Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W zamian za wystawienie negatywnego komentarza, sprzedawca straszy mnie sądem. Czy to praktyka zgodna z prawem ?
"
WEZWANIE DO USUNIĘCIA SKUTKÓW NARUSZENIA DÓBR OSOBISTYCH
(usunięcie negatywnego komentarza)
Zgodnie z dyspozycją art. 24 § 1 kodeksu cywilnego w zw. z art. 43 kodeksu cywilnego żądam zaniechania kreowania nieprawdziwych i szkalujących moje dobre imię sformułowań oraz niezwłocznego usunięcia skutkow naruszenia moich dobr osobistych poprzez usunięcie negatywnego komentarza zamieszczonego przez Pana w dniu 29.04.2020 r. opublikowanym na stronie Allegro.pl
Naruszenie godności osobistej innej osoby w jakikolwiek sposob, a więc rownież za pośrednictwem Internetu, jest naruszeniem dobr osobistych w rozumieniu prawa cywilnego.
Mając na względzie specyfikę działalności prowadzonej przy użyciu sieci Internet, gdzie podstawową determinantą w podjęciu decyzji o zawarciu umowy jest opinia wyrażana przez kupujących, wskazuję, że na skutek negatywnych oraz nieuzasadnionych wpisow zamieszczonych na stronie Allegro.pl firma [edcyja] narażona jest na utratę dobrego imienia, czci i godności jako rzetelny oraz uczciwy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą od wielu lat, a także na szkody majątkowe poprzez generowanie straty w obrotach handlowych. Zależność pomiędzy ilością sprzedawanych produktow oraz rodzajem otrzymywanych komentarzy lub opinii jest bezsprzeczna.
Do wyrażania opinii o produktach służy zakładka oceń produkt a nie komentarz do transakcji. Sprzedawca nie jest producentem sprzedawanego przedmiotu aby obarczać go niespełnionym oczekiwaniami w kwestii cech produktu. Wszelkie zarzuty przedstawione przez Pana w treści komentarza są cechami produktu ktore wyraźnie przedstawione są w treści aukcji. Bezzasadny jest także zarzut o braku jakiegokolwiek przewodu HDMI ktory zgodnie z treścią aukcji nie jest częścią zestawu gdyż zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia producent nie dołącza go do zestawu.
Ponadto, bezzasadne obniżanie oceny poprzez wystawienie jednej gwiazdki zarowno w odniesieniu do czasu wysyłki jaki kosztu dostawy jest zwykłą złośliwością z Pana strony a nie realną oceną transakcji ktora nie ma nic wspolnego z rzeczywistością. Termin nadania przesyłki nastąpił zgodnie z deklaracją przedstawioną w treści oferty a więc w terminie 24 godzin roboczych a jej koszt nie był w żaden sposob ukryty czy też zatajony aby oceniać go na jedną gwiazdkę, tym bardziej gdzie przesyłka była nadana na warunkach szczegolnych z opcją "ostrożnie szkło".
Wobec powyższego wnoszę o niezwłoczne usunięcie skutkow naruszania dobr osobistych w postaci dobrego imienia i czci, poprzez usunięcie komentarza w nieprzekraczalnym terminie 3 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania jednak nie poźniej niż do dnia 04.05.2020. r., pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego z wszelkimi konsekwencjami prawnymi, w tym ponoszenia kosztow sądowych oraz zastępstwa procesowego oraz skutkami odszkodowawczymi i karnymi.
Zwracam dodatkowo uwagę, że zgodnie z art. 14 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie, w celu przysporzenia korzyści lub wyrządzenia szkody.
Niniejsze wezwanie jest ostateczne i za takie proszę potraktować także moje stanowisko w tej sprawie.
Brak zadośćuczynienia niniejszemu wezwaniu w terminie, a w szczegolności brak usunięcia wspomnianego wyżej wątku z forum spowoduje już bez dodatkowych wezwań, niezwłoczne skierowanie sprawy do właściwego sądu powszechnego z wszelkimi jej konsekwencjami. "
Oczywiście, nie ma znaczenia gdzie kupiony, za towar odpowiada sprzedawca.
czyli za działanie i jakość obrazu odpowiada pan Mirek z Sękocina Wschodniego a nie firma Zamzunk? to dlatego mają tylu zadowolonych klientów, bo wszyscy robią tak jak @xyz96 i piszą do sprzedawców allegro jak im spada FPS w grach na TV..
Za towar odpowiada sprzedawca, nie producent, nie importer, nie pośrednik, nie Allegro. Jeśli coś działa nieprawidłowo, niezgodnie z umową, reklamację, zgodnie z polskim prawem, składamy u sprzedawcy i sprzedawcy na Allegro możemy wystawić negatywną ocenę za sprzedaż niskiej jakości produktów.
za sprzedaż niskiej jakości produktów.
i tyle co można, nie można oceniać działania TV ABC 3D 92K w komentarzu 🙂
Mi przyświecała inna myśl... sprzedawca odpowiada za to że mamy źle ustawione anteny (naziemna, satelita) mamy niezbyt zadowalające połaczenie internetowe lun niekoniecznie odtwarzcz video nie najnowszej generacji🙄
@White_Dove_, zwykle ludzie (kupujący) są bardziej ogarnięci i wiedzą co oceniać i z czym dzwonić do sprzedającego, napewno nie z jakością obrazu TV, bo od tego jest jedynie zwrot 14 dni 🙂
@ZIelonyKojot, jeszcze raz, usuń komentarz, zostaw łapkę jaką chcesz, tyle 🙂
@ZIelonyKojot Trudno się w pelni odnieś do tego ale czytając to a nie znając twojej oceny wygląda mi na to że sprzedający pisze zasadnie Co innego ocena transakcji sprzedaży-kupna a co innego ocena produktu
Bzdura, gdyby tak było sprzedawcy bubli mieliby same pozytywy za przebieg transakcji.
@xyz96 To nie są bzdury Teraz w każdej ocenie mniej niż 5 * każdy sprzedający żąda usunięcia komentarza i to jest fakt
Niech sobie żąda. Żądać każdy może.
@xyz96, myślimy, że nie do końca masz rację, ale uparciuch z ciebieeee 😃
Zauważmy, że nie mamy wypowiedzi osoby zakładającej ten temat,
dajmy się wypowiedzieć @ZIelonyKojot, niech poda swój komentarz.
Bo będzie pupa zbita, jak zrobi to co radzisz, czyli nic, a potem wyjdzie problem..
Wiadomo, że tutaj doradzamy, ale kasą nie sypniesz w razie porażki w sądzie 🙂
Mój komentarz brzmiał tak:
"Moim subiektywnym zdaniem przedmiot ten nie jest monitorem z funkcją tv lecz zwykłym telewizorem. Nie każdy konsument jest specjalistą w dziedzinie i nie każdy wie, iż rozdzielczość ekranu 1366x768 - jest to zbyt mało by móc urządzenie, z powodzeniem,bez bólu oczu,bez znacznej pixelozy użytkować jako monitor. Jest to moim zdaniem zwykły telewizor ze złączem HDMI,które pozwala połączyć go z komputerem, jak każdy telewizor.W zestawie brakuje przewodu, który łączyłby rzekomy "monitor" z komputerem."
@ZIelonyKojot, oceniłeś przedmiot, w miejscu do tego nieprzeznaczonym.
Wpisz ten sam komentarz w opinii o TV a nie w komentarzu o sprzedającym.
Dla jednych to bez różnicy, dla drugich wielka, załatw tak, by nie robić sobie
problemów. Bo potem sąd przyzna rację sprzedającemu to zabulisz karę 🙂
Niech kupujący wypowie się na ten zarzut
"bezzasadne obniżanie oceny poprzez wystawienie jednej gwiazdki zarowno w odniesieniu do czasu wysyłki jaki kosztu dostawy jest zwykłą złośliwością z Pana strony a nie realną oceną transakcji ktora nie ma nic wspolnego z rzeczywistością. Termin nadania przesyłki nastąpił zgodnie z deklaracją przedstawioną w treści oferty a więc w terminie 24 godzin roboczych"
@White_Dove_ Trzeba trochę rozsądku w tych trudnych czasach i należy rozróżnić ocenę transakcji od oceny produktu Ja osobiście kupując drogi przedmiot staram się najpierw zdobyć jak najwięcej wiadomości np idą do sklepu i go obejrzeć i czytac opini o produkcie a następnie szukam gdzie i ile kosztuje
@LEW433 i nie tylko ocenę produktu, bo ja dostałem niedawno negatywa tylko za to, że kupujący wybrał allegro polecony i dostał go 5 dnia licząc z dniem nadania. Był zadowolony z produktu i kosztu wysyłki, a komentarz negatywny był spowodowany według niego długim czasem dostawy. Dodam, że nadanie nastąpiło 10 godzin po zakupie, a doręcznie było w terminie deklarowanym przez pocztę (5 dni roboczych)
Na szczęście był na tyle inteligetny, że moje argumenty do niego przemówiły i anulował negatywa.
Dlatego uważam że kryteria ocen dedykowane przez allegro są nietrafne...
sprzedający ma wpływ na czas wysyłki ale na czas dostawy jest od niego nie zależny
Za sprzedany produkt względem kupującego odpowiada sprzedawca i sprzedawcy można na Allegro wystawić ocenę w związku ze sprzedawanym produktem, nie musi to być oddzielna ocena produktu. Jeśli tego nie rozumiesz, zapytaj tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=1aab3926-a59f-4f0a-b91a-ab3d4e469201
@xyz96 Chyba nie masz racji bo wstawiając ocenę transakcji nie oceniamy produktu i to nawet pisząc taką ocenę wyświetla się że nie oceniaj produktu później to zrobisz
Mam rację, wystawiając ocenę sprzedawcy możemy napisać jak kiepski produkt on sprzedaje. Zazwyczaj tego rodzaju wątpliwości mają sprzedawcy bubli.