan_700  ktory próbuje zwrócić 3 z 6 zakupionych skarpet :))) tak z ciekawości - skarpety zazwyczaj nosi się parami, jedna będziesz wymieniać co drugi dzień? :))) no i jakim cudem do chodzenia po domu skarpety są dobre ale „do chodzenia po dworze w zimie” już nie? :))

oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

@Health___Beauty Oj tam, oj tam😉. Ludzie - w zależności od szerokości geograficznej - mają różne preferencje odzieżowe. Gdzieś słyszałam, że np. na Alasce kompletem męskich skarpet są trzy sztuki. Dwie na stopy, a trzecia na inną część ciała, tylko nie pamiętam, na którą.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@szymela54  Na nos na pewno 😉 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Health___Beauty "skarpety zazwyczaj nosi się parami, jedna będziesz wymieniać co drugi dzień? :)))" 
To na allegro nie jest śmieszne, tutaj są kupujący którzy twierdzą, że skoro kupili 2 pary to mają 4 lata na reklamację bo używają "naprzemiennie". 
W przypadku 6 par skarpet to będzie 12 lat !  

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alan_700 na allegro zestaw jest to pakiet kilku różnych produktów kupowanych razem. Przykładowo proszek do prania i płyn do zmiękczania tkanin są dwoma różnymi osobnymi produktami ale sprzedawca tworzy zestaw tj można je kupić razem w 1 ofercie mimo iz normalnie są dostępne osobno. Zestaw to nie 6 par skarpet w 1 opakowaniu zestawem byłyby 3 opakowania po 6 par skarpet np tego samego producenta albo mix różnych

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Alan_700 no to jest nadal źle wytłumaczone, zestawem jest zakup "zestawu" z 2 różnych ofert, natomiast Ty po prostu kupiłeś w jednej ofercie 6 par skarpet. 

"sprytne, jak wycwanić polaka i nie oddać mu kasy" - ogólnie kiedyś bym się wypowiedział co ja złego w tym widzę ale wiem co robią kupujący ... jeśli to było zamierzone to już podoba mnie się ten sprzedawca 😉

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Po prostu sprzedawca nie daje się "wycwanić" tym co mają więcej możliwości do tego od niego samego.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alan_700  a ja mam wrażenie że Ty nie kupiłeś zestawu. Ty kupiłeś OPAKOWANIE ZBIORCZE produktu wystawione jako jedna sztuka.

Dlatego też zapis który przytoczyłeś w tym przypadku nie jest adekwatny. 

Oczywiście sprzedawca mógły zastosować ustawe konsumencką i pomniejszyć zwrot proporcjonalnie do utraty wartosci produktu czyli zwróciłeś połowe- oddaje połowe. Ale równie dobrz moze inaczej zinterpretować prawo tzn jako nieodesłanie produktu i w tym przypadku powstarzymać sie ze zwrotem środków.

Nalezy też pamietać ze sprzedawca jeśli zwróci mniejszą kwote za produkt nie zawsze moze odzyskać prowizje od allegro wiec ponosi dodatkowe koszty.

No cóż moim zdaniem sprzedawca może ale nie musi uznac zwrotu. Kwestia interpretacji przepisu mówiącego o obniżeniu wartości zwracanego produktu.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie może nie przyjąć zwrotu. Może zwrócić pomniejszona kwotę adekwatną do zwracanych przedmiotów.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296  ale jeśli @Alan_700  kupił opakowanie zbiorcze jako 1szt  to sprzedajacy może sie wstrzymać do momentu zwrotu produktu jako całości i dopiero wówczas jeśłi okaże sie że trzy pary skarpet są używane może pomniejszyć zwrot. Jełsi produkt nie został zwrócony sprzedajacy moze sie wstrzymać ze zwrotem środków

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 nie koniecznie adekwatną , w opisanym przypadku nastąpiła DEKOMPLETACJA 

oznacz moderatorów